Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

HURS traži manji PDV na živežne namirnice [VIDEO]

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević pozvao je danas Vladu da smanji PDV na osnovne živežne namirnice kako bi se smanjilo porezno opterećenje najugroženijih slojeva stanovništva.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević pozvao je danas Vladu da smanji PDV na osnovne živežne namirnice kako bi se smanjilo porezno opterećenje najugroženijih slojeva stanovništva.

Matijašević je upozorio na konferenciji za novinare da je politika građanima priuštila još jedan udar na egzistenciju u vidu poskupljenja vode, iako ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina to pokušava minorizirati govoreći kako se radi o prosječnom mjesečnom povećanju za tek dvadesetak kuna.

[infopunkt 8008 2]

Nepravda je očigledna, pogrešna ekonomska politika svakog se dana sve više prelama preko leđa građana, istaknuo je Matijašević ukazavši na problem ogromne nezaposlenosti, koja osobito pogađa mlade.

“U takvim okolnostima svjedočimo preidzbornim aktivnostima za Europski parlament i neukusnoj utrci za dobro plaćene fotelje onih istih koji su građane već izvarali za fotelje u Hrvatskoj”, rekao je.

[infopunkt 8008 4]

U isto vrijeme Hrvatska je na samom začelju EU po kupovnoj moći građana. Trećina stanovništva živi u riziku od siromaštva, 20 posto prima dohodak niži od praga siromaštva, 30 posto ne može plaćati troškove režija na vrijeme, 167 tisuća umirovljenika prima mirovinu ispod 1000 kuna, naveo je.

Matijašević je ukazao i na problem materijalne deprivacije više od 55 posto građana – to je nemogućnost plaćanja režija, stambenog kredita, provođenja tjedan dana godišnjeg odmora izvan mjesta življenja, osiguranja mesnog ili zamjenskog vegetarijanskog obroka svaki drugi dan. Također i nemogućnost kućanstva da podmiri neočekivani financijski trošak, grijanje u zimskim mjesecima, telefon, TV, perilicu za rublje i dr.

Istodobno samo tri posto stanovnika živi u kućanstvima kojima osnovni troškovi stanovanja nisu značajno financijsko opterećenje, a broj bogataša s imovinom većom od 150 milijuna kuna je porastao za 72 posto, naveo je Matijašević.

[infopunkt 8008 3]

[infopunkt 8008 5]

Za poboljšanje stanja Matiješević predlaže rasterećenje poduzetnike parafisklanih nameta, osiguranje uvjeta kreditiranja kao u EU, a HBOR treba kreditirati izvozno orijentirano gospodarstvo.

Treba jače porezno opteretiti najbogatije i promjeniti sustav PDV-a tako da se uplaćuje tek po ostvarenoj naplati, a ne unaprijed, kazao je predsjednik HURS-a.

[infopunkt 8008 6]

Napisao

Pročitajte još:

Financije

Tijekom 2022. započela je provedba većine financijskih instrumenata u okviru NPOO-a ukupne vrijednosti 1,925 milijardi kuna.

Nekretnine

Razdoblje subvencioniranih stambenih kredita žele iskoristiti svi: kako kupci, tako i prodavatelji.

Financije

Stambeni krediti su krediti banaka kojima se može financirati kupnja, izgradnja ili adaptacija stambenog prostora.

Financije

Osim što se razlikuju po tome što je III. mirovinski stup dobrovoljan, a I. i II. su obvezni i automatizirani zakonom, razlikuju se i...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.