Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Od 2015. nećete plaćati roaming zovete li iz zemlje EU-a

Hrvati će već s ulaskom u EU 1. srpnja imati niže naknade za roaming. Tako će minuta odlaznog poziva za Hrvate koji s mobitela telefoniraju iz drugih zemalja EU biti do sedam puta jeftinija nego prije, a prijenos podataka do 12 puta jeftiniji.

Hrvati će već s ulaskom u EU 1. srpnja imati niže naknade za roaming. Tako će minuta odlaznog poziva za Hrvate koji s mobitela telefoniraju iz drugih zemalja EU biti do sedam puta jeftinija nego prije, a prijenos podataka do 12 puta jeftiniji.

EU bi do Uskrsa 2014. mogao donijeti zakonski paket kojim će potpuno ukinuti naknade za tzv. roaming, odnosno izjednačiti cijenu mobilnog telefoniranja u inozemstvu unutar EU s cijenom u nacionalnom prometu. Ostvari li se ta najava europske povjerenice za digitalni razvoj Neelie Kroes, minuta telefoniranja sa skijanja u Austriji ili s izleta u Berlin ili London koštat će vas isto kao minuta telefoniranja iz Zagreba u Split. Iako nije precizirala od kada bi se takvo zakonsko rješenje primjenjivalo, Neelie Kroes je u govoru u Europskom parlamentu najavila da bi ono moglo biti izglasano na proljeće sljedeće godine.

“Ne znamo još kad bi se to počelo primjenjivati. Europski parlament vjerojatno će tražiti da se primjenjuje već od 2015., a kompanije će vjerojatno tražiti da to bude što kasnije, ali o tome ćemo pregovarati”, rekao je izvor iz Europske komisije.

Hrvati će već s ulaskom u EU 1. srpnja imati niže naknade za roaming. Tako će minuta odlaznog poziva za Hrvate koji s mobitela telefoniraju iz drugih zemalja EU biti do sedam puta jeftinija nego prije, a prijenos podataka do 12 puta jeftiniji. Sada 
za građane EU minuta poziva u roamingu može iznositi najviše 29 centi, ali od 1. srpnja stupa na snagu novo ograničenje od 24 centa. Komisija stalno smanjuje cijene, ali konačni cilj je ukidanje naknada za roaming.

Komisija je od 2007. u nekoliko navrata ograničavala maksimalne iznose koje teleoperatori u EU mogu naplaćivati za roaming. Ali konačni cilj očito nije smanjenje cijena skupog roaminga, već potpuno izjednačavanje s cijenama telefoniranja i prijenosa podataka u nacionalnoj mreži. Ideja o ukidanju naknada za roaming, međutim, nailazi na otpor telekomunikacijskih kompanija.

Telekomunikacijski sektor bi zbog takvog prijedloga mogao izgubiti milijune eura, a u isto vrijeme, EU od telekom industrije očekuje značajno investiranje u izgradnju modernih širokopojasnih mreža. S druge strane, velika je vjerojatnost da bi korisnici u roamingu telefonirali puno više kad ne bi bilo posebnih naknada, što znači da bi kompanije i dalje zarađivale, samo bi prihodovale na drukčiji način.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.