Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Edukacija

Kako povećati broj zaposlenih u deficitarnom, hrvatskom IT sektoru?

SmartNinja je međunarodna škola programiranja koja želi pomoći mladima i svima onima koji žele razvijati svoje IT vještine da to doista i učine, čime bi se povećala njihova mogućnost zaposlenja i napredovanje u karijeri.

Hrvatska IT industrija je i dalje suočena s nedovoljnim brojem programera (prema procjenama, njih 1500), zbog čega ova brzorastuća tehnološka scena ne može pronaći kvalitetan kadar koji će odgovarati traženom profilu vještina i znanja. No, jedna od prekretnica koje stopiraju takav negativni trend je i SmartNinja Hrvatska –  međunarodna škola koja je u dvije godine postojanja u svijet programiranja uvela više od 1000 polaznika i polaznica, a od svibnja dolazi i u Hrvatsku. SmartNinju su osnovali Miha Fabjan i Matej Ramuta, a nakon uspješnog početka u Ljubljani te širenja na Beč, sada ju dovode i u Zagreb.

Kako za stjecanje developerskog znanja danas nisu isključivo potrebne tehničke škole i fakulteti, u srodnu karijeru može se upustiti svatko tko ‘teži’ stvaranju novih digitalnih proizvoda i vrijednosti.

SmartNinja nudi različite tečajeve, a u Zagrebu će krenuti s programima Web Development 1, Vikend programiranja, SQL i baze podataka, a broj predavanja će rasti. Tečajevi se obično održavaju dva puta tjedno u poslijepodnevnim satima te ih drže instruktori s iskustvom iz industrije.

Razlozi pokretanja škole

O razlozima pokretanja škole, Miha Fabjan, jedan od njenih suosnivača ističe:

“Vjerujemo da se u svakome od nas kriju talenti koji su često zanemareni formalnim obrazovnim sustavom. Misija SmartNinje je pomoći ljudima da otkriju i razviju svoje talente i vještine u području IT-a koje će im pomoći u pronalasku posla ili stvaranju vlastitoga.”

Polaznici SmartNinje su obično osobe koje su već završile formalno obrazovanje i tek su kasnije odlučile da ih zanima informatika i programiranje te žele promijeniti karijeru. Drugi dio polaznika čine svi oni kojima je programiranje korisno zbog posla, iako se nužno njime ne bave, poput voditelja projekata, marketinških stručnjaka, grafičkih dizajnera i svih onih koji su često u doticaju s IT strukom.

Tečaj Web Development

Tečaj Web Development 1 najbolji je način za steći dobre osnove iz programiranja, a polaznici će naučiti kako napraviti web aplikaciju od A do Z. Tijekom tečaja, napravit će više od 20 projekata koje kasnije mogu uključiti u svoje životopise kao dokaz svojih novih programerskih vještina.

Vikend programiranja i SQL i baze podataka

Vikend programiranja prikladan je za potpune početnike i stjecanje najosnovnijih programerskih znanja. Znanje o tome kako planirati bazu podataka jedna je od najvažnijih vještina prilikm izrade novog informatičkog proizvoda, a tome je namijenjen tečaj SQL i baze podataka.

Najuspješniji polaznici SmartNinje su se nakon završetka tečaja zaposlili kao programeri s punim radnim vremenom u renomiranim slovenskim i austrijskim IT tvrtkama, iako nisu imali nikakvog predznanja. Jedan od njih je i Iztok, profesionalni nogometaš koji je nakon ozljede, koja mu je prekinula karijeru, odlučio pohađati SmartNinju, a danas radi kao softver developer u slovenskoj tvrtki PovioLabs. Organizatori SmartNinja Hrvatske vjeruju kako će se ubrzo o sličnim scenarijima slušati i u Hrvatskoj.

Organizator škole programiranja SmartNinja Hrvatska je Netokracija. Školu podržava Razvojna agencija Zagreb – Tehnološki park Zagreb.

Pročitajte još:

Industrija

4. svibnja u Čakovcu ponovno se održavaju Čakovečka IT predavanja i susreti, popularna ČIPS IT konferencija, koja je prošle godine postala prva takve vrste...

Novosti

Comping, jedna od vodećih IT tvrtki u Hrvatskoj i Infosys Finacle, dio EdgeVerve Systems-a, tvrtke u potpunom vlasništvu Infosys-a (NYSE: INFY), objavili su danas...

Industrija

Rimac Automobili uveli su nakon tromjesečne implementacije novi infrastrukturni informatički sustav koji će tvrtki omogućiti kvalitetnije resurse za vlastito programiranje i poslužiti kao temelj...

Ekonomija

U vrijeme visoke stope nezaposlenosti postoji grana koja ne može namiriti potrebe za radnom snagom. Osim što vrlo često ne čekaju ni dana na...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.