Rezultati istraživanja pokazali su da kriza i dalje ima značajan negativan utjecaj na održavanje božićnih domjenaka jer je većina tvrtki i ove godine štedjela na tom segmentu poslovanja.
Brojke hotelijera
Prema prikupljenim podacima, većina hotela (njih 54%) ove godine bilježi manji broj božićnih domjenaka nego prošle, dok je kod 40% hotela broj domjenaka ostao na prošlogodišnjoj razini. Tek 6% hotela iskazalo je porast u odnosu na prošlu godinu. Negativan trend vlada i po pitanju potrošnje, pa tako čak 60% hotela bilježi pad potrošnje, 33% ih je ostalo na razini 2009.-e, a svega 7% je zabilježilo rast potrošnje na blagdanskim događanjima.
Pad potrošnje posljedica je štednje, koja se prije svega očituje u smanjivanju broja uzvanika, za što se organizatori odlučuju u 39% slučajeva. Stoga i ne čudi podatak da 80% domjenaka ima manje od 100 uzvanika. Osim na broju uzvanika, štedjelo se i na ostalim segmentima organizacije domjenka (odabir jeftinijih menija, manja količina pića), a štednja je nešto izraženija kod glazbenih i zabavnih sadržaja (20% odgovora).
Dio sredstava u humanitarne svrhe
Inače, podaci o potrošnji govore da su organizatori domjenaka najčešće (u 69% slučajeva) trošili 100-200kn po gostu, dok je manji broj onih (18%) koji su priredili malo raskošniji stol i potrošili 200-300kn. Na najskromnije domjenke sa potrošnjom manjom od 100kn po gostu otpada 13%.
Kao glavni uzrok ovakvog stanja većina hotelijera (njih 74%) navodi aktualnu gospodarsku situaciju, a zanimljivo je da 14% ispitanih razlog vidi u rastućem trendu društveno odgovornog poslovanja, pri čemu tvrtke sredstva namijenjena za poslovne poklone i domjenke preusmjeravaju u humanitarne svrhe.
Recesijski trend
– S obzirom na stanje u gospodarstvu, ne iznenađuje nastavak negativnog trenda smanjenja blagdanskih domjenaka, koji je započeo još 2008. godine. Nažalost, tvrtke i dalje provode programe štednje, a posljedica toga je i smanjivanje izdataka za blagdanska druženja sa zaposlenicima, klijentima i partnerima – objašnjava voditeljica portala Poslovni Turizam Daniela Kos.
Osim božićnih domjenaka i zabava, istraživanje je obuhvatilo i temu dočeka Nove godine, pri čemu 75% hotela koji su sudjelovali u istraživanju organizira tradicionalni novogodišnji doček. No, i u ovom segmentu je također zabilježen značajan pad rezervacija u odnosu na prošlu godinu (60% slučajeva), dok je 40% ispitanika odgovorilo da je broj rezervacija ostao na prošlogodišnjoj razini. Najveći broj rezervacija (80%) došao je od strane domaćih gostiju, dok se očekuje 20% stranih gostiju.
