Odbor za Ustav šalje potpise za referendum na provjeru [VIDEO]

Odbor za Ustav šalje potpise za referendum na provjeru [VIDEO]

Saborski odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav iskazao je povjerenje ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću i za obavljanje dužnosti potpredsjednika vlade, te usvojio dva zaključka vezana uz Inicijativu ‘U ime obitelji’.

Ostojić je prvi član vlade o čijem se imenovanju odlučuje prema novim pravilima pa se umjesto na plenarnoj sjednici raspravlja u saborskom odboru, dok Sabor samo glasuje.

[infopunkt 6924 2]

Premijer Zoran Milanović koji je Ostojića predložio za novu dužnost nakon odlaska dosadašnjeg potpredsjednika Vlade Nevena Mimice u Bruxelles, rekao je danas na sjednici Odbora da bi se Ostojićeva dužnost prije svega trebala odnositi na unutarnju politiku i pripremu Hrvatske za ulazak u schengenski prostor.

“To je jedan od razloga koji je prevagnuo u njegovom odabiru za potpredsjednika”, kazao je premijer, dodavši da Ostojić ima veliko političko i upravno iskustvo.

No, Milanović je izazvao čuđenje novinara jer je sjeo za predsjednički stol dok je potpredsjednik odbora Vladimir Šeks sjedio u klupi. Nakon što mu je predsjednik Odbora objasnio da mora govoriti s govornice Milanović je iznio svoj prijedlog i zaključio da je njegova uloga time iscrpljena pa je napustio dvoranu..

Branko Vukšić iz Hrvatskih laburista predbacio je vladi što će čovjek iz sigurnosnog sustava koordinirati i civilnim sektorom što je usporedio sa slučajevima preklapanja u Rusiji i Srbiji. Ostojić je pak odgovorio da su Vladimir Putin I Ivica Dačić premijeri i da ministar unutarnjih poslova nije taj koji zapovijeda policijom.

[infopunkt 6924 3]

Odbor je usvojio i dva zaključka vezana uz Inicijativu “U ime obitelji” i raspisivanje referenduma o ustavnom određenju braka, koja će poslati na plenarnu sjednicu. Novi tehnički detalj pri prikupljanju potpisa pojavio se kao pitanje koje bi moglo biti sporno.

[infopunkt 6924 4]

Gospodin Zelić iz Gonga-a napominje kako će referendumska odluka bit obvezujuća za Sabor.

[infopunkt 6924 5]

Saborski Odbor jednoglasno je usvojio zaključak kako nadležna ministarstva moraju ispitati valjanost potpisa, a amandman HDZ-ovog Vladimira Šeksa da se tim tijelima odredi rok do 15. rujna, nije prošao. Na inicijativu HNS-ovog Gorana Beusa Richembergha usvojen je i zaključak kako Inicijativa mora odgovoriti na pitanje o proceduri prikupljanja potpisa.

“Od inicijative `U ime obitelji` traži se da se očituje je li tekst: Pod pretpostavkom da predmetna odluka bude donesena na referendumu predlaže se da neposrednom voljom naroda izglasana odredba Ustava brak je zajednica žene i muškarca bude uglavljena u članak 62. stavak 2. Ustava, a da dosadašnji stavak 2. bude stavak 3. Ustava RH, bio predmet prikupljanja potpisa, a ako nije kada je pridodan tekstu referendumskog pitanja?”, rekao je predsjednik Odbora, SDP-ov Peđa Grbin.

Drugim riječima, Odbor želi doći do odgovora na pitanje je li Inicijativa od samog početka do samog kraja potpise prikupljala na istom, identično strukturiranom i formuliranom referendumskom pitanju, o kojem je potpise predala Saboru.

“Pod pretpostavkom da ovakva odredba uđe u Ustav kako će hrvatska država tretirati ovakvu istospolnu zajednicu, državljane nekih EU članica koji su brak sklopili tamo gdje je to legalno, a dobili su trajni boravak u RH i preselili ovamo”, upitao je Laburist Dragutin Lesar.

[infopunkt 6924 6]

“U Crkvu se odlazi sklopiti brak, a državu se traži kada se želi razvesti” zaključila je u svojoj raspravi SDP-ova Ingrid Antičević Marinović.

[infopunkt 6924 7]

“Bilo kakva homofobna, šovinistička, nacistička skupina se mogla sjetiti postaviti pitanje: Jeste li za to da brak bude zajednica žene i muškarca iste nacionalnosti? Povijest to poznaje, iz vremena nacizma. Dakle, jasno je da je ovo pitanje temeljnih ljudskih prava”, rekao je SDP-ov Nenad Stazić.

[infopunkt 6924 8]

Podijeli

Odgovori

Top