Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Elvira Mlivić Budeš

Inspiracija ponedjeljkom: U očekivanju godišnjeg odmora

pixabay.com

Još malo pa dolazi vrijeme godišnjih odmora, koje većina s nestrpljenjem očekuje. Poznajem ljude koji baš žive za taj godišnji odmor. Očekuju da će napuniti baterije, vidjeti drage ljude, obaviti stvari koje mjesecima odgađaju, više se družiti s djecom, riješiti neke kućanske radove i slično… Istovremeno, znaju da će se naspavati, odmoriti, ljenčariti na plaži, čitati do kasno u noć ili uživati u večernjim izlascima… Planiraju puno lijepih stvari u tako malo vremena… Ipak, na kraju, i ljetovanje je prolazno i često ne stignu obaviti sve što su htjeli. Za one koji ne žele svakodnevno gubiti dragocjene trenutke čekajući neki trenutak u budućnosti, važno je da u svakodnevnim, rutinskim i stresnim poslovnim aktivnostima pronalaze svoju dozu sreće.

Na radionicama u Filaksu svakodnevno razgovaram s ljudima i zaključak je da je posao uvijek bio barem djelomično stresan. Podizanje letvice i očekivanje vrhunskih rezultata stvara stalan tjelesni i psihički napor. Kronični stres često se naziva menadžerskom bolesti, a povećava rizik nastanka bolesti srca i krvnih žila. U radnom okruženju sve je češća pojava burnout sindroma – kroničnog umora i depresivnog raspoloženja zbog kojih opadaju radna učinkovitost i uspješnost, rezultati su uz veći napor sve lošiji, te se gubi interes za posao. S Vedranom Nucak (http://www.vida.com.hr/) razgovarala sam o tome što se istovremeno događa u tijelu.

Vedrana Nucak

Vedrana Nucak

Prilikom stresnih situacija naš organizam proizvodi velike količine hormona stresa, adrenalina. Za proizvodnju jedne molekule adrenalina našem organizmu potrebna je molekula vitamina C. Tako u stresnim situacijama dolazi do puno veće potrošnje vitamina C. Ako takvo stanje potraje dolazi do drastičnog pada zaliha ovoga vitamina koji nam je, između ostalog, potreban za održavanje stabilnosti i elastičnosti krvnih žila.

Zbog brze, neredovite, a često i neprikladne prehrane tjelesne stanice ne dobivaju dovoljno vitamina C i ostalih hranjivih tvari od kojih bi mogle stvoriti dovoljno energije za obavljanje svih životnih funkcija. Zbog nedovoljnog unosa staničnih hranjivih tvari tj. vitamina, minerala, elemenata u tragovima, aminokiselina i određenih biljnih tvari javljaju se umor, smanjena koncentracija, pad motivacije, te s vremenom stijenke krvnih žila postaju sve slabije. Time se povećava rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti kao što su visoki krvni tlak, smetnje srčanog ritma, povišena masnoća u krvi, ateroskleroza, te srčani udar.

O zdravlju našeg tijela odlučuje se na razini tjelesne stanice. Stanična medicina bavi se upravo tim najmanjim jedinicama ljudskog tijela i brojnim biokemijskim procesima koji se u njima događaju. Stanične hranjive tvari neophodne su za izmjenu tvari (metabolizam) jer pridonose zdravoj funkciji stanice i tijela. Kada ih imamo dovoljno i međusobno su optimalno usklađene osjećamo se zdravi i puni energije, raspoloženi i spremni za rješavanje novih poslovnih izazova. Vedrana Nucak tumači da se formule staničnih hranjivih tvari Dr. Rath temelje na prirodnim zakonima sinergije. Opskrba tjelesnih stanica optimira se malim dozama točno kombiniranih vitamina, minerala, aminokiselina i drugih mikronutrijenata koji u našem tijelu djeluju u određenim timovima i podržavaju jedni druge. Ovi posebni dodaci prehrani, nastali u neovisnom Istraživačkom institutu Dr. Rath u Kaliforniji, ciljano djeluju na određene vrste stanica, a time pridonose stvaranju energije i izdržljivost, očuvanju srca i krvnih žila, zaštiti stanica, jačanju imunosnog sustava i očuvanju zdravlja u cijelosti.

Smisao uspješnog poslovanja je biti u ravnoteži kroz cijelu godinu, umjesto da čekamo godišnji odmor kako bismo mogli nastaviti normalno funkcionirati.

dr.sc. Elvira Mlivić Budeš

[email protected]

 


Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.