Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Milanović: Neki su farbali tunele i narod, mi ćemo dobiti novac i vratiti dugove

Ključno je pitanje koliko će Hrvatska dobiti novaca od koncesionara jer će joj to, osim vraćanja dugova, osigurati i bolji kreditni rejting, poručio je premijer.

Ključno je pitanje koliko će Hrvatska dobiti novaca od koncesionara jer će joj to, osim vraćanja dugova, osigurati i bolji kreditni rejting, poručio je premijer.

Oni koji kritiziraju Vladinu namjeru davanja autocesta u koncesiju “prodaju maglu” jer će te ceste ostati u vlasništvu Hrvatske, a Vlada će sredstva koja dobije za koncesiju iskoristiti za vraćanje dugova, istaknuo je premijer Zoran Milanović na današnjoj sjednici Vlade.

Za izgradnju tih autocesta “neki su se u zadnjih osam godina skupo zaduživali i ‘farbali’ tunele i narod po pet puta”, a mi ćemo ih dati na upravljanje na 30 godina i za to dobiti puno novaca kojima ćemo vratiti dugove i rasteretiti Hrvatsku, poručio je Milanović, komentirajući informaciju o dosadašnjim aktivnostima u vezi odabira savjetnika za monetizaciju javnog duga vezanog uz društva Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka – Zagreb.

O koncesijama na autoceste razmišljala je i prethodna vlast, ali se nije to usudila provesti, to će učiniti i neke susjedne države, a ključno je pitanje koliko će Hrvatska dobiti novaca od koncesionara jer će joj to, osim vraćanja dugova, osigurati i bolji kreditni rejting, naglasio je Milanović.

Također je kritizirao prijedlog da se autoceste putem inicijalne javne ponude prodaju hrvatskim građanima, ocjenivši kako se radi o blefu.

To zvuči jako plemenito, međutim interes bi s obzirom na nisku profitabilnost bio nikakav, a sjetimo se i što se dogodilo s Inom, kome su građani prodali svoje dionice, rekao je Milanović.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izvijestio je da je 5. rujna raspisan natječaj za izbor savjetnika za monetizaciju cestovne infrastrukture, koji će biti otvoren do 17. listopada, a nakon toga odabrat će se savjetnik koji će pripremiti analizu troška i mogućeg dobitka od koncesije.

Naknada za rad savjetnika sastoji se od fiksnog i varijabilnog dijela – fiksni dio može iznositi najviše četiri milijuna kuna, a ukupni fiksni i varijabilni iznos ne smije biti veći od 80 milijuna kuna.

Vlada je također dala suglasnost na prijedlog podjele HŽ-ove tvrtke Vuča vlakova na dva dijela, od kojih bi 43 posto preuzeo HŽ Cargo, a 57 posto HŽ Putnički prijevoz.

Po riječima ministra Hajdaš Dončića, radi se o potezu koji je važan dio u procesu restrukturiranja HŽ-a, a njime će se potaknuti i mini-investicijski ciklus na željeznici.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.