Obiteljski posao i njegovi izazovi

obitelj, posao

Brojke pokazuju kako postoji značajan broj pojedinaca koji vode ili namjeravaju voditi poduzeća sa svojim suprugama ili partnericama, dakle obiteljski posao. Iako sigurno postoje prednosti partnerstva s osobom kojoj vjerujete i koju volite, postoje i različiti izazovi poput nevidljivih granica između privatnog i poslovnog, kao i poslovnih, emocionalnih i obiteljskih problema.

Stručnjaci savjetuju kako je jako važno postaviti granice u obiteljskim poduzećima. Iako je to prilično teško, posao treba držati na poslu, a emocije i obiteljski život ostaviti u svoja četiri zida. Poštovanje i komunikacija su od ključnog značaja. Nerijetko se događa da supružnici, odnosno partneri,  imaju različite poslovne ciljeve koje nisu do kraja iskomunicirali. Postoje ključni trenuci u različitim fazama poslovanja tijekom kojih je teško odlučiti koji bi to bio sljedeći korak. Važno je sjesti, uzeti dovoljno vremena i sagledati stvari iz šire perspektive, jer nesporazumi, kao i u svim odnosima,  nastaju zbog razlike u mišljenjima i to je posve normalno.  Razlike u perspektivi su  krajnji izvor napetosti u svakodnevnim nesuglasicama u bilo kojem poslu, pa tako i u obiteljskom. Kada to shvatite, lakše je donositi zajedničke odluke i vrlo brzo se kreće naprijed.

Različiti savjetnici i stručnjaci će preporučiti uporabu takozvanih „prekidača“ kada jedan od supružnika ne želi razgovarati o poslu. Kao rezultat zajedničkog rada,  možete saznati  više o međusobnim manama i vrlinama, talentima i vještinama. Sretno!

 

Podijeli

Odgovori

Top