Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Mrsić: Novi Temeljni kolektivni ugovor želimo potpisati do 20. prosinca

Naime, tada istječe važenje sadašnjeg TKU-a. Vlada je otkazala TKU jer četiri sindikata nisu pristala na njegove izmjene kojima bi se zaposlenima u javnim službama smanjila materijalna prava u zamjenu za očuvanje plaća i radnih mjesta.

Naime, tada istječe važenje sadašnjeg TKU-a. Vlada je otkazala TKU jer četiri sindikata nisu pristala na njegove izmjene kojima bi se zaposlenima u javnim službama smanjila materijalna prava u zamjenu za očuvanje plaća i radnih mjesta.

Pregovarački odbori Vlade i sindikata javnih službi nastavili su pregovore o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za oko 180 tisuća zaposlenih u zdravstvu, prosvjeti, znanosti, kulturi i socijalnoj skrbi.

Ministar rada i socijalne skrbi Mirando Mrsić rekao je, nakon završetka kruga pregovora, da se novi TKU želi potpisati do 20. prosinca kada istječe važenje sadašnjeg TKU-a.

Vlada je otkazala TKU jer četiri sindikata nisu pristala na njegove izmjene kojima bi se zaposlenima u javnim službama smanjila materijalna prava u zamjenu za očuvanje plaća i radnih mjesta.

Predstavnici tih četiriju sindikata, koji su udruženi u Maticu hrvatskih sindikata, napustili su sastanak u četvrtak tražeći da se kolektivno pregovaranje prekine sve dok Općinski sud u Zagrebu ne donese odluku o njihovoj tužbi protiv Vladinog otkazivanja TKU-a.

Predstavnike tih sindikata smeta što je Vlada izmjenama Zakona o reprezentativnosti omogućila da u pregovorima sudjeluju i manjinski sindikati te da novi TKU bude važeći ako ga prihvati samo jedan sindikat iz djelatnosti.

“Ovakav pregovarački odbor sindikata ne može funkcionirati, jer je dio sindikata na Vladinoj strani i spreman je bjanko potpisati sve što Vlada hoće”, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec.

Dodao je kako se sindikati udruženi u Maticu nadaju da će uspjeti srušiti takav Zakon o reprezentativnosti, koji je donesen isključivo da bi se rascjepkala sindikalna scena.

Predstavnici preostalih sedam sindikata iz pregovaračkog odbora nastavili su pregovore s Vladom te su, po riječima njihova predstavnika Željka Stipića, došli blizu rješenja u vezi naknade za prijevoz.

Očekujemo da Vlada pokaže dodatnu socijalnu osjetljivost za zaposlenike s najnižim primanjima, budući da se naknade za prijevoz više ne isplaćuju unaprijed nego unatrag, izjavio je Stipić.

Ministar Mrsić ocijenio je da se pregovori razvijaju u konstruktivnom duhu i izrazio nadu da će se na idućem krugu pregovora za tjedan dana približiti konačnoj verziji TKU-a.

Nastojat ćemo poboljšati rješenje u vezi prijevoza, a do sad se na primjeru državnih službenika pokazalo da su postignute uštede od oko 40 posto na sredstvima za prijevoz, rekao je Mrsić.

Dodao je kako će se nakon potpisivanja TKU-a nastaviti pregovori o granskim kolektivnim ugovorima kojima su regulirani brojni dodaci na plaće u javnim službama.

Upozorio je da u idućoj godini financijska situacija neće biti sjajna zbog čega svi trebaju podnijeti određene žrtve, budući da Vlada neće kupovati socijalni mir novim zaduživanjem.

No, Stipić je upozorio da su u školstvu plaće i sada i sa svim dodacima za oko 500 kuna niže od prosječnih plaća u državi.

Više nema prostora za značajnije uštede na plaćama u osnovnom i srednjem školstvu, upozorio je Stipić.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Lifestyle

Što su o inspiraciji rekli pisci, pjesnici, skadatelji...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.