Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

EU fondovi

Hrvatska povlači premalo sredstava iz programa EU

Hrvatska je proteklih godina povukla premalo sredstava iz programa pretpristupne pomoći EU i zajmova koje financiraju europske razvojne i investicijske banke, upozoreno je na današnjoj sjednici Vlade.

Hrvatska je proteklih godina povukla premalo sredstava iz programa pretpristupne pomoći EU i zajmova koje financiraju europske razvojne i investicijske banke, upozoreno je na današnjoj sjednici Vlade.

U razdoblju od 2007. do 2011. Hrvatskoj je bilo na raspolaganju ukupno 668 milijuna eura iz programa IPA, a uspjela je ugovoriti 276 milijuna eura ili 42 posto ukupne alokacije, dok je za konkretne projekte isplaćeno svega 138 milijuna eura ili 21 posto, rekao je ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić.

Izvješće Nadzornog odbora za praćenje provedbe IPA programa pokazuje da u nekim segmentima imamo značajnih problema, posebno s pripremom projekata na vrijeme i na propisan način kako bi se povukli novci iz fondova, istaknuo je Grčić te za idući tjedan najavio posebnu tematsku koordinaciju Vlade posvećenu tom problemu.

Ne možemo biti zadovoljni

Slične podatke iznio je i ministar financija Slavko Linić koji je, govoreći o provedbi projekata financiranih iz Razvojne banke Vijeća Europe, Europske investicijske banke, Međunarodne banke za obnovu i razvoj i Europske banke za obnovu i razvoj, ocijenio kako ne možemo biti zadovoljni brzinom i efikasnošću povlačenja sredstava.

Primjerice, za projekt razvoja hitne medicinske pomoći od 18 milijuna eura, koliko je bilo na raspolaganju, povučeno je 36 posto. Za projekt zaštite od onečišćenja voda i priobalnog područja od 60 milijuna eura povučeno je 18 posto, dok je za projekt modernizacije porezne uprave od 25 milijuna eura povučeno 28 posto, a projekt je zastao, kaže Linić.

Iz zajma za komunalnu infrastrukturu od 150 milijuna eura povučeno je ukupno 115 milijuna, a za splitsku obilaznicu od 43 milijuna eura povučeno je 10 milijuna, pri čemu u prošloj godini nije povučeno ništa.

Nikakva sredstva nisu povučena ni iz 34 milijuna eura za Dina Petrokemiju, dok je za financiranje malih i srednjih poduzeća od 250 milijuna eura do sada povučen 121 milijun eura. Za projekt sufinanciranja IPA i ISPA od 200 milijuna eura povučeno je 60 milijuna, za terminal za rasute terete u luci Ploče od 11 milijuna eura samo tri milijuna eura, itd.

Zbog “vrlo usporenih” povlačenja Europska investicijska banka zaprijetila je Hrvatskoj da će ubuduće svako kašnjenje naplatiti u fiksnom iznosu od 10.000 eura plus dodatnih 0,1 posto na neiskorišteni dio kredita, upozorio je Linić.

Evaluacijska strategija

Premijer Zoran Milanović ocijenio je te podatke upozoravajućim te naglasio da nova Vlada mora značajno povećati postotak iskorištenosti tih sredstava.

Možda je ranije bilo opravdanje to što se radilo o početku pa je bilo nesnalaženja, ali sada više nemamo izgovora, ako nam realizacija ne bude debelo iznad dosadašnjih postotaka, onda ne radimo dobro svoj posao, poručio je Milanović.

Vlada je prihvatila evaluacijsku strategiju za europske strukturne instrumente koja je osmišljena za vrijeme kada će Hrvatska s IPA pretpristupnih fondova prijeći na strukturne i kohezijske fondove.

Trenutno Hrvatska na godišnjoj razini ima mogućnost korištenja 150 milijuna eura, u drugoj polovici iduće godine, nakon ulaska u EU, taj će iznos porasti na 450 milijuna eura, a u 2014. prijeći će milijardu eura, rečeno je na sjednici.

Vlada je također prihvatila prijedlog za pokretanje postupka za sklapanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Republike Hrvatske i Republike Kosovo.

HINA


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.