Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Kolaps hrvatskog zdravstva?! [VIDEO]

Nakon što postupak mirenja između Vlade i sindikata liječnika i medicinskih sestara danas nije uspio, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić za jesen je najavio štrajk 70 posto medicinskog osoblja, odnosno 46 tisuća liječnika i medicinskih sestara iz cijele Hrvatske.

Nakon što postupak mirenja između Vlade i sindikata liječnika i medicinskih sestara danas nije uspio, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić za jesen je najavio štrajk 70 posto medicinskog osoblja, odnosno 46 tisuća liječnika i medicinskih sestara iz cijele Hrvatske.

Ni danas, u zadnjoj rundi pokušaja mirenja, Vlada i sindikati nisu uspjeli doći do dogovora tako da će sindikati liječnika te medicinskih sestara i tehzničara započeti s pripremom štrajka. Drugi sastanak između Vlade i sindikata okupljenih u zdravstvu trajao je svega 10 minuta.

“Mirenje je bezuspješno okončano, Vlada je pokazala svoje licemjerje. Na postupak mirenja poslala je predstavnika koji nije imao mandat potpisati sporazum o mirenju”, rekao je nakon bezuspješnog mirenja predsjednik liječničkog sindikata Ivica Babić.

Za sutra je najavio sastanak Glavnog odbora Hrvatskog liječničkog sindikata, a nakon toga uslijedit će i sastanci sa sestrinskim sindikatom s kojima će koordinirati aktivnosti, te će obavijestiti o datumu štrajka.

[infopunkt 7071 2]

Tražili smo tri stvari, rekao je Babić pojasnivši da je jedna od njih da se prestane s pritiskom na kolege koji su tražili svoje pravo i ne pristaju raditi više od 48 sati, a o tome će izvijestiti i Europsku komisiju.

Tražili su i da se definira rok do kada trebaju biti gotovi pregovori te očitovanje Vlade na njihov prijedlog da jasno kaže koji su članci Kolektivnog ugovora koji su predložili sporni te pregovaranje o tim člancima.

[infopunkt 7071 3]

Na pitanje što će biti s pacijentima kada krenu u štrajk, rekao je da “pacijenti trebaju pitati Vladu što ona to radi”.

Naglasio kako će pokušati organizirati štrajk tako da što manje trpe i građani i pacijenti, građani zbog neizvjesnosti, a pacijenti zbog usluga koje im treba pružiti.

[infopunkt 7071 4]

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izrazio je žaljenje što mirenje nije uspjelo, istaknuvši da je štrajk legitimno pravo te da će se postupati u skladu s medicinskom etikom za dobrobit pacijenata.

Naglasio je da postoje dva različita sporazuma, te da je predstavnik Vlade imao ovlasti potpisati sporazum o mirenju.

Kazao je da je drugi prijedlog bio da se potpiše sporazum u koji bi se uključile točke koje bi imale efekte Kolektivnog ugovora. “Sindikati su inzistirali na nekim točkama i definirali sporazum koji bi de facto bio mini Kolektivni ugovor. To ne možemo napraviti, za to nismo imali ovlasti”, naglasio je Ostojić.

Ostojić je ustvrdio kako je Vlada ponudila cijeli niz ustupaka i kompromisa te da su bili spremni da mirenje završi. Podsjetio je da je u studenome 2011. sklopljen ugovor koji je u četiri navrata proglašen nezakonitim i ništetnim, te istaknuo da su unatoč tome što se nakon druge presude moglo očekivati da će zakon biti ništetan, poštovali taj ništetni nezakoniti Kolektivni ugovor i po njemu isplaćivali plaće.

“Kada smo dobili rješenje suda u roku 24 sata smo sazvali sve sindikate i ponudili jasna rješenja. Da to nismo napravili i sestre i liječnici koji su u lipnju dežurali dobili bi samo golu plaću, znači 50 do 70 posto manje”, naglasio je Ostojić.

[infopunkt 7071 7]

Istaknuo je da su i u srpnju nastavili pregovore i ponudili rješenje – svakodnevno pregovaranje o sadržaju, no sindikati, rekao je Ostojić, za to nisu imali sluha. Ustvrdio je da rješenje koje su oni ponudili bilo skoro pa protuzakonito.

“Idemo i dalje sve po zakonu. Ovo nije borba države i sindikata, ovo je pitanje pravde”, rekao je Ostojić.

Kada je štraj u pitanju, Ostojić je istaknuo kako očekuje postupanje u skladu s medicinskom etikom za dobrobit pacijenata. ”Ali o tome ćemo kada dođe vrijeme za to”, izjavio je, još jednom iskazavši žaljenje što mirenje nije uspjelo. ”Članovi sindikata su trebali napraviti samo jedan ustupak koji oni nisu htjeli napraviti te su zato pregovori pali”.

[infopunkt 7071 8]

Na novinarsko pitanje zašto predstavnik Vlade nije bio ovlašten za potpisivanje sporazuma, ministar je odgovorio: ”Naravno da je imao ovlasti potpisati sporazum, ali nismo htjeli raditi protuzakonito”.

[infopunkt 7071 9]

Pregovor o novom Kolektivnom ugovoru nastavit će Samostalni sindikat zdravstvene skrbi, a Ostojić je najavio da će se njim nastaviti pregovore u roku pet do sedam dana.

Napisao

Pročitajte još:

Komunikacija

Svatko tko se bavi prodajom ili uslugama zna da komunikacija u njoj igra važnu ulogu u upravljanju prodajom. 

Edukacija

Posjetitelji ovogodišnjeg Greencajta imat će priliku čuti razmišljanja vodećih europskih autoriteta koji će kroz različite ekspertize pokušati dati odgovor na pitanje kako stvoriti okruženje...

Financije

Iako su više kamatne stope glavni instrument ECB-a za borbu protiv inflacije, one su i teret za gospodarstvo, jer to znači skuplje kredite i...

Lifestyle

Često su ti energetski vampiri suradnici na poslu, članovi obitelji ili istog kruga prijatelja, pa ih ne možete izbjeći.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.