Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Mrsić: Novi Temeljni kolektivni ugovor želimo potpisati do 20. prosinca

Naime, tada istječe važenje sadašnjeg TKU-a. Vlada je otkazala TKU jer četiri sindikata nisu pristala na njegove izmjene kojima bi se zaposlenima u javnim službama smanjila materijalna prava u zamjenu za očuvanje plaća i radnih mjesta.

Naime, tada istječe važenje sadašnjeg TKU-a. Vlada je otkazala TKU jer četiri sindikata nisu pristala na njegove izmjene kojima bi se zaposlenima u javnim službama smanjila materijalna prava u zamjenu za očuvanje plaća i radnih mjesta.

Pregovarački odbori Vlade i sindikata javnih službi nastavili su pregovore o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za oko 180 tisuća zaposlenih u zdravstvu, prosvjeti, znanosti, kulturi i socijalnoj skrbi.

Ministar rada i socijalne skrbi Mirando Mrsić rekao je, nakon završetka kruga pregovora, da se novi TKU želi potpisati do 20. prosinca kada istječe važenje sadašnjeg TKU-a.

Vlada je otkazala TKU jer četiri sindikata nisu pristala na njegove izmjene kojima bi se zaposlenima u javnim službama smanjila materijalna prava u zamjenu za očuvanje plaća i radnih mjesta.

Predstavnici tih četiriju sindikata, koji su udruženi u Maticu hrvatskih sindikata, napustili su sastanak u četvrtak tražeći da se kolektivno pregovaranje prekine sve dok Općinski sud u Zagrebu ne donese odluku o njihovoj tužbi protiv Vladinog otkazivanja TKU-a.

Predstavnike tih sindikata smeta što je Vlada izmjenama Zakona o reprezentativnosti omogućila da u pregovorima sudjeluju i manjinski sindikati te da novi TKU bude važeći ako ga prihvati samo jedan sindikat iz djelatnosti.

“Ovakav pregovarački odbor sindikata ne može funkcionirati, jer je dio sindikata na Vladinoj strani i spreman je bjanko potpisati sve što Vlada hoće”, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec.

Dodao je kako se sindikati udruženi u Maticu nadaju da će uspjeti srušiti takav Zakon o reprezentativnosti, koji je donesen isključivo da bi se rascjepkala sindikalna scena.

Predstavnici preostalih sedam sindikata iz pregovaračkog odbora nastavili su pregovore s Vladom te su, po riječima njihova predstavnika Željka Stipića, došli blizu rješenja u vezi naknade za prijevoz.

Očekujemo da Vlada pokaže dodatnu socijalnu osjetljivost za zaposlenike s najnižim primanjima, budući da se naknade za prijevoz više ne isplaćuju unaprijed nego unatrag, izjavio je Stipić.

Ministar Mrsić ocijenio je da se pregovori razvijaju u konstruktivnom duhu i izrazio nadu da će se na idućem krugu pregovora za tjedan dana približiti konačnoj verziji TKU-a.

Nastojat ćemo poboljšati rješenje u vezi prijevoza, a do sad se na primjeru državnih službenika pokazalo da su postignute uštede od oko 40 posto na sredstvima za prijevoz, rekao je Mrsić.

Dodao je kako će se nakon potpisivanja TKU-a nastaviti pregovori o granskim kolektivnim ugovorima kojima su regulirani brojni dodaci na plaće u javnim službama.

Upozorio je da u idućoj godini financijska situacija neće biti sjajna zbog čega svi trebaju podnijeti određene žrtve, budući da Vlada neće kupovati socijalni mir novim zaduživanjem.

No, Stipić je upozorio da su u školstvu plaće i sada i sa svim dodacima za oko 500 kuna niže od prosječnih plaća u državi.

Više nema prostora za značajnije uštede na plaćama u osnovnom i srednjem školstvu, upozorio je Stipić.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.