Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Konzervativci slave nakon 13 godina – David Cameron novi britanski premijer

Četrdesettrogodišnji David Cameron postao je novi najmlađi britanski premijer u 200 godina i tako doveo konzervativce na vlast nakon punih 13 godina provedenih u oporbi. Cameronu je uspjelo ono što nije trojici njegovih prethodnika, ali zadaća koja ga čeka neće biti ni malo laka. Novi premijer na parlamentarnim izborima nije osvojio apsolutnu većinu pa će tako vladu formirati s liberalnim demokratima Nicka Clegga.

Četrdesettrogodišnji David Cameron postao je novi najmlađi britanski premijer u 200 godina i tako doveo konzervativce na vlast nakon punih 13 godina provedenih u oporbi. Cameronu je uspjelo ono što nije trojici njegovih prethodnika, ali zadaća koja ga čeka neće biti ni malo laka. Novi premijer na parlamentarnim izborima nije osvojio apsolutnu većinu pa će tako vladu formirati s liberalnim demokratima Nicka Clegga.

Konzervativci su ovaj čas čekali u oporbi od 1997. Svoj povratak na političku pozornicu duguju popularnosti svog vođe, četrdesettrogodišnjaka, najmlađeg britanskog premijera u posljednjih 200 godina.

Cameron je nekoliko mjeseci mlađeg nego je bio Tony Blair u trenutku dolaska na istu dužnost.

Vještim pregovorima otključao vrata Downing Streeta

Prije Camerona koji je uspio modernizirati svoju stranku, trojica konzervativnih čelnika, William Hague, Iain Duncan Smith i Michael Howard nisu uspjeli zasjesti u ured u Downing Streetu.

No novi premijer nije dobio potporu glasača kakvu je očekivao. Na parlamentarnim izborima nije osvojio apsolutnu većinu, zbog čega je morao voditi mučne pregovore s liberalnim demokratima Nicka Clegga, pokazavši u toj prigodi svoje kvalitete spretnog pregovarača. U utorak navečer kraljica Elizabeta zatražila je od njega da sastavi novu vladu.

– Želim formirati pravu koaliciju između konzervativaca i liberalnih demokrata, – rekao je vođa konzervativaca, u svom prvom nastupu ispred crnih vrata u Downing Streetu 10, gdje je premijerov londonski ured, navodi France Presse.

Vođa liberalnih demokrata “Nick Clegg i ja smo političari koji želimo zanemariti svoje razlike i raditi za opće dobro i nacionalni interes,” dodao je. “Mislim da je to najbolji način kako bismo imali jaku vladu kakva nam i treba.”

Obama čestitao i pozvao u posjet

Američki predsjednik Barack Obama čestitao je novom britanskom premijeru Davidu Cameronu na imenovanju te ga pozvao u posjet Sjedinjenim Državama ovoga ljeta, priopćili su u utorak navečer Cameronov ured i Bijela kuća.

Obama je priopćio kako je Cameronu rekao da SAD nema bližeg prijatelja i saveznika nego što je Velika Britanija.

Camerona je telefonom nazvala i njemačka kancelarka Angela Merkel i čestitala mu te ga pozvala da posjeti Berlin što je prije moguće.

Medije šokirao 2009. govorom o smrti sina

Cameron je medijima otvorio vrata svog privatnog života. Javnost je bila potresena kada je u veljači 2009. progovorio o smrti svog trećeg sina Ivana, rođena s teškim oblikom epilepsije i cerebralne paralize.

Cameron je rođen 9. listopada 1966. Odrastao je u seocu Peasemoreu, u Berkshireu, na jugu zemlje.

Studirao je na Oxfordskom sveučilištu, diplomirao je 1988. filozofiju, politiku i ekonomiju i nedugo zatim ulazi u konzervativnu stranku.

Na sceni od 2005.

Jedno vrijeme je radio kao glasnogovornik premijera Johna Majora.

Nakon više pokušaja, 2001. je izabran za zastupnika Witneyja, blizu Oxforda. Koncem 2005. počinje njegov uzlet, kada je zamijenio Michaela Howarda na dužnosti predsjednika konzervativne stranke.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.