Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Grupacija Kofola ostvarila je rast prihoda i to po oba ekonomska pokazatelja

Kofola je u prošloj godini povećala prihode za 4,1% na 249,7 milijuna EUR, vrijednost ključnog pokazatelja EBIT skočila je za 2,9%, a EBITDA za 5,9%.

Kofola je u prošloj godini povećala prihode za 4,1% na 249,7 milijuna EUR, vrijednost ključnog pokazatelja EBIT skočila je za 2,9%, a EBITDA za 5,9%. Ovom vrlo pozitivnom ekonomskom rezultatu pomoglo je prošlo tromjesečje, veća prodaja u HoReCa segmentu i u pogledu brendova – prije svega Royal Crown Cole, Jupí sirupa i energetskih napitaka Semtex. U Adriatic regiji Hrvatska je ostvarila vrlo dobre prihode nakon prilagodbe modela distribucije. Ove godine ključni prioritet Grupe bit će učinkovito odgovoriti na izazov pandemije koronavirusa.

„Prihodi u 2019. godini porasli su za 4,1%, premašivši cilj od 42 milijuna EUR EBITDA-e za 3,6%. Unatoč lošim vremenskim prilikama i rastućim troškovima segmenta, dosegli su 43,6 milijuna EUR. Prošle godine smo također napravili neke značajne promjene u našoj strukturi. Prodali smo tvrtke u Poljskoj i Rusiji i stvorili novi poslovni segment, s mirisom čaja, kave i bilja. Ovi koraci omogućili su nam da se maksimalno usredotočimo na svoje jake bezalkoholne segmente u obje ključne geografske skupine, te da dodatno razvijemo prirodni segment u vezi s diversifikacijom poslovanja segmenta „Fresh & Herbs“. Početkom ove godine kupili smo i F.H. Prager cidere, a sada se “bacamo” na principe fermentiranih pića, što je segment s velikim potencijalom “, kaže Jannis Samaras, generalni direktor grupacije Kofola, ocjenjujući prošlu godinu, i dodaje: „Osim tradicionalnih i jasno danih zadataka za ovu godinu, uskoro ćemo integrirati i preuzimanje mineralnih voda Korunní i Ondrášovka. Kako bismo postali privlačniji brend našim kupcima i potrošačima, kao i investitorima, također ćemo se usredotočiti na nove projekte koji će nas značajno odvesti prema naprijed u pogledu ekoloških pitanja.”

Prošla godina bila je vrlo uspješna za Grupaciju u Čehoslovačkoj, u segmentu HoReCa. Tržišni udio u Češkoj porastao je na 27,8%, a u Slovačkoj na 41,2%. Relativno nova marka u portfelju grupacije, prirodna mineralna voda Kláštorná Kalcia, koja je, nakon ulaska na slovačko tržište, također nedavno dostupna češkim potrošačima, pokazala veliki prodajni potencijal. Ostali brendovi koji se dobro prodaju, osim Kláštorná Kalcia, su energetska pića Semtex i Royal Crown Cola, nadmašivši po prodaji čak i sunčanu 2018. godina.

U međuvremenu su u Adriatic regiji slovenske prirodne mineralne vode Radenska i gazirano brezalkoholno piće Ora ponovno postigle izvrsne rezultate. Ove godine je Hrvatska, u kojoj su promjene u distribucijskom modelu nagrađene rastom prihoda, postigla velike rezultate, nadmašivši čak i izvrsne susjede, Sloveniju. U 2020. godini grupacija će dovršiti značajna ulaganja u tvornicu za proizvodnju u Lipiku, što će donijeti znatnu racionalizaciju proizvodnje.

U „Fresh & Herbs“, najnovijem segmentu grupacije Kofola, prodaja marke UGO uspješno je podignuta; a prihodi su se povećali za gotovo 7%. Tvrtka Leros, novopridošlica u koncernu, uspjela je upotpuniti svoj portfelj toplih napitaka, u kojem je tvrtka sada također u mogućnosti ponuditi čaj i kavu s ciljem više trajnijeg rasta u budućnosti. Ove godine možemo očekivati marketinške vijesti od Karela Hrbeka iz Lerosa, Kofolinog direktora marketinga od kraja prošle godine.

