Greška u komunikaciji izbila vam je 800 milijuna kuna iz džepova

Greška u komunikaciji izbila vam je 800 milijuna kuna iz džepova

Posve neočekivano, na račune 71.000 zaposlenih u zdravstvu za nekoliko dana sjest će u prosjeku 1000 kuna veće plaće! Riječ je o nizu prava iz Granskog kolektivnog ugovora sklopljenog uoči izbora 2011., koji je sud nepravomoćno poništio sredinom siječnja. Prema tom GKU, medicinskim sestrama i tehničarima (a ima ih 16.000) dodatak na posebne uvjete rada s dosadašnjih 10 raste na 16 posto.

Nadalje, koeficijenti za dežurstvo i pripravnost – za liječnike, radiologe, biokemičare – rastu sa 0,8 na 1. Osim toga, njihova dežurstva uključena su u mjesečni fond sati, pa sa svakih novih osam sati dežurstva, za osam sati raste i broj prekovremenih, koji se plaćaju 50 posto više. Prema prvim izračunima, 21. stoljeće neslužbeno doznaje, liječnicima specijalistima koji imaju mnogo dežurstava plaća će rasti i za nevjerojatnih 4000 kuna!

Dodatak od 10 posto po novome imaju i subspecijalizanti, a svim zaposlenima u zdravstvu plaća će rasti za dva posto i na ime uvjeta rada, jer se taj dodatak sa pet od 1. siječnja ove godine, povećava na sedam posto.

Sve te odredbe na snagu su stupile prvim danom ove godine, iako je GKU u listopadu 2011. u ozračju predstojećih parlamentarnih izbora, potpisao tadašnji potpredsjednik Vlade Darko Milinović, ali je primjena vezana za veće plaće odgođena na godinu dana. Državu će to koštati 800 milijuna kuna koje će trebati nekako namaknuti.

Za plaće u javnim i državnim službama do kraja godine nedostaje 850 milijuna kuna. Pa kad se tome pridoda novih 800 milijuna kuna, minus na stavci plaća penje se na 1,65 milijardi kuna! Osim toga, niti uštede na prijevozu, koje bi trebale nositi oko 400 milijuna kuna, još uvijek nisu zaživjele.

Izmjene su napravljene u Temeljnom kolektivnom ugovoru, no sve dok ih se ne prenese u granske KU, zaposlenicima će se naknada za prijevoz isplaćivati po starom. Upravo je takva situacija bila i lani, prije nego što su se javne službe i državni službenici odrekli božićnica i regresa te pristali na manje jubilarne, dnevnice. I sada, kad se u granskim kolektivnim ugovorima ispregovara 850 milijuna ušteda kroz – vjerojatno – dodatak za vjernost poslodavcu, plaće za javne službe neće biti na nuli, nego 800 milijuna u minusu! Ništa od toga ne bi se dogodilo da je nakon izricanja presude kojom je Granski kolektivni ugovor za zdravstvo proglašen ništetnim, predstavnik Općinskog državnog odvjetništva izjavio da se odriče prava na žalbu. Presuda bi odmah postala pravomoćna i problema ne bi bilo. No, to se nije dogodilo pa su sedmodnevni rok žalbe iskoristila dva sindikata zdravstva koja uopće nisu bila stranke u postupku i na taj način sporni GKU održali na životu.

Prema neslužbenim informacijama, došlo je do pogreške u komunikaciji između Ministarstva zdravlja i Građanskoupravnog odjela Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu, pa državni odvjetnici koji su državu zastupali u ovom predmetu nisu upozoreni da državi odgovara da izgubi spor sa Samostalnim sindikatom zaposlenih u zdravstvu Spomenke Avberšek.

Priopćenjem se javilo i Državno odvjetništvo koje tvrdi da nije pogriješilo u sudskom postupku u kojem je Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi zahtijevao utvrđenje ništetnim kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

“Informacije koje su objavljene u ’21. stoljeću’ da je državno odvjetništvo učinilo pogrešku i da je došlo do pogreške u komunikaciji između Ministarstva zdravlja i Građansko-upravnog odjela Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu nisu točne”, izvijestili su iz DORH-a.

Kao netočne odbacuju i tvrdnje da je glavni državni odvjetnik “darovao” nekome nešto što je posljedica “pogreške”.

Odvjetništvo ističe i kako nije točna tvrdnja da bi presuda odmah postala pravomoćna da je predstavnik Općinskog državnog odvjetništva izjavio da se odriče prava na žalbu. Naime, odluka bi postala pravomoćna jedino da su se obje strane odrekle prava na žalbu.

DORH također ističe da su se ostali sindikati potpisnici spornog ugovora, koji nisu sudjelovali u sudskom postupku, mogli uključiti u postupak sve do donošenja pravomoćne odluke.

Kažu da prije donošenja zaključaka o mogućim posljedicama valja pričekati odluku suda.

“Ako sud u konačnosti utvrdi da je kolektivni ugovor ništetan, tada će u smislu posljedica tog utvrđenja u državni proračun morati biti vraćena i sredstva koja su isplaćena”, zaključuje DORH.

Na novinarski upit kako osigurati sredstva za plaće liječnika i medicinskog osoblja temeljem navedene sudske presude, ministar zdravlja Rajko Ostojić je rekao da je novac već osiguran.

“Čekamo pravorijek Općinskog suda, priča je u proteklih 12 mjeseci bila u tri koraka – prvo je Općinski sud donio jednu odluku, onda Županijski, pa sada Općinski opet drugu odluku, čekamo definitivnu odluku. Nas kao ministarstvo zastupa Državno odvjetništvo i imam u njih potpuno povjerenje”, kazao je Ostojić.

Podijeli

Odgovori

Top