Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Grčka posvađala koaliciju Angele Merkel

Glavni tajnik CSU-a Alexaner Dobrindt suprotstavio se njemačkoj kancelarki i predsjednici CDU-a koja je na sastanku s grčkim premijerom Antonisom Samarasom u petak (24. 8. 2012.) izjavila kako želi da Grčka ostane u eurozoni.

Glavni tajnik CSU-a Alexaner Dobrindt suprotstavio se njemačkoj kancelarki i predsjednici CDU-a koja je na sastanku s grčkim premijerom Antonisom Samarasom u petak (24. 8. 2012.) izjavila kako želi da Grčka ostane u eurozoni.

Provincijske jadikovke” – tim je riječima jedan visokorangirani član njemačke Kršćansko-socijalne unije (CSU), koalicijskog partnera i sestrinske stranke Kršćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Merkel, opisao nedavne izjave svog stranačkog kolege i glavnog tajnika stranke Alexandera Dobrindta. Glavni tajnik CSU-a je za nedjeljno izdanje lista Bild (26. 8. 2012.) izjavio kako svi putevi vode – prema izlazu Grčke iz eurozone, javlja DW.

Time se Dobrindt suprotstavio njemačkoj kancelarki i predsjednici CDU-a koja je na sastanku s grčkim premijerom Antonisom Samarasom u petak (24. 8. 2012.) izjavila kako želi da Grčka ostane u eurozoni. Dodala je i da “ne zna nikoga iz vladajuće koalicije tko to ne bi htio”. No, takvih tamo očito ima: Dobrindt je član kluba zastupnika CSU-a i CDU-a u njemačkom parlamentu.

Merkel: “Treba birati riječi”

Na spomen Dobrindtovih izjava Merkel je u jednom televizijskom intervjuu u nedjelju rekla da je spašavanje eura trenutno u odlučujućoj fazi. “Stoga smatram da bismo trebali birati riječi”. Drugi demokršćani bili su još izravniji. Volker Bouffier, potpredsjednik CDU-a i šef vlade njemačke savezne pokrajine Hessen u ponedjeljak (27. 8. 2012.) je izjavio: “Situacija je sama po sebi dovoljno teška i time što ljudi svakog dana izvale ovakvo nešto stvari neće biti ništa bolje.” U istom duhu izjavu je komentirao i predsjednik Bundestaga Norbert Lammert: “Problem je suviše ozbiljan da bi ga se riješilo retoričkim nadmetanjem.” A EU-ov demokršćanski povjerenik Günther Oettinger kaže: “Način na koji je to rečeno nije u redu, sadržaj također ne stoji, a pogotovo ne namjera koja stoji iza te izjave.”

Predizborna kampanja u znaku eura

Pod “namjerom” Oettinger misli na pokušaje CSU-a da uoči nadolazećih izbora za bavarski parlament, o kojima ovisi opstanak ove stranke na vlasti, žestokom retorikom spram zemalja eurozone pogođenih krizom prikupi političke bodove. No, način na koji to Dobrindt čini previše je i za mnoge njegove stranačke kolege. Predsjednica kluba zastupnika CSU-a u Bundestagu Gerda Hasselfeldt upozorava: “Hoće li Grčka ostati u eurozoni ili ne nije pitanje o kojem se o ovome trenutku može odlučivati po vlastitom nahođenju.” Njezin zamjenik Max Straubinger bio je još jasniji: za njega su to “provincijske jadikovke”, a tome je i dodao: “Reći da bi se Grčka s drahmom brže osovila na noge graniči s bulažnjenjem. S devalviranom valutom Grci više ne bi mogli uvoziti, pa ni iz Njemačke.”

I liberali se distancirali

Predsjednica bavarskog ogranka Liberala (FDP) koji su također dio vladajuće koalicije i njemačka ministrica pravosuđa Sabine Leutheusser-Schnarrenberger u ponedjeljak je zatražila intervenciju predsjednika CSU-a Horsta Seehofera. Poziva ga da smiri Dobrindta te da nedvosmisleno potvrdi usklađenost svoje stranke s proeuropski orijentiranim stavovima koalicije. “Gospodin Seehofer mora zajamčiti da CSU neće voditi kampanju protiv Europe. Europa vrijedi previše da bi ju se ugrožavalo populističkim glupostima.”

Seehofer se već neko vrijeme nije izjašnjavao o krizi eurozone. Inače, smatra se da je u CSU-u stari običaj da se predsjednik stranke suzdržava od davanja izjava te da na to obično “nahuška” glavnog tajnika. Također valja primijetiti da CSU ovaj put nema podršku. Utihnuo je i bavarski ministar financija Markus Söder koji je početkom kolovoza rekao da Grčku treba pustiti da izađe iz eurozone kako bi bila “primjer drugima”.

Izjavama svoje šefice Leutheusser-Schnarrenberger od CSU-a se jasno distancirao i njegov koalicijski partner, bavarski FDP. Isprva je uz svog kolegu Södera stajao i liberalni bavarski ministar gospodarstva Martin Zeil, iako mu podršku nije izražavao ovakvim tonom. Na državnoj se razini, pak, predsjednik FDP-a Philipp Rösler priključio liniji na čelu s kancelarkom Merkel koja zastupa stav da Grčka treba ostati u eurozoni. Rösler, doduše, nikada nije ni zahtijevao suprotno, no prije nekoliko tjedana je podigao prašinu izjavom da pomisao na grčko napuštanje eurozone “više nije tako zastrašujuća”.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.