Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Milanović: Neki su farbali tunele i narod, mi ćemo dobiti novac i vratiti dugove

Ključno je pitanje koliko će Hrvatska dobiti novaca od koncesionara jer će joj to, osim vraćanja dugova, osigurati i bolji kreditni rejting, poručio je premijer.

Ključno je pitanje koliko će Hrvatska dobiti novaca od koncesionara jer će joj to, osim vraćanja dugova, osigurati i bolji kreditni rejting, poručio je premijer.

Oni koji kritiziraju Vladinu namjeru davanja autocesta u koncesiju “prodaju maglu” jer će te ceste ostati u vlasništvu Hrvatske, a Vlada će sredstva koja dobije za koncesiju iskoristiti za vraćanje dugova, istaknuo je premijer Zoran Milanović na današnjoj sjednici Vlade.

Za izgradnju tih autocesta “neki su se u zadnjih osam godina skupo zaduživali i ‘farbali’ tunele i narod po pet puta”, a mi ćemo ih dati na upravljanje na 30 godina i za to dobiti puno novaca kojima ćemo vratiti dugove i rasteretiti Hrvatsku, poručio je Milanović, komentirajući informaciju o dosadašnjim aktivnostima u vezi odabira savjetnika za monetizaciju javnog duga vezanog uz društva Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka – Zagreb.

O koncesijama na autoceste razmišljala je i prethodna vlast, ali se nije to usudila provesti, to će učiniti i neke susjedne države, a ključno je pitanje koliko će Hrvatska dobiti novaca od koncesionara jer će joj to, osim vraćanja dugova, osigurati i bolji kreditni rejting, naglasio je Milanović.

Također je kritizirao prijedlog da se autoceste putem inicijalne javne ponude prodaju hrvatskim građanima, ocjenivši kako se radi o blefu.

To zvuči jako plemenito, međutim interes bi s obzirom na nisku profitabilnost bio nikakav, a sjetimo se i što se dogodilo s Inom, kome su građani prodali svoje dionice, rekao je Milanović.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izvijestio je da je 5. rujna raspisan natječaj za izbor savjetnika za monetizaciju cestovne infrastrukture, koji će biti otvoren do 17. listopada, a nakon toga odabrat će se savjetnik koji će pripremiti analizu troška i mogućeg dobitka od koncesije.

Naknada za rad savjetnika sastoji se od fiksnog i varijabilnog dijela – fiksni dio može iznositi najviše četiri milijuna kuna, a ukupni fiksni i varijabilni iznos ne smije biti veći od 80 milijuna kuna.

Vlada je također dala suglasnost na prijedlog podjele HŽ-ove tvrtke Vuča vlakova na dva dijela, od kojih bi 43 posto preuzeo HŽ Cargo, a 57 posto HŽ Putnički prijevoz.

Po riječima ministra Hajdaš Dončića, radi se o potezu koji je važan dio u procesu restrukturiranja HŽ-a, a njime će se potaknuti i mini-investicijski ciklus na željeznici.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.