Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Komentari

Izjava ministra Lalovca o povećanju poreznog opterećenja na cigarete netočna

pixabay.com

U povodu jučerašnje odluke Vlade RH o povećanju trošarina na duhanske proizvode i obrazloženja koje je pritom dao ministar financija Boris Lalovac, kako će cigarete poskupjeti od 0,62 do 0,99 kuna po kutijici, želimo hrvatsku javnost upozoriti na sljedeće činjenice:

Izjava ministra Lalovca o povećanju poreznog opterećenja na cigarete od 0,62 do 0,99 kuna po kutijici jednostavno je netočna. Stvarno povećanje za proizvođače, naime, iznosi između 1,24 i 1,55 kune po kutijici cigareta. Primjerice, porezno opterećenje po kutijici Yorka povećat će se za 1,24 kn a Ronhilla za 1,50 kn.

Prilikom prijašnjih povećanja trošarina dio troška povećanja preuzimali smo na sebe, što više nismo u mogućnosti, stoga je realno očekivati znatnije povećanje maloprodajnih cijena cigareta. Naime, udio trošarine i PDV-a u maloprodajnim cijenama cigareta iznosi više od 70 posto, pa je ovakvo visoko povećanje industriji nemoguće nadoknaditi.

Nadalje, ministrovi argumenti da nas na povećanje trošarina obvezuju direktive EU-a, prema kojima trošarine moraju iznositi 90 eura za 1000 komada cigareta, nisu opravdanje za najnovije povećanje trošarina. Naime, socijalne i gospodarske prilike su takve da je razumno bilo pričekati povoljniji trenutak, to više što direktive EU-a ne navode dinamiku povećanja, već samo to da se propisana razina trošarina od 90 eura na 1000 komada cigareta dosegne do 2017. godine.

Argumente pak o brizi za zdravlje pušača također držimo prijepornima budući da se, kako iskustva pokazuju, potrošači okreću proizvodima upitne kvalitete, kadšto i krivotvorinama,  koje uglavnom nabavljaju na ilegalnom tržištu.

Najnovije neopravdano povećanje trošarina zasigurno će znatnije utjecati na povećanje neoporezovane potrošnje, čime će izostati očekivano punjenje državnog proračuna, o čemu svjedoče i iskustva naglih i visokih poreznih podizanja iz 2013. godine. Posljedica će biti daljnje iscrpljivanje potrošača i gubitak radnih mjesta u industriji.


Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.