Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Mercator siromašnima dijeli hranu kojoj ističe rok trajanja

Akcija predviđa da trgovački lanci prepuste udrugama svu hranu kojoj na određeni dan ističe rok trajanja, a još se smije konzumirati.

Akcija predviđa da trgovački lanci prepuste udrugama svu hranu kojoj na određeni dan ističe rok trajanja, a još se smije konzumirati.

Mercator Hrvatska ima u planu organizirati akciju “Viškovi hrane” tijekom koje će se dijeliti hrana kojoj je toga dana istekao rok trajanja.

“Mercator Hrvatska trenutačno je u postupku pripreme realizacije projekta, koji je već pokrenuo Mercator u Sloveniji, kojom bi se hrana kojoj istječe rok trajanja, donirala potrebitima. Kako je riječ o iznimno logistički zahtjevnom poslu, projekt će zaživjeti kad se dogovore sve pojedinosti oko preuzimanja te distribuiranja hrane jer potrebno je uskladiti sve aktivnosti sa zakonskim regulativama”, odgovaraju iz Mercatora Hrvatska.

Naime, Mercator bi tako slijedio primjer svoje matične kuće u Sloveniji, koja se odazvala na inicijativu Lyons kluba iz Celja. Akcija predviđa da trgovački lanci prepuste udrugama svu hranu kojoj na određeni dan ističe rok trajanja, a smije se konzumirati. U slovensku su se akciju priključili i trgovački lanci Spar, Mercator (Slovenija) te Tuš. Hoće li se u akciju Mercatora uključiti i drugi trgovački lanci iz hrvatske, još nije poznato.

Također, neki prehrambeni proizvodi se na dan isteka roka još uvijek mogu konzumirati . Naime, postoji razliku u oznaci hrane “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do/do kraja”. Za oznaku “upotrijebiti do” stručnjaci preporučuju da se hrana ne konzumira nakon označenoga datuma, dok kod oznake najbolje upotrijebiti do/do kraja je moguće i nakon označenoga datuma konzumirati hranu. Međutim valjalo bi pripaziti ako je proizvod sumnjivog izgleda ili mirisa.

Mliječne proizvode, slastice, mesne proizvode, proizvodi od voća i povrća te slično, svakako treba upotrijebiti do navedenog roka trajanja, ističe Novi list. Dok kod hrane koja se sporije kvari, proizvođači na ambalažu stavljaju minimalni, a ne maksimalni rok trajanja proizvoda, kako bi se proizvod brže prodavao.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Lifestyle

Što su o inspiraciji rekli pisci, pjesnici, skadatelji...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.