Nema isplata za sušu, no stižu zaostali poticaji za 2012. godinu

Nema isplata za sušu, no stižu zaostali poticaji za 2012. godinu

 Isplata šteta za sušu nema, ali zato stižu zaostali poticaji – zaključak je sastanka ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine i predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore.

Država neće moći intervenirati izravnim uplatama za štete jer su proračunska sredstva namijenjena poljoprivredi u ovoj godini ograničena na manje od četiri milijarde kuna, a u tome nisu ukalkulirane stavke s kojih bih se pokrile štete od suše.

Od zaostalih poticaja za 2012. godinu, do sada je isplaćeno 2,3 milijarde kuna i ostalo je još 400 milijuna kuna za isplatiti. Ministar Jakovina uvjerava kako će tu obvezu podmiriti u slijedeća tri do četiri tjedna.

”Zahtjevi za iduću proizvodnu godinu bit će puno ranije obrađeni, pa ćemo već krajem godine imati cjelovit prikaz obaveza prema poljoprivrednim proizvođačima. Već u siječnju bit ćemo spremni za isplatu potpora” najavio je ministar, dodavši kako će sredstva za potpore biti na razini ovogodišnjih, odnosno 2,7 milijardi kuna.

Što se tiče ostalih mjera za pomoć poljoprivrednicima, Jakovina kaže da je s ministrom financija Slavkom Linićem usuglasio prijedlog odluke o oslobađanju plaćanja zakupa i koncesije za poljoprivredno zemljište u vlasništvu države, odnosno 25 ili 50 posto koji kao prihod idu u državni proračun.

”Očekujem, apeliram i molim jedinice lokalne samouprave da se na isti način odreknu svog dijela prihoda i pomognu poljoprivrednicima” poručio je Jakovina.

Predsjednik HPK Matija Brlošić izrazio je zadovoljstvo rezultatima sastanka, ponavljajući kako se seljacima ugroženim sušom može pomoći i bez diranja u državni proračun, naglašavajući da su svjesni u kakvom je stanju država.

”Pratit ćemo tijek suše, jer smo svjesni izuzetno teške situacije u kojoj su se našli stočari te će rješavanje njihovih problema biti predmet budućih sastanaka u Ministarstvu poljoprivrede” najavio je Brlošić, aludirajući na dogovor s ministrom o obaveznim radnim sastancima HPK i Ministarstva u službenoj formi jednom mjesečno. Najavljeno je i kako će se uskoro razgovarati i o prijedlogu Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Promjena stope PDV-a na hranu, izazvana prijetnjom poskupljenja hrane, ovisiti će o rezultatima analiza i procjene učinka na državni proračun.

Podijeli

Odgovori

Top