Osim uobičajenih planova i ciljeva, grupacija Kofola se također fokusira na razvoj potpuno novih ekoloških projekata – na primjer, projekt Zelena dolina Rajec i proizvodnju vlastitog bilja, promoviranje točenih pića bez pakiranja (npr. novo lansirana izvorska voda Rajec u bačvama), te značajno podupiranje upotrebe povratnih staklenih boca ili ciljano smanjenje težine boca i čepova, što znači značajan pad upotrebe plastike.

Grupacija je, kao i cijeli svijet, trenutno suočena s pandemijom bolesti COVID-19. Prioriteti grupacije sada su osiguranje sigurnosti zaposlenika, održavanje proizvodnje, suočavanje s logističkim izazovima i minimiziranje negativnih utjecaja ove situacije na rad. Rad na lokalnoj razini, jedna od ključnih vrijednosti strategije grupe, pokazuje se značajnom prednosti u vrijeme kad se svijet zatvara. Grupacija nastavlja biti u tijeku s najnovijim razvojem situacija u pojedinim zemljama, analizirajući utjecaj i pripremajući se za moguće buduće scenarije.

Grupacija Kofola jedan je od najvećih proizvođača bezalkoholnih napitaka s devet proizvodnih pogona na pet europskih tržišta. Grupacija ukupno zapošljava gotovo 2000 ljudi. U portfelju proizvoda grupacije Kofola u Republici Češkoj i u Slovačkoj nalaze se tradicionalno kola piće Kofola proizvedeno po originalnom receptu, izvorska voda Rajec, sirupi Jupí, napitak od grožđa Vinea, dječji napitci Jupík, energetski napitci Semtex i druge tradicijske češke marke kao što su Chito, Top Topic i Citro Cola. Po licenci Kofola proizvodi i distribuira napitke Royal Crown Cola i Orangina. Kofola je i ekskluzivni distributer brendova Evian i Badoit za Češku i Slovačku, te tradicionalne izvorske ljekovite mineralne vode Vincentka za češke maloprodajne lance i gastro sektor. Od početka 2015. godine, Kofola je također ekskluzivni distributer proizvoda Rauch za tržišta Češke i Slovačke. Najnoviji su dodaci portfelju pića na tržištu Češke i Slovačke mineralna voda Kláštorná Kalcia te cideri i limunade F. H. Prager. Grupacija Kofola uključuje i mrežu UGO, koju čini 80 UGO barova sa svježim voćnim i povrtnim sokovima i barova sa salatama u Češkoj i Slovačkoj. Kofola je 2017. kupila tvornicu voćnih i biljnih proizvoda Premium Rosa iz Poljske. Najnoviji dodatak segmentu „Fresh & Herbs“ je kompanija Espresso, koja na češko tržište preko 20 godina stavlja ne samo vrhunsku kavu Café Reserva, nego i premium čajeve Dilmah.

2015. slovensko je poduzeće Radenska postalo član grupacije Kofola. U 2016. godini portfelj tradicionalnih mineralih voda Radenska te voćnih napitaka Ora i Oaza upotpunjen je brendovima Nara, Inka i Voćko, popularnim hrvatskim brendovima pića. Radenska je proizvođač i distributer napitaka Pepsi, Mirinda i 7Up, a od 2016. i za hrvatsko tržište. 2016. Kofola je kupila hrvatsku tvrku Studenac, proizvođača mineralne vode.

Pročitajte još:

Poduzeća

Grupacija Kofola više je puta potvrdila da se može nositi s krizom i održati financijsku disciplinu čak i u teškim razdobljima.

Poduzeća

Pozitivan trend razvoja prodaje Kofola Grupe iz prvog kvartala godine nastavljen je i u drugom kvartalu

Novosti

Grupa je postigla ovaj izvrstan rezultat usprkos svim komplikacijama uzrokovanim mjerama protiv širenja Covida-19 u svim zemljama, koje su snažno utjecale na cijelu industriju...

Novosti

EBITDA grupacije Kofola opala je za 7,3% u prvom polugodištu u odnosu na prošlu godinu.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.