Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Grčka lakše otpušta državne službenike u zamjenu za 9 milijardi eura kredita

Zakon, kojim će se olakšati otpuštanje državnih službenika zbog disciplinskih razloga, prošao je u parlamentu uz podršku 168 zastupnika triju stranaka vladajuće koalicije, dok su 123 zastupnika glasala protiv

Zakon, kojim će se olakšati otpuštanje državnih službenika zbog disciplinskih razloga, prošao je u parlamentu uz podršku 168 zastupnika triju stranaka vladajuće koalicije, dok su 123 zastupnika glasala protiv

Grčki parlament prihvatio je u nedjelju zakon kojim će se olakšati otpuštanje u javnim službama, što je bio najvažniji uvjet kako bi Atena dobila novi, 8,8 milijardi eura vrijedan kredit od Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Zakon, kojim će se olakšati otpuštanje državnih službenika zbog disciplinskih razloga, prošao je u parlamentu uz podršku 168 zastupnika triju stranaka vladajuće koalicije, dok su 123 zastupnika glasala protiv.

Nakon odobrenja u parlamentu, viši dužnosnici eurozone sastat će se u ponedjeljak kako bi Grčkoj odobrili uplatu 2,8 milijardi eura kredita, kazao je grčki ministar financija Yannis Stournaras.

Ministri financija eurozone sastat će se, pak, 13. svibnja, kada bi trebali Ateni odobriti iduću tranšu kredita od 6 milijardi eura. Grčkoj je nužan taj novac za isplatu plaća, mirovina i obveznica koje dospijevaju 20. svibnja.

Prihvaćanje ovog zakona samo je jedan od niza reformskih poteza koje su EU i MMF tražili od Atene kako bi smanjila proračunski manjak i povećala konkurentnost gospodarstva, što je uvjet da bi dobila ukupno 240 milijardi eura međunarodne pomoći. Od polovice 2010. godine Grčka je dobila 200 milijardi eura pomoći.

Jučer prihvaćenim zakonom omogućuje se otpuštanje državnih dužnosnika po prvi puta u više od 100 godina. Stalnost radnih mjesta državnih službenika u Grčkoj sadržana je u svim ustavima od 1911. godine i predstavljala je oblik zaštite od masovnih smjena prilikom promjene vlasti, pa čak i u slučajevima povrede discipline na radnom mjestu.

Kako bi se zaobišao ustav, jučer prihvaćeni zakon omogućuje otpuštanja u državnim agencijama koje će se ukinuti ili spojiti.

Tako će do kraja svibnja biti otpušteno oko 2.000 državnih službenika, a do kraja ove godine idućih 2.000. Do kraja 2014. bez posla će ostati daljnjih 11.500 državnih službenika, pa će ukupan broj otpuštenih tada dosegnuti 15.500.

Sindikat državnih službenika Adedy oštro se protivio prihvaćanju ovog zakona, pa se na njegov poziv jučer pred parlamentom okupilo više stotina prosvjednika.

“Ovakva politika razara javne službe i rezultira urušavanjem socijalne države”, stoji u priopćenju Adedyja.

Politika štednje koju provodi Grčka, na zahtjev međunarodnih kreditora, spasila ju je od bankrota i izlaska iz eurozone, ali po cijenu najdublje recesije u zadnjih nekoliko desetljeća.

Procjenjuje se da se grčko gospodarstvo smanjilo za gotovo četvrtinu u razdoblju od 2008. do 2013. godine, pri čemu se raspoloživi dohodak stanovništva smanjio za trećinu, dok je stopa nezaposlenosti dosegnula rekordnih 27 posto.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.