Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Korak do grčke tragedije: Grci panično povlače ušteđevinu iz banaka

Grci zbog straha od sve većeg produbljivanja krize masovno dižu ušteđevinu iz banaka. Prema informacijama grčke središnje banke, samo u ponedjeljak (14.5.) je podignuto oko 800 milijuna eura.

Grci zbog straha od sve većeg produbljivanja krize masovno dižu ušteđevinu iz banaka. Prema informacijama grčke središnje banke, samo u ponedjeljak (14.5.) je podignuto oko 800 milijuna eura.

Predsjednik države Karolos Papoulias je tijekom prošlog vikenda informirao čelnike parlamentarnih stranaka da Grci opet podižu veće svote novca na bankomatima i putem interneta. On je upozorio da kod građana vlada strah koji bi mogao prerasti u paniku. To stoji u transkriptima razgovora grčkog predsjednika s političkim čelnicima koji su objavljeni u srijedu (16.5.). Papoulias je u razgovoru također citirao podatak guvernera grčke središnje banke Giorgosa Provopoulosa da je samo u ponedjeljak (14.5.) podignuto ukupno 800 milijuna eura.

Štediše se boje propasti banaka

Papoulias je tu informaciju predočio političkim čelnicima kako bi shvatili koliko je ozbiljna situacija u kojoj se Grčka nalazi. No, predsjednik radikalne lijeve stranke SYRIZA Aleksis Cipras nije bio previše zabrinut: “A tako? Sada ste otkrili odlijevanje novca. Od izbijanja ove krize već je izgubljeno 73 milijarde eura.” On je rekao da to dramatično opisivanje stanja njegovu stranku neće navesti na pristanak na suradnju sa socijalistima i konzervativcima.

Grci već mjesecima dižu gotovinu sa svojih bankovnih računa ili prebacuju novac na račune u inozemstvu. Oni se boje da bi u slučaju propasti domaćih banaka mogli ostati bez svoje ušteđevine ili da će njihov novac izgubiti na vrijednosti ukoliko dođe do ponovnog uvođenja nekadašnje valute drahme.

ESB i dalje podupire grčke banke

U međuvremenu je Europska središnja banka (ESB) demantirala napise u nizozemskom tisku u kojima se tvrdi da ona više neće refinancirati grčke banke. “Mi i dalje podupiremo banke u Grčkoj”, naglašeno je iz ESB-a. Nizozemski mediji su izvijestili kako je ESB došao do zaključka da su grčke banke u tako lošem stanju da više ne mogu dobivati svježi novac.

U utorak (15.5.) je propao i posljednji pokušaj formiranja vlade nakon parlamentarnih izbora na kojima niti jedna stranka nije dobila potrebnu većinu. Zato će se u lipnju ponovo održati izvanredni izbori. Ukoliko na njima još više glasova dobiju radikalne stranke koje odbijaju mjere štednje, Grčkoj prijeti obustava međunarodne financijske pomoći, pa time i državni bankrot. Predsjednik Papoulias je već upozorio da bi moglo doći do “tragedije”.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.