Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Kriza i ove godine smanjila broj blagdanskih domjenaka

Portal PoslovniTurizam proveo je među hotelijerima istraživanje o utjecaju krize na održavanje blagdanskih domjenaka i drugih prigodnih poslovnih druženja. On-line anketa obuhvatila je 120 hotela na području cijele Hrvatske…

Portal PoslovniTurizam proveo je među hotelijerima istraživanje o utjecaju krize na održavanje blagdanskih domjenaka i drugih prigodnih poslovnih druženja. On-line anketa obuhvatila je 120 hotela na području cijele Hrvatske…

Rezultati istraživanja pokazali su da kriza i dalje ima značajan negativan utjecaj na održavanje božićnih domjenaka jer je većina tvrtki i ove godine štedjela na tom segmentu poslovanja.

Brojke hotelijera

Prema prikupljenim podacima, većina hotela (njih 54%) ove godine bilježi manji broj božićnih domjenaka nego prošle, dok je kod 40% hotela broj domjenaka ostao na prošlogodišnjoj razini. Tek 6% hotela iskazalo je porast u odnosu na prošlu godinu. Negativan trend vlada i po pitanju potrošnje, pa tako čak 60% hotela bilježi pad potrošnje, 33% ih je ostalo na razini 2009.-e, a svega 7% je zabilježilo rast potrošnje na blagdanskim događanjima.

Pad potrošnje posljedica je štednje, koja se prije svega očituje u smanjivanju broja uzvanika, za što se organizatori odlučuju u 39% slučajeva. Stoga i ne čudi podatak da 80% domjenaka ima manje od 100 uzvanika. Osim na broju uzvanika, štedjelo se i na ostalim segmentima organizacije domjenka (odabir jeftinijih menija, manja količina pića), a štednja je nešto izraženija kod glazbenih i zabavnih sadržaja (20% odgovora).

Dio sredstava u humanitarne svrhe

Inače, podaci o potrošnji govore da su organizatori domjenaka najčešće (u 69% slučajeva) trošili 100-200kn po gostu, dok je manji broj onih (18%) koji su priredili malo raskošniji stol i potrošili 200-300kn. Na najskromnije domjenke sa potrošnjom manjom od 100kn po gostu otpada 13%.

Kao glavni uzrok ovakvog stanja većina hotelijera (njih 74%) navodi aktualnu gospodarsku situaciju, a zanimljivo je da 14% ispitanih razlog vidi u rastućem trendu društveno odgovornog poslovanja, pri čemu tvrtke sredstva namijenjena za poslovne poklone i domjenke preusmjeravaju u humanitarne svrhe.

Recesijski trend

– S obzirom na stanje u gospodarstvu, ne iznenađuje nastavak negativnog trenda smanjenja blagdanskih domjenaka, koji je započeo još 2008. godine. Nažalost, tvrtke i dalje provode programe štednje, a posljedica toga je i smanjivanje izdataka za blagdanska druženja sa zaposlenicima, klijentima i partnerima – objašnjava voditeljica portala Poslovni Turizam Daniela Kos.

Osim božićnih domjenaka i zabava, istraživanje je obuhvatilo i temu dočeka Nove godine, pri čemu 75% hotela koji su sudjelovali u istraživanju organizira tradicionalni novogodišnji doček. No, i u ovom segmentu je također zabilježen značajan pad rezervacija u odnosu na prošlu godinu (60% slučajeva), dok je 40% ispitanika odgovorilo da je broj rezervacija ostao na prošlogodišnjoj razini. Najveći broj rezervacija (80%) došao je od strane domaćih gostiju, dok se očekuje 20% stranih gostiju.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Lifestyle

Što su o inspiraciji rekli pisci, pjesnici, skadatelji...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.