Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

HZZ prekvalifikacije – za vas smo tražili objašnjenja sa Zavoda

Tekst o prekvalifikacijama koje provodi HZZ na našem portalu konstantno je jedan od najčitanijih tekstova. Rasprava ispod njega pokazala nam je potrebu za iscrpnim i kvalitetnim informacijama o prekvalifikacijama, rokovima, traženim zvanjima… Ovo je odgovor središnje službe HZZ-a na naš upit za dodatna objašnjenja prekvalifikacija na HZZ-u…

Obrazovanje nezaposlenih osoba za potrebe tržišta rada mjera je koja se provodi s ciljem povećanja zapošljivosti nezaposlenih osoba, posebice kada je riječ o dugotrajno nezaposlenim osobama niže razine obrazovanja i ostalim ranjivim skupinama kao što su mlade osobe koje su prekinule srednjoškolsko obrazovanje i žene primarne dobi nižeg ili neadekvatnog obrazovanja.

Tko ulazi u obrazovni program?

Nezaposlena osoba može biti uključena u obrazovanje za zapošljavanje ukoliko je obrazovni program sukladan utvrđenim potrebama tržišta rada i njezinim psihofizičkim mogućnostima.

Obrazovanje nezaposlenih osoba za potrebe tržišta rada uključuje programe stručnog osposobljavanja, prekvalifikacije i stručnog usavršavanja. O razini obrazovanja ovisi u koju od navedenih aktivnosti će nezaposlena osoba biti uključena, pa se tako osobe sa završenom osnovnom školom uključuju u programe stručnog osposobljavanja, u kojima osobe stječu praktične vještine (npr. pomoćni konobar, zavarivač…).

U programe prekvalifikacije uključuju se osobe koje imaju najmanje završenu trogodišnju srednju školu, jer tu je riječ o stjecanju novog zanimanja (npr. kuhar, strojarski tehničar…).

Specijalizirani programi unutar struke

Stručna usavršavanja su specijalizirani programi obrazovanja unutar struke (npr. kuhar nacionalnih jela, autocad operater…).

Sve nezaposlene osobe koje se prijave u evidenciju nezaposlenih pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje prolaze individualno savjetovanje, gdje savjetodavac za zapošljavanje procjenjuje postoji li potreba za uključivanje osobe u proces pripreme za zapošljavanje zbog nedovoljne razine obrazovanja i zapošljivosti. Osobe za koje se procjeni da nisu spremne za ulazak na tržište rada uključuju se u obrazovne programe prema planovima koje područne službe kreiraju svake godine ovisno o potrebama lokalnog tržišta rada. Nakon toga se putem javnog natječaja odabiru obrazovne ustanove koje provode planirane obrazovne programe, a kojima Zavod pokriva troškove obrazovanja u potpunosti.

Zavod također mjesečno isplaćuje polazniku obrazovanja novčanu pomoć u visini neoporezivog iznosa stipendije prema posebnom propisu (trenutno 1.600 kn), troškove prijevoza i osiguranja po propisima HZMO-a i troškove hranarine za one polaznike koji se obrazuju izvan prebivališta po licenciranim programima pod ingerencijom Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatskog centra za razminiravanje.

Područne službe rade redovite analize uspješnosti, a ona se razlikuje ovisno o regijama. Prema tim analizama, od 50 do 60% osoba koje su prošle program obrazovanja za potrebe tržišta rada zapošljava se unutar 6 mjeseci od završetka programa.

Nacionalni plan poticanja zapošljavanja za ovu i sljedeću godinu

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici 3. veljače 2011. godine donijela Odluku o prihvaćanju Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja za 2011. i 2012. godinu, i Hrvatski zavod za zapošljavanje započeo je s provedbom mjera poticajnog zapošljavanja koje su u njihovoj nadležnosti za 2011. godinu sukladno potrebama tržišta rad.

Hrvatski zavod za zapošljavanje u svojoj nadležnosti ima i provodi nekoliko različitih programa.

Prvi program je sufinanciranje zapošljavanja i sufinanciranje obrazovanja zaposlenih osoba. Sufinancira se zapošljavanje mladih osoba bez radnog staža, dugotrajno nezaposlenih osoba, osoba iznad 50 godina starosti, osoba s invaliditetom i zapošljavanje posebnih skupina nezaposlenih osoba. Od ove godine, sufinancira se i zapošljavanje nezaposlenih osoba na dijeljenom radnom mjestu te zamjenskih radnika za radnike koji su na obrazovanju. Obrazovanje za poznatog poslodavca odnosi se na poslodavca koji je zaposlio osobe s evidencije Zavoda kojima nedostaju neke dodatne vještine i znanja za obavljanje tog posla. Isto tako Zavod sufinancira obrazovanje radnika koji su već u radnom odnosu u cilju zadržavanja radnog mjesta a za koje mu je potrebno dodatno znanje zbog modernizacije proizvodnje.

Društveno korisni rad za dugotrajno nezaposlene

Jedan od programa usmjerenih na povećanje zapošljivosti nezaposlenih osoba je obrazovanje nezaposlenih. Ovim programom provodi se obrazovanje nezaposlenih osoba s evidencije Zavoda kako bi bili što konkurentniji na tržištu rada te kako bi se smanjio nesrazmjer između ponude i potražnje na tržištu rada.

Zavod također provodi mjeru Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa kojom se mladim osobama omogućava stjecanje radnog iskustva potrebnog za pristupanje stručnom ili državnom ispitu.

Zapošljavanje u javnim radovima Zavod provodi u suradnji s jedinicama lokalne samouprave. Ovim programom djeluje se na uključivanje dugotrajno nezaposlenih osoba niže razine obrazovanja, a posebice onih koji su preko 3 godine u evidenciji nezaposlenih u programe društveno korisnog rada.

Potporom za očuvanje radnih mjesta Zavod nadoknađuje dio neto plaće radnicima zaposlenima kod poslodavaca koji uvode Program rada u punom radnom vremenu kraćem od 40 sati tjedno.

Zavod za zapošljavanje zadužen je i za provedbu mjera zapošljavanja iz Nacionalnog programa za Rome/Akcijski plan Desetljeća za uključivanje Roma 2005. do 2015. godine.

Za programe iz Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja u 2011. godini osigurano je 177.557.900 kuna za 12.000 nezaposlenih osoba.

Tijekom veljače 2011. godine kroz mjere Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanje u uključeno je 1.656 osoba. Uglavnom u programe osposobljavanje za ugostiteljstvo i turizam, te napredne informatičke tečajeve usavršavanja, program stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa i potpore za očuvanje radnih mjesta.

Basplatni tečajevi HZZ-a


Napisao

Pročitajte još:

Marketing i prodaja

Kod vođenja prodajnih razgovora dobro obučen prodavač ne prelazi odmah na stvar tj. ne počinje prodavati odmah jer zna da je za uspješnu prodaju...

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.