Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Kako lakše smijeniti gradonačelnika? [VIDEO]

Novim se izmjenama zakona i gradonačelnik i gradsko vijeće čine odgovornim za usvajanje lokalnog proračuna, što znači da se, u slučaju njegova neizglašavanja, smjenjuju.

Novim se izmjenama zakona i gradonačelnik i gradsko vijeće čine odgovornim za usvajanje lokalnog proračuna, što znači da se, u slučaju njegova neizglašavanja, smjenjuju.

Ministar uprave Arsen Bauk iznio je prijedloge dvaju zakona koji se tiču lokalnih izbora i koji reguliraju odnose između predstavničkih tijela i izvršne vlasti nakon provedenih lokalnih izbora. Novine su to da načelnici i gradonačelnici više neće biti nesmjenjivi jer će jednom godišnje, kada budu predlagali proračun pred svojim vijećima ili gradskim skupštinama, ujedno biti i dan kad će predstavničkom tijelu polagati račune za svoj rad. Naime, ako proračun ne prođe, raspustit će se gradske skupštine, tj. vijeća te će se raspisati izbori, ali i za gradonačelnike.

Takvo bi rješenje, nadaju se u Vladi, motiviralo i predstavničku i izvršnu vlast na veću suradnju jer u slučaju ne suradnje obje strane riskiraju da ih građani na izvanrednim izborima ne izaberu ponovno.

Novost je i da više neće biti natezanja oko toga tko ima pravo upravljati komunalnim poduzećima i gradskim trgovačkim društvima te javnim ustanovama. Svu upravljačku vlast imat će nakon idućih lokalnih izbora izabrani gradonačelnici. Kako je Bauk objasnio ovim zakonskim rješenjem Vlada gradonačelnike želi učiniti smjenjivima, ali isto tako dok su na vlasti dati im veću odgovornost, odnosno više vlasti u rukama.

“Ovo će politicki život Hrvatske rasteretiti raznih kriza i krizica kojima smo svjedočili posljednjih godina”, poručio je Arsen Bauk, ministar uprave, ukazujući na manjkavosti dosadašnjeg modela lokalnih izbora.

Na to je ukazao i premijer Milanović, koji kaže da ne želi da se u sustavu funkcioniranja lokalne samouprave u Hrvatskoj ponavljaju greške s ranijih izbora.

[infopunkt 5299 2]

[infopunkt 5299 4]

[infopunkt 5299 6]

Napisao

Preporučujemo

Poduzeća

U Vodotehnici sada možete odabrati artikle snižene od 25% pa sve do 70% bez obzira na način plaćanja.

Računovodstvo i financije

Završni račun je neizostavna stavka koju svaki poslodavac mora imati. Iz njega se vidi koliko je uspješno ili neuspješno poslovala određena tvrtka u navedenoj...

Financije

Od ulaska Hrvatske u EU, investicijsko je zlato u potpunosti oslobođeno svih poreza, tako da se pri kupnji ne plaća PDV, ali ni pri...

Komentari

Slavonija je jedinstvena destinacija, svima nama u regionalnim turističkim zajednicama jasno je da pojedinačno ne možemo postići puno, stoga je zajednički nastup jedini logičan...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.