Koordinacija 11 sindikata najavila blokadu Hrvatske za 5. lipnja [VIDEO]

Koordinacija 11 sindikata najavila blokadu Hrvatske za 5. lipnja [VIDEO]

Koordinacija 11 sindikata javnih i državnih službi najavila je danas štrajk za 5. lipnja ako u postupku mirenja s predstavnicima Vlade ne postignu dogovor u roku od pet dana.

“Ovih 11 sindikata danas će podnijeti zahtjev za mirenje koji se prema Zakonu mora završiti u idućih pet dana. Ako tada ne bismo postigli dogovor, potpisali dokument, onda ćemo u skladu sa zakonom najaviti štrajk Vladi odnosno poslodavcima u našim sustavima gdje će se štrajk organizirati”, istaknula je na konferenciji za novinare tajnica Matice hrvatskih sindikata Mirela Bojić.

[infopunkt 6703 2]

[infopunkt 6703 3]

Ustvrdivši kako sindikati ne znaju na kakav bi drugačiji način mogli zaštititi svoje interese osim štrajkom, predsjednik Matice sindikata Hrvatske Vilim Ribić naglasio je da nisu radosni što idu u štrajk te da će “kolateralne poteškoće” pasti na leđa dijela građana.

[infopunkt 6703 5]

Vezano uz jučerašnji neuspio sastanak Sindikata javnih i državnih službi s Vladom s kojom su u socijalnom sporu, Ribić je ocijenio da ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nije dovoljno fokusiran na rješavanje problema te da je na tom sastanku sjedio s “nepodnošljivom lakoćom”.

[infopunkt 6703 6]

Ribić je ustvrdio da njihove zahtjeve ne smatraju nerealnim niti ministar uprave Arsen Bauk ni ministar financija Slavko Linić, uz ocjenu da ne zna što se u Vladi događa.

Na novinarski upit o tome da je na tom sastanku rečeno da bi ispunjenje njihovih zahtjeva značilo 10 tisuća otkaza u javnim i državnim službama, Ribić je odgovorio da “nitko takvu rečenicu nije izrekao”.

Sindikati traže vraćanje svih oduzetih i umanjenih naknada, dodataka na plaću i koeficijenata u javnim i državnim službama, te uključivanje sindikata u rješavanje viška zaposlenih . Traže i čvrsta jamstva da se više neće posezati za radničkim pravima, te izmjene Zakona o reprezentativnosti.

Sindikati su izvijestili da će o detaljima štrajka izvijestiti javnost u ponedjeljak 3. lipnja.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec istaknuo je da štrajk nije uperen protiv građana te ih je stoga zamolio za strpljenje.

Jučerašnji je sastanak predstavnika Vlade i sindikata opisao kao pokušaj da se sindikate međusobno podijeli, posvađa i razjedini, a ministru Mrsiću poručio da u tome nisu uspjeli.

Upitan da prokomentira situaciju s krivim ispitima na maturi u sklopu koje su koordinatori državne mature jučer u školama u Đakovu, Senju i Splitu, umjesto eseja, učenicima podijelili ispite iz hrvatskog jezika, Mihalinec je kazao da je to plod ljudske greške, da nije sistematski problem te da se ne radi o sabotaži ministra obrazovanja Željka Jovanovića.

[infopunkt 6703 8]

Podijeli

Odgovori

Top