Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Hrvatska pala na 47. mjesto na Forbesovoj listi najboljih zemalja za poslovanje

Na najnovijoj listi zemalja najpogodnijih za poslovanje koju je danas objavio američki list Forbes u sam vrh probio se Novi Zeland, dok je Hrvatska pala za šest mjesta u odnosu na prošlu godinu, zauzevši 47. mjesto među ukupno 141 zemljom.

Na najnovijoj listi zemalja najpogodnijih za poslovanje koju je danas objavio američki list Forbes u sam vrh probio se Novi Zeland, dok je Hrvatska pala za šest mjesta u odnosu na prošlu godinu, zauzevši 47. mjesto među ukupno 141 zemljom.

Novi Zeland napredovao je tako s prošlogodišnjeg drugog mjesta zahvaljujući transparentnoj i stabilnoj poslovnoj klimi koja je poticajna za poduzetništvo, stoji u obrazloženju američkog lista.

Među vodećih 10 zemalja u svijetu koje se odlikuju najpovoljnijom poslovnom klimom na drugom se mjestu našla Danska. Slijede Hong Kong, Singapur, Kanada, Irska, Švedska, Norveška, Finska i Velika Britanija.

Od Hrvatske koja je pala sa 41. mjesta na prošlogodišnjoj listi, među zemljama u regiji bolje su rangirane Češka, na 41. mjestu, Slovačka, na 43. mjestu, i Mađarska, na 46 posto. Među zemljama na području bivše Jugoslavije bolje su plasirane Slovenija, na 23. mjestu, Makedonija, na 37. mjestu, i Crna Gora, na 45. mjestu.

Lošije su među zemljama u regiji rangirane Bugarska, na 49. mjestu, Turska na 52. mjestu, Rumunjska na 60. mjestu, te Bosna i Hercegovina i Srbija među zemljama nastalim na području bivše Jugoslavije, na 85. odnosno na 90. mjestu.

Za izradu ljestvice najboljih zemalja za poslovanje u Forbesu su koristili kriterije poput vlasničkih prava, inovacija, poreza, tehnologije, korupcije, slobode (privatne, trgovinske i monetarne), birokracije, zaštite ulagača i burzovnog poslovanja.

Što se najvećeg svjetskog gospodarstva tiče, Sjedinjenih Američkih Država, ono posljednjih godina gubi u toj utrci s ostalim vodećim svjetskim gospodarstvima. Nakon što je na Forbesovoj listi 2009. zauzimao visoko drugo mjesto, iz godine u godine njegov rang slabi. Tako je ove godine zauzeo 12. mjesto, nazadovavši za daljnja dva mjesta u odnosu na prošlogodišnju listu.

U izradi rang liste Forbes se koristio istraživanjima i objavljenim izvješćima institucija i organizacija kao što su CIA, Freedom House, Heritage Foundation, Property Rights Alliance, Transparency International, Svjetska banka i Svjetski gospodarski forum (WEF), navodi se u priopćenju.

Hina


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.