Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Inicijativa Vukovar – NE ćirilici [VIDEO]

Koordinacijsko operativni tim RH te Organizacijski odbor za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma “Vukovar – ne ćirilici” izvijestio je da još nije sakupio dovoljan broj potpisa te pozvao građane da ih svojim potpisima podrže do nedjelje 1. prosinca u 24 sata “u interesu Vukovara i njegovih građana unatoč raznim opstrukcijama”.

Koordinacijsko operativni tim RH te Organizacijski odbor za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma "Vukovar - ne ćirilici" izvijestio je da još nije sakupio dovoljan broj potpisa te pozvao građane da ih svojim potpisima podrže do nedjelje 1. prosinca u 24 sata "u interesu Vukovara i njegovih građana unatoč raznim opstrukcijama".

Glavna koordinatorica inicijative Snježana Patko, na konferenciji za novinare , navela je da broj prikupljenih potpisa za raspisivanje referenduma zasad još nije dovoljan. Stoga je pozvala građane da, kako je rekla, unatoč opstrukciji od strane vladajućih, cenzuriranom i neistinitom medijskom izvješćivanju obmanjivanjem javnosti pomognu kako bi se spriječilo kršenje Ustava i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te Zakona o referendumu na štetu većinskog stanovništva.

Pozvala je predsjednike Republike i Vlade koji se neprestano pozivaju na to da se zakoni moraju poštivati i pozivaju se na pravnu državu da se očituju na kršenje Zakona o referendumu i Ustava te izravnom sprječavanju i onemogućavanju građana da pristupe izjašnjavanju o potrebi raspisivanju zakonito zatraženog referenduma.

Patko je navela da se, osim u Istarskoj županiji (s izuzetkom Umaga), prikupljanje potpisa opstruira i u Babinoj Gredi. Tamo je načelnik općine Josip Krnić izjavio da nije dužan izdati pisanu odbijenicu za davanje javnih površina za korištenje za prikupljanje potpisa i da zakoni za njega ne postoje, rekla je.

[infopunkt 7489 7]

Također je napomenula da su u vinkovačkom prigradskom naselju Mirkovcima zapaljeni štandovi inicijative, u Zagrebu prevrnuti, a zabilježeno je i kidanje plakata te napadi na volontere.

Ustvrdila je da visoki vladini dužnosnici putem medijski cenzuriranih TV i radio postaja i tiska plasiraju informacije o osudi europskih institucija referendumskog pitanja što nije točno, već je i kažnjivo, jer se EU neće miješati u unutarnje uređenje i izmjenu organskih zakona jedne države.

Pojedini županijski koordinatori se čak upozoravaju da će biti pozivani na informativne razgovore u nadležne policijske postaje zbog organizacije prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma. Iz svega toga je očita opstrukcija dviju vladajućih stranaka i neprimjereno za vladu jedne demokratske države, upozorila je Patko.

[infopunkt 7489 4]

Po njezinim riječima, sve navedeno proizlazi iz krivog tumačenja referendumskog pitanja kojim se traži da se izmjena Zakona o pravima nacionalnih manjina vrati u doba prije 2002. do kada njegova primjena nije predstavljala probleme niti u jednoj lokalnoj jedinici, kao i to da će nacionalne manjine izgubiti stečena prava.

Odgovarajući na novinarska pitanja rekla je da imaju rezervni plan, ako ne prikupe dovoljan broj potpisa, ali nije željela iznijeti pojedinosti.

Ustvrdila je da u Vukovaru ne živi 33 posto pripadnika srpske nacionalnosti, kako je utvrđeno popisom stanovništva, jer je nelogično da u tom gradu ima jednak broj birača i popisanih osoba te da se to ne može zanemariti. Stoga su ćiriline ploče postavljene nezakonito, ustvrdila je.

[infopunkt 7489 6]

Napisao

Preporučujemo

Poduzeća

U Vodotehnici sada možete odabrati artikle snižene od 25% pa sve do 70% bez obzira na način plaćanja.

Računovodstvo i financije

Završni račun je neizostavna stavka koju svaki poslodavac mora imati. Iz njega se vidi koliko je uspješno ili neuspješno poslovala određena tvrtka u navedenoj...

Financije

Od ulaska Hrvatske u EU, investicijsko je zlato u potpunosti oslobođeno svih poreza, tako da se pri kupnji ne plaća PDV, ali ni pri...

Komentari

Slavonija je jedinstvena destinacija, svima nama u regionalnim turističkim zajednicama jasno je da pojedinačno ne možemo postići puno, stoga je zajednički nastup jedini logičan...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.