Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

HERA: Mostarskom Aluminiju 10,7 posto skuplja struja HEP-a

Promjenu cijene je zatražila HEP-Opskrba d.o.o. s obrazloženjem da je došlo do promjene uvjeta pod kojima se opskrbljuju povlašteni kupci električne energije u Republici Hrvatskoj (smanjeni dotoci u hidroelektranama, odnosno povećan uvoz električne energije, povećanje jedinične cijene plina).

Promjenu cijene je zatražila HEP-Opskrba d.o.o. s obrazloženjem da je došlo do promjene uvjeta pod kojima se opskrbljuju povlašteni kupci električne energije u Republici Hrvatskoj (smanjeni dotoci u hidroelektranama, odnosno povećan uvoz električne energije, povećanje jedinične cijene plina).

Mostarskom Aluminiju električna energija koju mu isporučuje Hrvatska elektroprivreda (HEP) poskupljuje za 10,7 posto, potvrđeno je danas iz Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), dok su u mostarskoj tvrtki zaprepašteni tom odlukom.

Upravno vijeće HERA-e je krajem prošlog tjedna donijelo rješenje o utvrđivanju cijene električne energije Aluminiju, a iz HERA-e su na upit Hine o tom rješenju odgovorili kako je “nova cijena, za isporuku od 100 MWh/h (megavatsati po satu) električne energije, što odgovara ekvivalentu ukupne isporuke aluminijskih blokova i trupaca od 60.579 tona godišnje, koju će Aluminij plaćati 47,46 eura po MWh”.

Prema rješenju HERA-e iz ožujka ove godine, cijena koju je do sada plaćao Aluminij bila je 42,86 eura po MWh i ta se cijena odnosila na ovu godinu.

Nova se cijena, koja je 4,6 eura po MWh viša od dosadašnje, odnosi, kako navode iz HERA-e, na razdoblje od izvršnosti rješenja do do 31. prosinca 2012.

“Promjenu cijene je zatražila HEP-Opskrba d.o.o. s obrazloženjem da je došlo do promjene uvjeta pod kojima se opskrbljuju povlašteni kupci električne energije u Republici Hrvatskoj (smanjeni dotoci u hidroelektranama, odnosno povećan uvoz električne energije, povećanje jedinične cijene plina)”, navodi se u odgovoru HERA-e.

Iz HEP-a ističu kako je HEP-Opskrba promijenila metodologiju obračuna za opskrbu električnom energijom te je, sukladno Zakonu o tržistu električne energije, zatražila usklađivanje za uvjete opskrbe društva Aluminij Mostar koji ima status privremenog povlaštenog kupca na hrvatskom tržištu.

“Predloženi uvjeti opskrbe povoljniji su od uvjeta koje Aluminij d.d. Mostar ima za električnu energiju koju preuzima od Elektroprivrede u Mostaru”, napominju u HEP-u.

U mostarskoj su tvrtki “krajnje zaprepašteni” odlukom o poskupljenju. “Jednostrano mijenjanje ugovora, i to ugovora koji potpisuju čak četiri strane, nedopustivo je i pravno besmisleno. Aluminij će reagirati putem svog odvjetnika, a javnosti ćemo ovih dana uputiti opširnije očitovanje”, reakcija je generalnog direktora Aluminija Ive Bradvice koji je Hina dobila putem glasnogovornika tvrtke.

U Aluminiju nisu mogli komentirati eventualno nove poteze i same posljedice odluke po poslovanje tvrtke.

Mostarska je tvrtka više puta tijekom ove godine upozorila na visoku cijenu električne energije koju plaća elektroprivredama BiH i HZ Herceg Bosne, a zbog toga i niske cijene metala je krajem srpnja donijela odluku o isključenju 12,5 posto proizvodnih kapaciteta (elektrolitičkih ćelija).

Po ranije objavljenim podacima te tvrtke, početkom ove godine je FERK – Regulatorna komisija za električnu energiju u Federaciji BiH povećala Aluminiju cijenu struje sa 48 na 54 eura po MWh.

Mostarski Aluminij, temeljem odluke hrvatske Vlade iz veljače, ove, kao i prošle godine, može kupovati struju od HEP-a po povlaštenim uvjetima.

Naime, Vlada RH je 9. veljače 2012. donijela odluku o utvrđivanju opravdanoga gospodarskog interesa za privremeno stjecanje statusa povlaštenoga kupca električne energije inozemnoga poduzetnika mostarskog Aluminija.

Nakon Vladine odluke, HERA je 6. ožujka rješenjem odobrila zahtjev šibenskih tvrtki TLM-TVP i TLM-TPP za stjecanje statusa privremenog povlaštenog kupca električne energije poduzetnika sa sjedištem izvan Hrvatske, mostarskog Aluminija i tada toj tvrtki utvrdila cijenu od 42,86 eura po MWh.

Prema tom rješenju, HERA će, u slučaju promjene uvjeta pod kojima se opskrbljuju povlašteni kupci električne energije u Hrvatskoj, na zahtjev bilo koje ugovorne strane iz članka 32.a stavka 7. Zakona o tržištu električne energije, provesti reviziju navedene cijene.

Izmjenama tog Zakona, donesenim krajem siječnja prošle godine, omogućeno je da Aluminij stekne privremeni status povlaštenog kupca elekrične energije.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.