Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Napredne ekonomije trebaju žene koje rađaju i korporacije koje to podržavaju

Žene koje žele napredovati u biznisu još uvijek moraju savladavati prepreke i rušiti predrasude koje ne postoje kada se radi o njihovim muškim kolegama

Žene koje žele napredovati u biznisu još uvijek moraju savladavati prepreke i rušiti predrasude koje ne postoje kada se radi o njihovim muškim kolegama

Žene koje žele napredovati u biznisu još uvijek moraju savladavati prepreke i rušiti predrasude koje ne postoje kada se radi o njihovim muškim kolegama. Naravno, te prepreke nisu svugdje jednake kao niti načini na koji ih žene savladavaju. Međutim, na makro razini prepreke proizlaze iz većine korporativnih kultura koje su u razmimoilaženju sa pravcem u kojem se razvija društvo koje ih okružuje, ističe Dorothy Dalton, suosnivačica tvrtke 3Plus International iz Bruxellesa i glavna predavačica na predstojećem 2. susretu  “Žene u biznisu 2012.” Posebno ističe sve prisutniji problem staranje populacije i neodlučnost žena da imaju djecu

– Potrebno je dovesti u ravnotežu rastući broj visoko kvalificiranih žena koje ulaze na tržište rada i ekonomskih izazova prouzrokovanih starenjem populacije. Globalna populacija postaje sve starija, ali s trendom opadanja nataliteta. Žene se sve manje odlučuju da imaju djecu, a što će u konačnici dovesti do toga da će biti sve manje mladih ljudi da podupiru starije generacije. Napredne ekonomije trebaju žene koje rađaju i korporacije koje to podržavaju – kaže Dorothy.

Hrvatska sigurno nije izuzetak kada se govori o tome da često žene zbog straha da im ne ugrozi karijeru, odustaju od trudnoće.

– Ako mene pitate, na top pozicijama zasigurno ima mjesta za trudne žene, no pitanje je što o tome misle oni koji odlučuju o njihovu unapređenju. Znam za slučajeve gdje su žene koje su na visokim pozicijama u tvrtkama ostale trudne poziciji i da tvrtka nije propala, – smatra Gordana Frgačić, HR menadžerica i autorica “Zašto smo manje plaćene” koja je ujedno i panlistica na konferenciji. Ona smatra da trudnoća nije ženski problem, već rezultat zajedničke odluke muškarca i žene te zajednička odgovornost cijelog društva, a ne nešto s čim se žene trebaju nositi same i zbog čega ih treba diskriminirati.

Da je lakše ženama koje vode vlastiti biznis i koje se mogu osloniti na pomoć supruga kada se nađu u toj situaciji zna kaže Nataša Golik Klanac koja je zajedno sa suprugom otvorila tvrtku as2con, a koja sudjeluje na panelu “Postoji li neženski posao”.

– Zadnjih godinu dana zbog trudnoće i poroda ja sam manje prisutna u svakodnevnom poslu pa je suprug (uz druge kolege) preuzeo puno više poslovnih obveza na sebe – kaže Nataša. Ona se nakon završenog doktorskog studija i rada na fakultetu u Finskoj odlučila zajedno sa suprugom vratiti u Hrvatsku i otvoriti tvrtku u biznisu koji bi mogli nazvati “neženskim”. Bavi se istraživanjem, razvojem i primjenom novih tehnologija u brodarskoj i brodograđevnoj industriji. Na pitanje što ju je motiviralo da se vrati u Hrvatsku i bavi poslom u kojem je većina muškaraca i da li to vidi kao otegotnu okolnost ona odgovara:

– Kad je čovjek vođen rezultatom i obavlja posao profesionalno, ne opterećuje se time radi li posao sa ženom ili sa muškarcem. Rekla bih da je kao i u svakom drugom poslu, biti jedan ili drugi spol ponekad je nedostatak no ponekad i prednost –  iako kaže ona : – Istina je da ima situacija u poslu kada bi jednostavnije bilo biti muškarac, posebice u neformalnim prilikama tipa odlazaka na piće, odlazaka u saunu (npr. u Finskoj) no to su situacije koje se ne pojavljuju svakodnevno.

Da je jednostavnije biti muškarac slaže se i Gordana Frgačić, posebno kada se radi o uobičajenim predrasudama poput one da su žene previše emotivne da bi mogle upravljati ozbiljnim poslovnim sustavima i donositi ispravne odluke.

– Muškarci nisu ništa manje emotivni od žena, no tu primjenjujemo dvostruka mjerila – primjerice, Obamina ganutost i puštanje suze smatrat će se ‘pravim muškim činom’ i pozitivno gledati, a ako se to dogodi ženi, komentari su obično ‘da ne zna to primiti kao muško’. Što god to značilo` – ističe Gordana.

Tu je ponekad i predrasuda zbog odabira stajlinga. Tu je predrasudu morala srušiti poznata političarka i saborska zastupnica Mirela Holy koja kaže da se zbog nekonvencionalnog stila, šminke i visokih peta morala silno naprezati kako bi dokazala da svoj posao obavlja stručnije, bolje i odgovornije od mnogih muških kolega.

Ovdje smo naveli samo neke predrasude i prepreke s kojima se susreću žene u biznisu. Želite li čuti kako ih je moguće zaobići, kako je najbolje reagirati kada se s njima susretnete i što vam može pomoći u poslovnoj karijeri, budite dio najvažnijeg susreta poslovnih žena u Hrvatskoj.

Motivacija za uspješan put prema vrhu očekuje vas na 2. susretu “Žene u binisu 2012.”

Više o konferenciji možete pronaći OVDJE.

Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Hrvatski inovatori napravili su u samo dvije godine digitalnu aplikaciju Master F&B, kojom su osvojili naklonost korisnika na obje strane, ugostitelje i posjetitelje kafića...

Ljudski resursi

U suradnji s portalom posao.hr, donosimo vam top 10 poslovnih ponuda ovog tjedna. Želimo vam sreću u potrazi!

Komentari

Volonteri iz udruge su ispričali svoja volonterska iskustva u sudjelovanju na aktivnostima udruge u sklopu projekta Ojačaj me da jačam druge koji završava 21.6.2023.

Marketing i prodaja

Prodaja je samo jedan dio dobre poslovne priče.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.