Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Od 1. siječnja prometni redari će davati naloge pauku za dizanje vozila [VIDEO]

Od 1. siječnja odgovornost oko dizanja nepropisno parkiranih vozila paukom umjesto policije, prelazi u nadležnost Grada, prometnog redarstva i Zagrebparkinga, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u zagrebačkoj gradskoj upravi.

Od 1. siječnja odgovornost oko dizanja nepropisno parkiranih vozila paukom umjesto policije, prelazi u nadležnost Grada, prometnog redarstva i Zagrebparkinga, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u zagrebačkoj gradskoj upravi.

“Osnovna je poanta da će redari, odnosno vozači pauka, kada dođu na mjesto gdje je vozilo krivo parkirano, napraviti snimke i poslati ih prometnom redaru u sobi s kamerama za nadzor prometa. On će na temelju tih slika utvrditi je li vozilo u prekršaju i postoji li opravdan razlog da se vozilo podigne te će dati nalog vozaču pauka da se vozilo premjesti”, rekao je pomoćnik pročelnika za komunalno i prometno redarstvo Mate Kraljević.

Posao koji će od 1. siječnja raditi komunalni redari uz kamere, dosad su radili policijski službenici koji su sada obučili vozače pauka i prometne redare kako će taj posao obavljati.

”Dok sam ja gradonačelnik cilj nije ni Zagrebparkinga ni prometnog redarstva da lovi nekog po gradu i puni gradski proračun sa kaznama za parkiranje. To nam nije zadaća, a još manje cilj”, kazao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Dodao je kako će od 1. siječnja iduće godine svaki automatizirani sugrađanin imati pravo jednom ”napraviti glupost”. ”Nikome se neće napisati kazna prvi put. Prvo će dobiti upozorenje”, naglasio je.

[infopunkt 7566 2]

Kada vozači dođu na deponij gdje je premješteno vozilo, dobit će račun, zapisnik i prekršajni nalog.

Kraljević je naglasio da su osnovni ciljevi tog modela rasterećenje MUP-a u segmentu nadzora prometnog reda urbanih središta, nadzor i očuvanje zelenih površina, povećanje sigurnosti prometa te uvođenje reda u prometu u mirovanju.

“Ono što je policija radila, sada mogu raditi i prometni redari”, rekao je.

Bandić je istaknuo da je cilj Zagrebparkinga i prometnog redarstva nije loviti po gradu vozače i puniti gradski proračun s kaznama za parkiranje.

Svaki sugrađanin, kazao je, za prvi će prekršaj dobiti upozorenje, a drugi put definitivno slijedi kazna.

“Idemo ‘bona fide’, idemo edukativno, svakome se može dogoditi da pogriješi”, dodao je te izrazio nadu da će se takvim sustavom napraviti red u prometu u mirovanju.

Bandić je pozvao da svatko onaj tko prvi put za krivo parkiranje dobije kaznu, a ne upozorenje, dođe u Gradsku upravo. ”Ja ću mu vratiti novac, ali drugi put neka ne dolazi”.

[infopunkt 7566 3]

Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Goran Batur rekao je da su u tu ‘priču’ krenuli prije godinu dana te da je MUP-u u interesu da na primjeru Zagreba svi gradovi, općine i naselja preuzmu ovaj model i rasterete policiju.

[infopunkt 7566 4]

[infopunkt 7566 5]


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Lifestyle

Što su o inspiraciji rekli pisci, pjesnici, skadatelji...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.