Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Oko 18 posto građana štedi, a 21 posto ima kredit

U Hrvatskoj štedi 18 posto građana, a njih 21 posto ima ugovoren kredit u banci, po čemu Hrvatska spada među tri zemlje u regiji s najmanjom razlikom između udjela građana s kreditima i štednjom, uz Sloveniju i Makedoniju, pokazuje istraživanje GfK “Odnos prema financijama kod građana CEE regije”.

U Hrvatskoj štedi 18 posto građana, a njih 21 posto ima ugovoren kredit u banci, po čemu Hrvatska spada među tri zemlje u regiji s najmanjom razlikom između udjela građana s kreditima i štednjom, uz Sloveniju i Makedoniju, pokazuje istraživanje GfK “Odnos prema financijama kod građana CEE regije”.

Za štednju u banci odlučilo se 18 posto građana u Hrvatskoj, a najzastupljenija vrsta štednje je oročena štednja u banci.

Ipak, pokazuje istraživanje GfK, hrvatski građani u podjednakoj mjeri preferiraju i kupovinu stana ili kuće kao oblik štednje, ukoliko ga mogu i realizirati, a četvrtina građana navodi “čuvanje novca kod kuće” kao preferirani oblik štednje.

S druge strane, 21 posto građana Hrvatske ima ugovoren neki kredit u banci.

Pritom iz GfK ističu kako je dugotrajna ekonomska kriza dovela do povećanja udjela onih koji više nisu u mogućnosti otplaćivati svoje kreditne obaveze. Primjerice, 2009. njihov je udio bio 2 posto, a sada ih je 5 posto.

Također, sve veći dio građana vrlo je nezadovoljan vlastitom financijskom situacijom, a njih više od 50 posto smatra kako u sljedećih godinu dana neće biti u mogućnosti ništa uštedjeti.

Hrvatska je, zajedno sa Slovenijom i Makedonijom, među zemljama regije u kojima je razlika udjela građana koji imaju kreditna zaduženja i onih koji imaju neku vrstu štednje najmanja.

Na drugom su polu Češka, Njemačka i Austrija, u kojima više od polovice stanovništva ima neki oblik štednje, ali i u kojima ima znatno više građana s nekim oblikom štednje u odnosu na one koji imaju neku vrstu kredita u banci.

Njemačka i Austrija pritom prednjače s odnosom štednja:krediti – 3:1, dok u Slovačkoj i Češkoj ima dva puta više štediša u odnosu na one koji imaju ugovoren kredit u banci.

Srbija, Ukrajina i Turska pak odskaču po zastupljenosti kredita u odnosu na štednju, pri čemu je Srbija zemlja s najmanjim brojem ljudi koji štede u bankama – njih samo 2,6 posto izjavilo je da ima neki oblik štednje u bankama, pokazuje istraživanje.

Napisao

Pročitajte još:

Osobne financije

Nakon što je u svibnju prva u Hrvatskoj predstavila brzi kredit sa 0 posto kamata, ovu jedinstvenu ponudu Addiko banka je produžila do kraja...

Financije

Bliži se još jedna runda natječaja subvencioniranih stambenih kredita.

Novosti

KentBank d.d. otvara svoju prvu poslovnicu u gradu Zadru.  Širenje poslovne mreže na nacionalno tržište dio je dugoročnog strateškog plana koji bi u sljedećih...

Izdvojeno

Vlado Biljarski, glasnogovornik u kampanji “Potrošači, upoznajte svoja prava!” pozdravio je nova pravila vezana uz informiranje potrošača prije ugovaranja pojedine bankovne usluge istaknuvši: “Odluka...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.