Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Kako lakše smijeniti gradonačelnika? [VIDEO]

Novim se izmjenama zakona i gradonačelnik i gradsko vijeće čine odgovornim za usvajanje lokalnog proračuna, što znači da se, u slučaju njegova neizglašavanja, smjenjuju.

Novim se izmjenama zakona i gradonačelnik i gradsko vijeće čine odgovornim za usvajanje lokalnog proračuna, što znači da se, u slučaju njegova neizglašavanja, smjenjuju.

Ministar uprave Arsen Bauk iznio je prijedloge dvaju zakona koji se tiču lokalnih izbora i koji reguliraju odnose između predstavničkih tijela i izvršne vlasti nakon provedenih lokalnih izbora. Novine su to da načelnici i gradonačelnici više neće biti nesmjenjivi jer će jednom godišnje, kada budu predlagali proračun pred svojim vijećima ili gradskim skupštinama, ujedno biti i dan kad će predstavničkom tijelu polagati račune za svoj rad. Naime, ako proračun ne prođe, raspustit će se gradske skupštine, tj. vijeća te će se raspisati izbori, ali i za gradonačelnike.

Takvo bi rješenje, nadaju se u Vladi, motiviralo i predstavničku i izvršnu vlast na veću suradnju jer u slučaju ne suradnje obje strane riskiraju da ih građani na izvanrednim izborima ne izaberu ponovno.

Novost je i da više neće biti natezanja oko toga tko ima pravo upravljati komunalnim poduzećima i gradskim trgovačkim društvima te javnim ustanovama. Svu upravljačku vlast imat će nakon idućih lokalnih izbora izabrani gradonačelnici. Kako je Bauk objasnio ovim zakonskim rješenjem Vlada gradonačelnike želi učiniti smjenjivima, ali isto tako dok su na vlasti dati im veću odgovornost, odnosno više vlasti u rukama.

“Ovo će politicki život Hrvatske rasteretiti raznih kriza i krizica kojima smo svjedočili posljednjih godina”, poručio je Arsen Bauk, ministar uprave, ukazujući na manjkavosti dosadašnjeg modela lokalnih izbora.

Na to je ukazao i premijer Milanović, koji kaže da ne želi da se u sustavu funkcioniranja lokalne samouprave u Hrvatskoj ponavljaju greške s ranijih izbora.

[infopunkt 5299 2]

[infopunkt 5299 4]

[infopunkt 5299 6]

Napisao

Preporučujemo

Lifestyle

Iako brojevi variraju od situacije do situacije neupitno je da je govor tijela u prenošenju poruke jako bitan.

Lifestyle

Dulum zemlje, prva sezona dokumentarne serije u četiri nastavka, priča o izazovima i uspjehu hrvatskih “poljoprivrednika vizionara”.

Lifestyle

Samopouzdanje, kao i većina drugih vještina, može se naučiti i bitno poboljšati.

Upravljanje biznisom

Upravo su vam dali novi projekt i nemate ni najblažu ideju kako ćete ga napraviti na vrijeme. A naravno, ne dolazi u obzir da...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.