Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Margaret Thatcher izgubila je jednu bitku, onu protiv moždanog udara

Bivša premijerka Thatcher imala je ozbiljne zdravstvene probleme u svojim kasnijim godinama, preživjela je nekoliko manjih moždanih udara, a prema tvrdnjama kćerke borila se i s demencijom. U prosincu 2012. imala je i operaciju

Bivša premijerka Thatcher imala je ozbiljne zdravstvene probleme u svojim kasnijim godinama, preživjela je nekoliko manjih moždanih udara, a prema tvrdnjama kćerke borila se i s demencijom. U prosincu 2012. imala je i operaciju

Margaret Thatcher, prva žena u povijesti koja je zasjela u premijersku fotelju Velike Britanije i ujedno najdugovječniji britanski premijer 20. stoljeća, umrla je danas u dobi od 87 godina.

“S velikom tugom Mark i Carol Thatcher javljaju da je njihova majka barunica Thatcher jutros umrla u miru nakon moždanog udara,” priopćio je njen glasnogovornik Timothy Bell najavivši nove obavijesti.

Bivša premijerka Thatcher imala je ozbiljne zdravstvene probleme u svojim kasnijim godinama, preživjela je nekoliko manjih moždanih udara, a prema tvrdnjama kćerke borila se i s demencijom. U prosincu 2012. imala je i operaciju.

Margaret Tatcher bila je jedinstven političar, tako je tijekom svoje duge karijere na političkoj sceni zavrijedila nadimak “Čelična Lady”. Kao premijerka vodila je Veliku Britaniju od 1979. do 1990. Borila se za slobodno tržište, bila je “autor” privatizacije mnogih državnih tvrtki, te je uz SAD bila žestoki protivnik tadašnjeg SSSR-a. Vodila je Veliku Britaniju u ratu s Argentinom oko Falklanda.  

Kolika je bila suradnja Velike Britanije i SAD-a vidi se i iz činjenice da je prozvana britanskim Ronaldom Reaganom. U stvari, kad se činjenice dobro sagledaju Reagan i Thatcher bili su politički srodne duše. Bivši američki predsjednik (također preminuli) Reagan nazvao ju je “najboljim čovjekom u Engleskoj”, a ona ga je nazvala “drugim najvažnijim čovjekom u životu.

“Oboje su mrzili komunizam, istovremeno dijeleći strast prema malim državama. Što je u SAD-u “Reaganomics” to je u Velikoj Britaniji “Thatcherism”, pojašnjava ABC News.

Interesantno, oboje su, gledajući njihove korijene, bili autsajderi u “Old Boys” klubu. Baš kao što je nevjerojatno za glumca da vodi Republikance, bilo je nezamislivo da kćer trgovca mješovitom robom može voditi Konzervativce. Ipak, Margaret Thatcher je vodila Konzervativnu stranku od  1975. do 1990., te je za sada jedina žena kojoj je to uspjelo.

Napisao

Pročitajte još:

Novosti

Prosječna žena na kozmetiku godišnje potrošiti najmanje 18 000 kuna, dok taj iznos, ako uzmemo u obzir starenje, raste i do 162 000.

Novosti

Govor je sastavljen u godini u kojem su porasle napetosti između SAD-a i SSSR-a. Predsjednik Ronald Reagan osudio je tu zemlju kao "carstvo zla",...

Novosti

Osim financijskih postoje i politički razlozi koji kod mnogih država izazivaju zazor prema federalnoj Europi. Britanci, primjerice, ne taje kako je njihov glavni razlog...

Novosti

Kao razlog smanjenja rejtinga AAA na AA+ navela slabije gospodarske i fiskalne izglede no zadržala je ocjenu "stabilan" što otklanja prijetnju dodatnih intervencija u...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.