Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Nekretnine

IT branša – bitan igrač na tržištu poslovnih prostora

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako se za najam ureda tijekom travnja na zagrebačkom području u prosjeku tražilo 12 eura po kvadratu.

Na vizuri grada Zagreba posljednjih se godina učestalo iscrtavaju obrisi novih poslovnih zgrada. Popunjenost uredskih prostora, posebno onih najviših kategorija, na vrlo je visokim razinama. Dokaz je to i sve većih zahtijeva za takvom vrstom nekretnina na tržištu.

Najveća potražnja za uredskim prostorima tijekom prošle godine na oglasniku Crozilla.com zabilježena je u Zagrebu i Splitu. Prosječna oglašavana cijena zagrebačkih ureda i ordinacija u travnju je iznosila oko 1950 eura po metru kvadratnom, dok je Split po tom pitanju na oglasniku Crozilla.com bio skuplji za oko 600 eura po kvadratu.

Tvrtke iz IT branše „odgovorne“ su za velik udio popunjenosti poslovnih prostora ove vrste, a zbog fleksibilnosti i činjenice da im uredski prostori nisu neophodni za funkcioniranje, sklonije su unajmljivanju nego kupnji nekretnina ovog tipa.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako se za najam ureda tijekom travnja na zagrebačkom području u prosjeku tražilo 12 eura po kvadratu.

Moderan izgled i dobro opremljen ured postaju norma u IT svijetu

Iskustva s traženjem uredskih prostora koji su pogodni za informatičke djelatnosti tijekom posljednjih su mjeseci upravo u najtraženijim gradovima imali Little Code i House of Code kojima taj zadatak nije bio nimalo lak s obzirom da je njihova potražnja bila usmjerena na usko određeno područje na kojem je popunjenost izrazito velika.   

Dobra lokacija i reprezentativni poslovni prostori zajednička su obilježja područja nadomak središta grada i bitnih zagrebačkih prometnica – oko Radničke, Vukovarske i Heinzelove ulice, koje je tijekom posljednjih nekoliko godina postalo zagrebačka poslovna zona.

Lokacije poput ovih osim brojnih prednosti dolaze i s ponekim nedostacima: „U poslovnim zonama poput ove zagrebačke, radnim danom izazov je pronaći slobodno parkirno mjesto. Iz tog nam je razloga bilo bitno pronaći urede uz koje djelatnicima možemo osigurati garažu ili parking- što je dodatno otežavalo našu potragu.“- rekao je Ante Tabak iz House of Code.

Josip Oršolić iz tvrtke Little Code za Crozilla.com kaže kako je ipak bilo jednostavnije pronaći ured u Zagrebu s obzirom da je ponuda takvih oglasa i na Crozilli znatno veća nego u Splitu, te dodaje: „U Splitu mnogi prostori otpadaju zato što nisu prigodni za IT tvrtke, ipak je velika većina orijentirana na turizam i ugostiteljske djelatnosti.“


Sobe za odmor

Uredi prilagođeni IT tvrtkama ne razlikuju su bitno od „standardnih“, no kada su uređenje ili lokacija u pitanju dodatni zahtjevi u ovoj branši možda nisu strogo pravilo, ali ipak postoje. 
Karakteriziraju ih najbolje lokacije, moderan dizajn te dodatne prostorije za odmor i druženje.
Moderno uređeni uredi smješteni u zgradama i poslovnim kompleksima na dobrim lokacijama, u kojima se nalaze i sobe opremljene igraćim konzolama, naslonjačima i drugom opremom ‘neophodnom’ za odmor već su neko vrijeme sastavni dio poslovnih prostora većih i manjih IT tvrtki, kao i onih iz sličnih industrija, pa smo i mi ‘podlegli’ tom trendu”,
rekao je Tabak.

„Važno je imati  prostorije gdje se osobe mogu opustiti, pogotovo kad zapnu na nekom tehničkom problemu, pa imaju mogućnost odigrati partiju Fife, stolnog nogometa, bilijara s kolegama”, rekao je Josip Oršolić za Crozilla.com.

Zaposlenici „diktiraju“ lokaciju

„Iako se IT svijet sve više okreće remote radu tj. radu od kuće, smatram da su uredi i dalje potrebni tvrtkama“, rekao je Josip Oršolić za Crozilla.com te dodao kako neki djelatnici nemaju uvjete za rad od kuće, nekima je potrebno povremeno druženje s kolegama, dok ima i onih koji jednostavno vole raditi iz ureda. „Smatram da je teško biti konkurentan na tržištu rada ako tvrtka ne nudi dobro opremljen ured koji se nalazi na dobroj lokaciji. Ako moram izdvojiti jednu stvar koja je najvažnija uzimajući u obzir ured kod procesa zapošljavanja rekao bih da je to upravo lokacija. Moderan izgled i dobro opremljen ured postaju norma u IT svijetu”, dodao je Oršolić.

„Prethodni ured na rubnom dijelu grada zadovoljavao je sve uvjete potrebne za naše poslovanje, no jedan od razloga preseljenja bila je upravo lokacija koja nije odgovarala svim djelatnicima, što nas je nerijetko kočilo i pri zapošljavanju novih programera“, rekao je Tabak, te dodao: „Zbog velike konkurencije, kod zapošljavanja radnika ponekad i nijanse igraju ulogu, pa su dobra lokacija i reprezentativni uredi bitni faktori u ovoj branši, bez obzira što velik dio zaposlenika i dalje radi od kuće. Zato s pravom možemo reći kako radnici ‘diktiraju’ lokaciju poslovnih prostora ove vrste.“

Pročitajte još:

Nekretnine

Rješavanje stambenog pitanja jedna je od osnovnih potreba većine građana, stoga je potražnja za kupnjom ili najmom nekretnina za stanovanje uvijek aktualna. No, kada...

Novosti

U čevrtak, 17.srpnja objavljene su konačne rang liste za upis na studijske programe na visokim učilištima. Pravo upisa ostvarilo je skoro 40.000 studenata.

Novosti

Poslodavci u navedenim oglasima najčešće traže programere, knjigovođe i prodajne predstavnike, a obzirom na mjesto rada najčešće se radi o poslu na području Zagreba,...

Novosti

Portal MojPosao bilježi rast oglasa za rad u inozemstvu – do sada je u 2014. godini objavljeno 23% oglasa više nego prošle godine u...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.