Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Edukacija

Jedinstvena prilika za studentice iz Hrvatske koje žele ostvariti karijeru na području tehnologije

Jučer je Booking.com, jedna od najvećih online tvrtki i lider na području digitalne tehnologije, predstavila nove stipendije Booking.com Women in Technology, inicijativu u trajanju od dvije godine kojom želi podržati žene koje se žele obrazovati i ostvariti karijeru na području tehnologije

Jučer je Booking.com, jedna od najvećih online tvrtki i lider na području digitalne tehnologije, predstavila nove stipendije Booking.com Women in Technology, inicijativu u trajanju od dvije godine kojom želi podržati žene koje se žele obrazovati i ostvariti karijeru na području tehnologije. U suradnji sa sveučilištima Oxford u Ujedinjenom Kraljevstvu i Delft University of Technology (TU Delft) u Nizozemskoj, stipendije će se dodijeliti ženama u potrazi za obrazovanjem i karijerom u tehnološkom sektoru. U okviru suradnje, oba će sveučilišta ukupno dodijeliti 500.000 €.

S obzirom na manju zastupljenost žena u diplomskim i STEM studijima, obje inicijative pokušavaju ponuditi više prilika talentiranim ženama i potaknuti ih da nastave s obrazovanjem i poslijediplomskim studijem na tim područjima i pripremiti ih za buduće karijere u tehnološkom sektoru.

Gillian Tans, glavna izvršna direktorica Booking.com-a, rekla je: “Kao tvrtka koju pokreću tehnologija i digitalna inovacija, Booking.com istinski vjeruje u jednake prilike za sve osobe u tehnološkom sektoru. S obzirom na manju zastupljenost žena na području tehnologije, predano radimo na poticanju razvoja ženskih talenata u tehnološkom sektoru i smanjenju prepreka i izazova s kojim se suočavaju, istovremeno promovirajući jednakost spolova.”

Od početka akademske godine 2018.-2019. dodijelit će se ukupno 15 stipendija, od kojih će se 10 dodijeliti polaznicama jednogodišnjih znanstvenih magisterija (MSc) u tri odjela sveučilišta Oxford, a dostupne su studenticama iz područja Europske unije (EU). Pet stipendija dodijelit će se polaznicama dvogodišnjih magisterija (MSc) sveučilišta TU Delft, a bit će dostupne studenticama iz raznih partnerskih sveučilišta diljem subsaharske Afrike, čime će se studenticama iz tih područja omogućiti pristup prilikama za razvojem u tehnološkom sektoru i poticati ciljeve vezane uz održivi razvoj UN-a.

Za prijavu je potrebno slijediti uobičajene procedure upisa na fakultete, kandidatkinje trebaju predati prijavnice za post diplomske smjerove. Kandidatkinje koje zadovoljavaju kriterije fakulteta dobit će stipendije koje će pokrivati i troškove studija i života.

Tijekom 2015., Europska je komisija otkrila da u Europskoj uniji (EU) 1,4 milijuna osoba studira informacijske i komunikacijske znanosti (ICT). Žene su u manjini i čine samo 17% svih ICT studenata. Također je utvrđeno da na 1.000 žena s titulom Prvostupnika ili nekom drugom dodiplomskom titulom, samo ih 29 posjeduje diplomu iz područja informacijskih i komunikacijskih znanosti (ICT) (u odnosu na 95 muškaraca), a samo će 4 od 1000 žena kasnije raditi u ICT sektoru.1

Izvješće za Svjetski ekonomski forum u svibnju 2017. pod nazivom The Future of Jobs and Skills in Africa: Preparing the Region for the Fourth Industrial Revolution tvrdi da tvrtke diljem regije smatraju nedovoljno stručnu radnu snagu glavnom preprekom svom poslovanju i da ova nestabilnost u stručnosti radne snage često potječe iz činjenice da mnogi poslovi u regiji zahtijevaju sve intenzivnije korištenje digitalne tehnologije.2

Gillian Tans nastavlja: “Žene su i dalje u velikoj manjini na poslijediplomskim studijima u mnogim područjima koja su vrlo važna za uspješnu karijeru u sektoru tehnologije. Uvođenjem stipendija Women in Technology nadamo se pokrenuti promjene, povećati ravnopravnost spolova i pokazati da u tehnologiji ima uzbudljivih prilika za darovite žene diljem EU-a i šire.”

Profesor Louise Richardson iz Sveučilišta Oxford kaže: “Uzbuđeni smo jer je Booking.com odabrao Sveučilište Oxford kao svog partnera za stipendije Women in Technology. Potpuno podupiremo želju Booking.com-a da učini napredne studije STEM predmeta privlačnijima ženama, kao i njihov kontinuirani fokus na ravnopravnosti spolova i jednakosti poslovnih prilika za sve. Veselimo se predanom radu na ovom uspješnom partnerstvu.”

Profesor Tim van der Hagen, predsjednik izvršnog odbora sveučilišta TU Delft kaže: “Oduševljeni smo što će Booking.com i TU Delft surađivati kako bi poboljšali pristup visokokvalitetnog obrazovanja u tehnologiji. Booking.com je prvi korporativni sponzor stipendija Delft Global. UN-ovi Ciljevi održivog razvoja glavne su smjernice sveučilišta TU Delft. Stipendije će nam omogućiti da podržimo razvijanje kapaciteta u zemljama u razvoju (tzv. regija Global South) i usmjeriti budućnost prema održivom razvoju. Ponosimo se što Booking.com dijeli naša uvjerenja da izgradnja digitalnog gospodarstva zahtijeva znanje prikupljeno iz cijeloga svijeta.”

Booking.com će se uskoro pridružiti koaliciji Europske komisije pod nazivom Digital Skills & Jobs Coalition. Partnerstvo i stipendije s dvjema vodećim europskim akademskim ustanovama poslužit će kao zalog za budućnost predanom radu na tom području.

Uz ovu inicijativu, Booking.com će također sudjelovati među govornicima na europskom skupu Women in Technology u Amsterdamu 8. – 9. studenog 2017. te kao partner Web Summita u Lisabonu 6. – 9. studenog 2017. za mentorski program Women in Tech. Booking.com je nedavno predstavio prve nagrade Technology Playmaker Awards 27. rujna. Više informacija dostupno je na stranici www.techplaymakerawards.com.


Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.