Na ovom portalu saznat ćete kako doći do novca iz EU fondova

Na ovom portalu saznat ćete kako doći do novca iz EU fondova

“Moramo dati sve od sebe da ne završimo kao Rumunjska i Bugarska koje su, zbog loše pripremljenosti, iz strukturnih fondova, koji nas očekuju za manje od jedne godine, povukle samo četiri, odnosno 19 posto sredstava.” izjavila je direktorica tvrtke EU Projekti Ariana Vela, prilikom današnjeg predstavljanja internet portala i tražilice eu-projekti.info.

EU-projekti.info prvi je internetski portal u Hrvatskoj i regiji  koji na jednom mjestu sadržava sve relevantne informacije o EU fondovima i na kojem su objedinjeni svi aktualni natječaji, njihovi sažeci na hrvatskom jeziku i pripadajuća dokumentacija za projekte Europske unije za područje Republike Hrvatske i regije koja uključuje i BiH, Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, kao i natječaje koje raspisuje Europska komisija. Na portalu su objavljeno 142 natječaja.

Vela je naglasila kako Hrvatska sljedeće godine prelazi na strukturne fondove EU i može očekivati od 10 do 15 puta više sredstava u odnosu na sredstva koja su joj dosad bila na raspolaganju.

“Europa će nam na stol svake godine stavljati više od milijardu eura, a o nama će ovisiti hoćemo li tim sredstvima okrenuti leđa ili ćemo nastojati učiniti sve kako bi Hrvatska napravila što bolji posao”, upozorila je.

Portal će, kao pionirski pothvat tvrtke EU projekti i Instituta za razvoj poduzetništva i projekte EU, omogućiti podizanje apsorpcijskih kapaciteta hrvatskih i korisnika iz regije i postati ključna točka u njihovom informiranju kako bi podigli razinu iskorištenosti programa IPA, ali i pomogli u pripremi za strukturne fondove.

Sudionike predstavljanja pozdravili su i Ružica Gelo ispred Hrvatske gospodarske komore, Dalibor Dvorny, savjetnik u uredu premijera Zorana Milanovića i Danijel Mondekar,  zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik saborskog Odbora za europske integracije.

“Kao dugogodišnji korisnik EU fondova, odnosno jedan od ljudi koji je sudjelovao u pripremi nekih od prvih natječaja koji su raspisani i provedeni u Hrvatskoj, želim naglasiti kako je portal EU-projekti.info hvalevrijedna istup koji će omogućiti hrvatskim korisnicima lakše snalažnje i lakše korištenje EU sredstava”, rekao je Dalibor Dvorny, savjetnik u uredu premijera Zorana Milanovića.

Ružica Gelo, direktorica Centra za EU Hrvatske gospodarske komore, pohvalila je privatnu inicijativu i ulaganje osnivača portala, kao posebno važan iskorak u vremenu kad do ulaska u EU i korištenja sredstava iz strukturnih fondova imamo još manje od godine dana.

Danijel Mondekar,  zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik saborskog Odbora za europske integracije, naglasio je u svojem govoru kako hrvatski korisnici iz svih sektora, od civilnog do poslovnog, mogu imati velike koristi od korištenja sredstava iz EU fondova, i kako se svi moraju dobro informirati i pripremiti za trenutak u kojem će nam na raspolaganju godišnje biti milijarda eura i više. Naglasio je kako će portal eu-projekti.info biti i njegovo prvo mjesto za informiranje o EU fondovima.

Portal je namijenjen neograničenom krugu korisnika iz svih sektora kao što su tijela javne vlasti, mala, srednja i velika poduzeća, udruge, zadruge, razne građanske inicijative, instituti, znanstvene institucije te konzultanti koji sudjeluju u izradi projekata.

Podijeli

Odgovori

Top