Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Izumitelji tvrde: Ovo je 100 posto hrvatski proizvod

Petar Jončić i Dinko Jakušić razvili su novi HHO generator koji pospješuje izgaranje i smanjuje ispušne plinove

Petar Jončić i Dinko Jakušić razvili su novi HHO generator koji pospješuje izgaranje i smanjuje ispušne plinove

“Nije nam cilj stati na ovome, imamo još mnogo dobrih ideja za plasman na tržište, a želimo otvoriti i radna mjesta”. S genijatorom u vozilu motor radi mirnije i bolje te dulje traje.

Uza sve veće cijene goriva, svaka ušteda energije više je nego dobrodošla. Već desetljećima poznata je tehnologija HHO generatora, koju je zadnji put patentirao bugarsko-australski ekspert dr. Yull Brown 70-ih, koja radi na principu elektrolize, iz čega proizlaze male i potpuno bezopasne količine vodika i kisika koje se bez njihova akumuliranja izravno prenose u usisnik motora, pridonoseći tako boljem izgaranju i boljoj iskoristivosti goriva.

Dosad se najčešće koristila tehnologija na principu suhih ćelija, koja je prilično nestabilna ako nije dobro projektirana, generatori su se zagrijavali i bio je potreban niz elektroničkih naprava i podešavanja kako bi u vozilu radili stabilno.  No, Petar Jončić i Dinko Jakušić, dva hrvatska inovatora, u svojoj su garaži na zagrebačkoj Peščenici uspjeli stvoriti jedinstven HHO generator treće generacije, jedini takve vrste na svijetu! Stabilan je i neovisan o elektronici, patentirali su ga i nazvali – genijator.

– Prije sedam godina Dinko je na internetu našao podatke o autu na vodu Stanleyja Meyera, HHO generatorima i Joeu Cellu i tu priča počinje. Krenula su razna kućna istraživanja pa smo s vremenom i napredovali te osvojili Dinkov podrum iz kojega smo se lagano razvijali, skupljali mjerne instrumente štedeći na raznoraznim stvarima kako bismo uspijevali financirati barem donekle novi, vrlo skup sport – prisjeća se Petar Jončić.

– Došli smo do poprilično zanimljivih rezultata te ih počeli testirati na vozilima svojih prijatelja, no čudo se dogodilo i naši rezultati bili su izvanredni, toliko dobri da sami nismo mogli naći bolje u cijelome svijetu. Pokrenuli smo patentnu provjeru i shvatili sljedeće: da, zaista smo jedini. Potom smo pokrenuli patentnu prijavu, koja je završena ovih dana. Svjesni smo da tek sad slijede prava ulaganja i odricanja – nastavlja Jončić detaljno kako je došlo do razvoja genijatora.

HHO generatori poznati su godinama i koriste se u cijelom svijetu, od 2008. ta je tehnologija i standardizirana zakonodavstvom Europske unije, dok su na području SAD-a vozila s takvim ugrađenim uređajima subvencionirana. HHO sustavi potpuno su bezopasni ako je sustav pravilno složen i ugrađen u vozilo.

– HHO plin koji nastaje elektrolizom ne zamjenjuje postojeće gorivo (dizel ili benzin) nego pospješuje njegovo izgaranje, a donosi uštedu goriva od 20 do 50 posto te smanjenje štetnih ispušnih plinova. Ujedno pridonosi povećanju euronorme – ugradnjom u vozilo koje ne zadovoljava ekotest prolazi bez problema – objašnjavaju zagrebački 27-godišnji izumitelji, koji su do otkrića došli vođeni znatiželjom i potrebom za uštedom.

 Žele ozbiljan posao

Osim smanjene potrošnje goriva i smanjenja emisije štetnih plinova, koristi su, dodaju, i efikasniji i mirniji rad motora (sam motor počinje izbacivati sve nataložene naslage koje su se dotad skupljale u njemu i njegovu ispuhu te je moguće da u prvim tjednima vozilo izbacuje čađu kroz ispuh, što znači da se on sam pročišćava), produljuje se vijek trajanja motora te interval između mijenjanja ulja.

No, unatoč gotovo revolucionarnoj inovaciji, pokušaj da mladići stupe u kontakt s mjerodavnim institucijama i potencijalnim investitorima koji potiču inovatore u nastojanjima da plasiraju svoj proizvod na hrvatsko i svjetsko tržište još nije urodio plodom! Ipak, Jakušić i Jončić ne posustaju. Namjeravaju osnovati vlastitu tvrtku, a može ih se pronaći i preko web-stranice Genijator.com i Facebooka.

Večernji list

Napisao

Pročitajte još:

Marketing i prodaja

U svim analiziranim državama, u proteklih tjedan dana primijetili smo značajan porast potražnje za biciklima, posebno električnim biciklima te romobilima, odnosno električnim romobilima.

Energetika

Šesti tjedan za redom u Hrvatskoj rastu cijene benzina. Prema informacijama portala cijenegoriva.info, cijena litre eurosupera 95 od utorka je viša za 8 lipa...

Komentari

Litra eurosupera 95 najjeftinija je od kolovoza 2010. godine. Prema informacijama portala cijenegoriva.info, litra ove vrste goriva od utorka je jeftinija za čak 21...

Energetika

Nakon šest tjedana vrlo povoljnih kretanja cijena goriva, u utorak je došlo do značajnog poskupljenja. Prema informacijama portala cijenegoriva.info, litra eurosupera 95 u utorak...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.