Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

HEP u završnici priprema za predaju zahtjeva za ITO model

Razdvajanje operatora prijenosnog sustava (OPS) obveza je Hrvatske prema trećem paketu energetskih propisa EU, a regulirano je novim Zakonom o tržištu električnom energijom, donesenim u veljači.

Razdvajanje operatora prijenosnog sustava (OPS) obveza je Hrvatske prema trećem paketu energetskih propisa EU, a regulirano je novim Zakonom o tržištu električnom energijom, donesenim u veljači.

Glavna skupština Hrvatske elektroprivrede (HEP) je za model razdvajanja operatora prijenosnog sustava odabrala model neovisnog operatora sustava – ITO model (Independent Transmission Operator), a u HEP-u očekuju da bi zahtjev za izdavanje certifikata za odabrani model i potrebnu dokumentaciju Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji mogli poslati u roku mjesec i pol dana.

“Naš ciljani rok je predati dokumentaciju i pokrenuti postupak certificiranja unutar mjesec i pol dana”, izjavio je za Hinu član Uprave HEP-a za prijenos i distribuciju Tomislav Šerić.

Certifikat je potvrda da je operator prijenosnog sustava organiziran kako je propisano odabranim modelom i u skladu s odredbama europskih direktiva prenesenim u hrvatske zakone. To znači da zbog što boljeg funkcioniranja tržišta i poticanja konkurencije mora biti fizički, materijalno, tehnički i financijski neovisan od HEP-a jer je to preduvjet za ravnopravno tržišno nadmetanje i pružanje usluga svima pod jednakim uvjetima, ističu iz HERA-e.

Razdvajanje operatora prijenosnog sustava (OPS) obveza je Hrvatske prema trećem paketu energetskih propisa EU, a regulirano je novim Zakonom o tržištu električnom energijom, donesenim u veljači.

Zakon je HEP-u prepusto da odluči o jednom od tri predviđena modela – vlasničko razdvajanje (TSO model), model neovisnog operatora sustava (ISO model) ili model neovisnog operatora prijenosa (ITO).

Glavna skupština HEP-a je 9. travnja donijela odluku o ITO modelu. To podrazumjeva potpunu neovisnost OPS-a, ali HEP kao grupa ostaje cjelovit, imovina OPS-a ostaje konsolidirana u bilanci HEP-a, što omogućava HEP-u i bolju poziciju u izlasku na financijska tržišta, neki su od razloga koje Šerić navodi za izbor ITO modela, kojeg primjerice imaju Austrija i Francuska,

Nakon odluke o izboru modela slijedi njegovo certificiranje, pri čemu HEP i njegovo sada ovisno društvo HEP-Operator prijenosnog sustava (HEP-OPS) nemaju zadan rok, već rokovi teku nakon predaje zahtjeva, a Zakon predviđa i da cijeli postupak završi u roku godinu dana, znači do ožujka 2014. do kad i HEP-OPS treba biti preimenovan u Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS).

Prije predaje zahtjeva za certifikaciju i dokumentacije u HEP-u žele obaviti najveći dio potrebnog posla, uz pravni dio (pravilnici, ugovor o međusobnim odnosima HEP-a i OPS-a, itd.) i dio koji se odnosi na fizičko razdvajanje.

Već su utvrđene točke razgraničenja OPS-a s proizvodnjom i distribucijom, a neovisni će operator prijenosnog sustava obuhvatiti naponske razine od 110 kilovolta (kV) na više, što znači dalekovodnu mrežu duljine oko 7.338 kilometara, 163 traformatorskih stanica, kaže Šerić.

Procjenjuje se kako će OPS, budući HOPS, imati oko tisuću zaposlenih.

Zakon traži da neovisni OPS i poslovnim prostorima bude jasno odvojen od HEP-a i njegovih ovisnih društava, odnosno ne smiju zajednički dijeliti poslovne prostore, kao ni informatičke sustave ili opremu, sustave sigurnog pristupa, a za to ne smiju koristiti ni usluge istih savjetnika ili vanjskih izvođača.

Također ne smiju imati istog revizora, OPS mora jasno biti odvojen od HEP-a i komunikacijama, zaštićenim imenom, korporativnim identitetom, pa je tako primjerice nedavno izabran i novi logo budućeg HOPS-a.

Uz to, zakon definira i neovisnost uprave i nadzornog odbora, kao i obvezu izrade programa usklađenosti i osobe za praćenje usklađenosti.

HEP se za izdvajanje OPS-a priprema već neko vrijeme, jer se za tu obvezu, bez obzira što nije bio poznat sam model, zna već dugo, a Šerić napominje kako intenzivne pripreme traju od ljeta prošle godine, osnovano je više stručnih timova koji pripremaju opsežnu dokumentaciju koju treba predati uz zahtjev za certificiranje.

“Bitno je da zahtjev OPS-a za izdavanje certifikata bude što kvalitetnije napravljen pa makar priprema trajala malo duže”, smatraju i u HERA-i.

Nakon što HERA primi zahtjev ima rok od četiri mjeseca da ga pregleda i napiše prethodno izvješće Europskoj komisiji (EK), koja ga treba u roku od dva mjeseca pregledati i HERA-i poslati svoje mišljenje, a u određenim slučajevima može tražiti još dva dodatna mjeseca da ACER (Europsko udruženje energetskih regulatora) pregleda zahtjev OPS-a i pošalje svoje mišljenje HERA-i. HERA potom u roku od dva mjeseca treba napraviti konačni certifikat i poslati ga HEP-u, Ministarstvu gospodarstva i EK, objašnjavaju u HERA-i.

Napominju i kako, ako neka obveza nije ispunjena, postoji mogućnost izdavanja tzv. uvjetnog certifikata kao prijelaznog rješenja uz propisivanje određenih obveza i uvjeta, kao i roka za njihovo provođenje, kao što su to napravili u Austriji, Mađarskoj, Sloveniji i drugim državama.

Ali takvih obveza i uvjeta ne može biti puno. U slučaju da OPS u propisanom roku ne ispuni dobivene obveze i uvjete, gubi uvjetni certifikat, ističu iz HERA-e.

Ta agencija ima izuzetno veliku ulogu i u nadzoru pa joj primjerice neovisni operator prijenosa na suglasnost dostavlja sve komercijalne i financijske ugovore s HEP-om i njegovim povezanim društvima, daje suglasnost na planove razvoja prijenosne mreže, na program usklađenosti, na imenovanje osobe za praćenje usklađenosti, itd.

Šerić ističe kako je cilj HEP-a potpuno se uskladiti sa svim europskim direktivama i zakonima donesenim u trećem energetskom paketu.

“Ispoštovat ćemo sve što treba i želimo biti u tome transparentni, jer kažnjava se nepoštivanje tržišne utakmice”, kaže Šerić dodajući kako eurposka pravila znače i da nema subvencioniranja jedne djelatnosti drugom, nema prelijevanja prihoda i profita iz reguliranih u neregulirane djelatnosti.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.