Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Jovanović razljutio Šeksa – „SDP-u se sukladno Ustavu može zabraniti rad“

Većinom glasova Hrvatski sabor nešto iza ponoći odbio je SDP-ovu inicijativu za izglasavanje nepovjerenja premijerki Jadranki Kosor. Nakon cjelodnevnog zasjedanja za raspravu je još bilo prijavljeno 60-ak govornika, no prekinuta je nakon istupa potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa koji je prozvao vrh SDP-a da djeluje protuustavno.

Većinom glasova Hrvatski sabor nešto iza ponoći odbio je SDP-ovu inicijativu za izglasavanje nepovjerenja premijerki Jadranki Kosor. Nakon cjelodnevnog zasjedanja za raspravu je još bilo prijavljeno 60-ak govornika, no prekinuta je nakon istupa potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa koji je prozvao vrh SDP-a da djeluje protuustavno.

Nakon gotovo 15 sati rasprave protiv SDP-ove inicijative glasovalo je 79 zastupnika vladajuće većine, dok su za izglasavanje nepovjerenja predsjednici Vlade glasovala 62 oporbena zastupnika, a jedan je zastupnik bio suzdržan.

Taj je prijedlog u saborsku proceduru upućen na temelju prikupljenih potpisa 58 zastupnika iz SDP-a, HNS-a, IDS-a, HSU-a, HSP-a i Hrvatskih laburista.

Šeksova reakcija

Nakon cjelodnevnog zasjedanja za raspravu je još bilo prijavljeno 60-ak govornika, no prekinuta je nakon istupa potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa koji je prozvao vrh SDP-a da djeluje protuustavno.

Vladimir Šeks kazao je kako je reagirao na višestruke, opetovane tvrdnje SDP-ova vrha izrečene i u medijima da je HDZ kriminalna organizacija, a posebno ga je razljutio istup Željka Jovanovića. .

– Točno je da je vrh SDP-a kriminalna organizacija i da treba razmotriti primjenu dijela Ustava koji određuje da Ustavni sud nadzire ustavnost programa političkih stranaka i da se sukladno s Ustavom može zabraniti njihov rad. Vrh SDP-a krši temeljna načela ustavnog poretka i ne priznaje odluke Ustavnog suda i zbog toga bi mogli doći pod udar zakona i zabranu rada političke stranke SDP-a -zaključio je Šeks i izazvao burne reakcije SDP-ovaca .

Nakon 15-minutne stanke uslijedili su istupi u ime predlagača, saborskih klubova kao i premijerke Kosor, a potom i glasovanje.

Milanović – nemojte od europskih grupacija tražiti brzojave podrške

SDP-ov čelnik Zoran Milanović u ime predlagatelja kazao je da „više ne žele sudjelovati u blamaži“ nakon Šeksova istupa u kojem je vrh SDP-a prozvao da djeluje protuustavno i da je SDP kriminalna organizacija.

– To je skandalozno. Nakon ovog skandala i sramotne izjave nema više smisla da SDP na bilo koji način sudjeluje u raspravi – kazao je Milanović.

Pozvao je HDZ da, ako mu je zaista stalo do Hrvatske, više ne traži od europskih grupacija brzojave podrške, reagirajući ponovno na pismo glavnog tajnika Europske pučke stranke (EPP) u kojem se izražava potpora premijerki Jadranki Kosor.

– To je bez veze i nije uvjerljivo. To je sramotno i štetno – kazao je i dodao da se SDP „takvim sitnim šporkarijama ne bavi“.

Premijerka – ispričat ću se EPP-u

Predsjednica Vlade Kosor odgovorila je da nitko od EPP-a nije tražio reakciju i davanje potpore te dodala da je to nešto što je uobičajeno.

– Mi smo zahvalili na potpori naše političke obitelji i zaista je bilo teško slušati objede koje su došle na račun dužnosnika EPP-a i članova te grupacije i naravno da ću se svakako na sljedećoj sjednici EPP-a ispričati – kazala je.

Kosor smatra da je u saborskoj raspravi bilo izrečeno puno teških i neprimjerenih riječi koje se, dodala je, u Saboru ne bi trebale izgovarati.

– Ako je netko izrekao koju riječ previše, u ime svih nas izražavam žaljenje – rekla je i dodala kako se, međutim, od čelnika SDP-a do sada nije čula ni jedna riječ žaljenja zbog svega izgovorenog o HDZ-u.

Nismo čuli riječi isprike za tvrdnje da je HDZ stranka pod istragom, da je stranka opasnih namjera, zločinačka organizacija, rekla je.

Pisma potpore od strane europskih stranaka opasnim i štetnim za Hrvatsku ocijenila je i Vesna Pusić i ime Kluba HNS-a. Dodala je da je rasprava o povjerenju premijerki Kosor pokrenuta jer je, kako je rekla, došlo do određenih promjena u Saboru koje su parlamentarnu većinu učinile upitnom.

– Vaš bivši član i bivši premijer rekao je da ne može glasati protiv većine koju je i sam stvorio, ali očito ne može glasati ni za jer bi onda bio ovdje – rekla je i dodala da je takva situacija zahtijevala saborsku raspravu i preispitivanje parlamentarne većine.

Prešli mjeru i jedni i drugi

Andrija Hebrang u ime Kluba HDZ-a kazao je kako je tijekom rasprave bilo puno teških riječi i uvreda te da se ne bi trebalo loviti za riječ jednog zastupnika.

– Moralo je doći do ovoga jer smo predugo razvlačili predmet koji je pred nama. Trebalo bi reći da smo prešli mjeru i jedni i drugi – rekao je.

Hrvatski sabor završio je sjednicu nešto iza ponoći, a s radom ponovno počinje u 10,30 sati nastavkom rasprave o izmjenama Zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.