Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Iz Mercatora predlažu međunarodni natječaj za prodaju 50 posto kompanije!

Direktor slovenskog trgovačkog lanca Mercator Žiga Debeljak predložio je u pismu najvećim dioničarima da se zaustavi postupak prodaje četvrtine dionica Mercatora koje nudi Pivovarna Laško te pristupi organizaciji međunarodnog natječaja za najmanje 50 posto dionica Marcatora koji bi se izveo do kraja ove godine.

Direktor slovenskog trgovačkog lanca Mercator Žiga Debeljak predložio je u pismu najvećim dioničarima da se zaustavi postupak prodaje četvrtine dionica Mercatora koje nudi Pivovarna Laško te pristupi organizaciji međunarodnog natječaja za najmanje 50 posto dionica Marcatora koji bi se izveo do kraja ove godine.

Marcatorovo pismo Pivovarni Laško (PL), Unicredit banci Slovenija, Novoj Ljubljanskoj banci (NLB), Gorenjskoj banci, A banci, Banci Koper i Hypo Alpe Adria banci u četvrtak je objavljeno na internet stranicama Ljubljanske burze.

Investitori iz EU-a

U njemu Debeljak navodi da je uprava Mercatora zadnjih tjedana registrirala preliminarni interes nekih strateških investitora iz Europske unije koji su zainteresirani za razvojno usmjerenje Mercatora, dok bi prodaja samo četvrtine dionica Mercatora, koje u posjedu ima Pivovarna Laško samo jednom investitoru smanjila potencijalni interes drugih strateških investitora i onemogućila da dioničari dobiju očekivanu premiju koja se očekuje kad se prodaje većinski dionički paket.

Zato Debeljak predlaže da se od sadašnjeg postupka prodaje dionica koje nudi Pivovarna Laško (PL) odustane, te da se pristupi novom međunarodnom natječaju na kojemu bi vodeći dioničari okupljeni u konzorcij ponudili najmanje 50 posto dionica Mercatora.

U tom bi se slučaju, ocjenjuje Debeljak, omogućila maksimalizacija cijene dionica, omogućio bi se dolazak strateškog partnera koji bi razvojno usmjerio Mercator i stabilizirao njegovu sada nestabilnu vlasničku strukturu, a korist bi imali i mali dioničari.

Jača pozicija u regiji

U slučaju da banke i Pivovarna Laško na to pristanu, Debeljak navodi da bi potencijalnom strateškom partneru, koji bi se javio na novi natječaj, bio omogućen dubinski pregled (due dilligence) poslovanja te detaljni pregled objekata i trgovina i razgovori s upravom.

Novi bi postupak prikupljanja ponuda za većinski paket Mercatorovih dionica (od 50 do 75 posto) mogao privući ugledne međunarodne strateške investitore i ojačati Mercatorovu poziciju u regiji, navodi Debeljak u pismu dioničarima.

Za koordinaciju svih aktivnosti u vezi s budućim procesom i za razgovore s dioničarima o toj mogućnosti Mercatorova uprava već je angažirala ljubljansku SKB banku, kao dio francuske skupine Societe Generale, odnosno njenu direktoricu Cvetku Selšek, navodi se u pismu Mercatorove uprave.


Napisao

Pročitajte još:

Marketing i prodaja

Kod vođenja prodajnih razgovora dobro obučen prodavač ne prelazi odmah na stvar tj. ne počinje prodavati odmah jer zna da je za uspješnu prodaju...

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.