Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Nekretnine

Jesu li cijene postale neosnovano previsoke?

Najtraženiji grad za kupnju ili najam nekretnina tijekom prošle godine bio je Zagreb u kojem je na oglasniku Crozilla.com posebno tražena bila novogradnja.

Na tržište je tijekom 2020. godine utjecao velik broj nepredvidivih faktora koji su uzrokovali brojne obrate, a oscilacije u prometu, potražnji i cijenama nekretnina na zagrebačkom području bile su vidljive i na oglasniku Crozilla.com.

Proljetni lockdown učinio je nekretnine na periferiji traženijima nego ranije, dok je potres u fokus stavio kvalitetu gradnje, pa se posebna pozornost počela posvećivati standardima protupotresne gradnje, a upravo je iz tog razloga porasla i potražnja za novogradnjom, posebno na zagrebačkom području, što pokazuju i podaci oglasnika Crozilla.com.

Novogradnja: velika potražnja i visok broj realizacija

Lana Mihaljinac Knežević, direktorica agencije za nekretnine Zagreb West za Crozilla.com kaže kako su agencije u Zagrebu tijekom 2020. godine bile suočene s velikim izazovima: „Prvi kvartal 2020. bio je obilježen nastavkom trendova s kraja 2019., tj. daljnjim rastom cijena, ali i padom broja transakcija radi previsokih cijena u većini najtraženijih i najatraktivnijih zagrebačkih kvartova.“ Kaže kako se navedeno bilježio pogotovo u starogradnji, dok je sva novogradnja bilježila veliku potražnju i visok broj realizacija. To pokazuje i analiza oglasnika Crozilla.com prema kojoj je novogradnja na zagrebačkom području bila izrazito tražena, a njihove su oglašavane cijene tijekom 2020. godine u prosjeku bile oko 3 posto više no godinu ranije.

 „Nastupanjem lockdown-a, agencije su zabilježile nagli pad prometa, u nekim slučajevima i 100 posto. Većina dogovorenih poslova za ožujak i travanj se otkazala ili odgodila. Novih upita bilo je malo. Mnoge agencije za nekretnine prijavile su se za Vladine mjere za očuvanje radnih mjesta“, rekla je Lana Mihaljinac Knežević te dodala kako se i poslovanje agencija postepeno aktiviralo popuštanjem mjera, no utjecaj koronavirusa je, kako kaže, i dalje snažan. „Jasno je da će doći do promjena, tj. nastavka trendova koji su se bili uočili i prije pandemije.“  

Podaci oglasnika Crozilla.com također pokazuju kako je dolaskom loockdowna i potresa nastupilo „prijelomno“ razdoblje u kojem su nakon višemjesečne uzlazne putanje, oglašavane cijene zagrebačkih stanova počele ići prema dolje, što se ponovno promijenilo popuštanjem mjera i dolaskom ljepšeg vremena.

Oscilacije oglašavanih cijena stanova na zagrebačkom području pokazuju i podaci oglasnika Crozilla.com prema kojima su lani siječanjske cijene kvadrata stanova u prosjeku oglašavane po 2108 eura, do ožujka su se popele na 2148 eura, a u travnju se spustile na prosječnih 2135 eura, dok je godina završena s cijenom od 2177 eura koliko se u prosincu tražilo za metar kvadratni.

Cijene nekretnina u starogradnji postale neosnovano previsoke

 „Već krajem 2019. tržište je bilo dosegnulo vrhunac i dva pokazatelja ukazivala su na potrebu za korekcijom, rekla je Lana Mihaljinac Knežević, te kao glavne razloge tome navela pad broja transakcija, te neosnovano visoke tražene cijene nekretnina u starogradnji.  
Broj transakcija počeo je padati. Npr. u Gradu Zagrebu transakcije stambenim nekretninama pale su 17 posto u odnosu na 2018.“ Dodaje kako to pokazuje da su neki kupci počeli odgađati kupnju radi manjka cjenovno prihvatljivih proizvoda, i u novogradnji i u starogradnji, ili jednostavno zato što nisu htjeli kupovati na vrhuncu tržišta.
„S obzirom da su developeri više godina bili većinom fokusirani na gradnju luksuznijih nekretnina, koje je mogao apsorbirati samo mali postotak kupaca s akumuliranim kapitalom iz godina krize, oni koji su zarađivali u turizmu, ili općenito oni veće platežne moći, kupci prosječnih ili nižih primanja nisu si mogli priuštiti kupnju, rekla je Lana Mihaljinac Knežević za Crozilla.com. Dodaje kako je ponuda starogradnje na području Donjeg grada postala limitirana radi apartmanizacije i fokusa na turističku djelatnost. „Manjak ponude za više kategorija kupaca prouzrokovao je pad broja transakcija.“

Tijekom 2020. godine prosječna tražena cijena zagrebačkih stanova na oglasniku Crozilla.com iznosila je 2145 eura po kvadratu. Iznos je to koji predstavlja tražene, odnosno oglašavane cijene koje prodavatelji prilikom oglašavanja navode u svojim oglasima. No, one se uglavnom razlikuju onih po kojima se objekt proda.

Lana kaže i kako su tražene cijene nekretnina u starogradnji na svim područjima Zagreba postale neosnovano previsoke, pa se mnoge nisu uspjele prodati, a došlo je i do povećanja razlike između traženih i realiziranih cijena.

Porast traženih, odnosno oglašavanih cijena stanova u Zagrebu tijekom prošle godine zabilježen je i na oglasniku Crozilla.com čiji podaci pokazuju porast od 6,7 posto u usporedbi s 2019. godinom. U odnosu na 2018. godinu stanovi su oglašavani po 16 posto višim cijenama, te gotovo 27 posto više no 2017. godine.

Previsokim cijenama pridonosila je i činjenica da u Hrvatskoj ne postoji javno dostupan izvor realiziranih cijena, pa su prodavatelji cijene formirali uspoređujući se s drugim oglasima na nekretninskim tražilicama, koji predstavljaju želje, a ne realnost.“  

Lana Mihaljinac Knežević za Crozilla.com kaže kako su tražene cijene starogradnje neosnovano porasle i na lokacijama gdje su se gradile novogradnje, jer prodavatelji nisu shvaćali da njihovi stariji stanovi za renovaciju ne mogu koštati koliko i susjedni u novogradnji. „Tržište se moralo ‘ohladiti’ i trebalo je doći do većih razlika u cijenama ovisno o kvaliteti nekretnine, njenom stanju, lokaciji, mikrolokaciji, i nizu dodatnih karakteristika koje čine nekretninski proizvod.“


Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.