Hypo banka kazneno prijavila Lijanoviće

Hypo banka kazneno prijavila Lijanoviće

Nova uprava Hypo banke podnijela je tužiteljstvu Bosne i Hercegovine kaznenu prijavu protiv braće Lijanović zbog počinjene prijevare pri dobivanju kredita, potvrdio je direktor uprave Alexander Pirker.

U izjavi za Dnevni avaz Pirker tvrdi da su Lijanovići prijevarom, korupcijom i davanjem mita oštetili Hypo banku za 32 milijuna eura koliko iznose loši krediti plasirani širobriješkoj obitelji u čijem je vlasništvu industrija za preradu mesa.

„U ponedjeljak smo Tužiteljstvu BiH predali službenu kaznenu prijavu protiv braće Lijanović i Petra Jurčića, bivšeg direktora Hypo banke te još nekoliko osoba. To je jedan od najvećih slučajeva koje imamo“, kazao je Pirker dodajući da su o tome tjednima već razgovarali s predstavnicima Tužiteljstva BiH.

Nakon velikih gubitaka koje je pretrpjela Hypo banka nova uprava je ispitala cjelokupno poslovanje. Utvrđeno je da su krediti čija se naplata pokazala problematičnom plasirani od 2005. do 2008. godine a potom su još dvije godine skrivani stvarni pokazatelji o poteškoćama u koje je banka zapala.

„Kada je ‘Hypo’ došao u BiH imao je veoma ambiciozan plan i htjeli su brzo rasti zbog čega je napravljeno puno pogrešaka. Ovakvih problematičnih kredita ili klijenata, kako želite, imamo i po ostalim zemljama članicama“, u Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj, dodao je Pirker.

Bitno.ba

Podijeli

Odgovori

Top