HURS traži manji PDV na živežne namirnice [VIDEO]

HURS traži manji PDV na živežne namirnice [VIDEO]

Matijašević je upozorio na konferenciji za novinare da je politika građanima priuštila još jedan udar na egzistenciju u vidu poskupljenja vode, iako ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina to pokušava minorizirati govoreći kako se radi o prosječnom mjesečnom povećanju za tek dvadesetak kuna.

[infopunkt 8008 2]

Nepravda je očigledna, pogrešna ekonomska politika svakog se dana sve više prelama preko leđa građana, istaknuo je Matijašević ukazavši na problem ogromne nezaposlenosti, koja osobito pogađa mlade.

“U takvim okolnostima svjedočimo preidzbornim aktivnostima za Europski parlament i neukusnoj utrci za dobro plaćene fotelje onih istih koji su građane već izvarali za fotelje u Hrvatskoj”, rekao je.

[infopunkt 8008 4]

U isto vrijeme Hrvatska je na samom začelju EU po kupovnoj moći građana. Trećina stanovništva živi u riziku od siromaštva, 20 posto prima dohodak niži od praga siromaštva, 30 posto ne može plaćati troškove režija na vrijeme, 167 tisuća umirovljenika prima mirovinu ispod 1000 kuna, naveo je.

Matijašević je ukazao i na problem materijalne deprivacije više od 55 posto građana – to je nemogućnost plaćanja režija, stambenog kredita, provođenja tjedan dana godišnjeg odmora izvan mjesta življenja, osiguranja mesnog ili zamjenskog vegetarijanskog obroka svaki drugi dan. Također i nemogućnost kućanstva da podmiri neočekivani financijski trošak, grijanje u zimskim mjesecima, telefon, TV, perilicu za rublje i dr.

Istodobno samo tri posto stanovnika živi u kućanstvima kojima osnovni troškovi stanovanja nisu značajno financijsko opterećenje, a broj bogataša s imovinom većom od 150 milijuna kuna je porastao za 72 posto, naveo je Matijašević.

[infopunkt 8008 3]

[infopunkt 8008 5]

Za poboljšanje stanja Matiješević predlaže rasterećenje poduzetnike parafisklanih nameta, osiguranje uvjeta kreditiranja kao u EU, a HBOR treba kreditirati izvozno orijentirano gospodarstvo.

Treba jače porezno opteretiti najbogatije i promjeniti sustav PDV-a tako da se uplaćuje tek po ostvarenoj naplati, a ne unaprijed, kazao je predsjednik HURS-a.

[infopunkt 8008 6]

Podijeli

Odgovori

Top