Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Oporavak dionice Applea ojačao Nasdaq indeks

Nakon što je u prethodna dva dana dionica tog proizvođača iPhonea i iPada pojeftinila više od 14 posto, jučerašnjim rastom Apple se ponovno vratio na vrh liste najvećih američkih kompanija po tržišnoj kapitalizaciji

Nakon što je u prethodna dva dana dionica tog proizvođača iPhonea i iPada pojeftinila više od 14 posto, jučerašnjim rastom Apple se ponovno vratio na vrh liste najvećih američkih kompanija po tržišnoj kapitalizaciji

U ponedjeljak je na Wall Streetu S&P 500 indeks blago pao, nakon osam dana neprestanog rasta, dok je Nasdaq indeks porastao, zahvaljujući oporavku dionice Applea.

Dow Jones oslabio je 0,10 posto, na 13.881 bod, a S&P 500 indeks 0,18 posto, na 1.500 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,15 posto, na 3.154 boda.

Nakon osam dana neprestanog rasta, što je njegov najduži pozitivni niz u osam godina, S&P 500 skliznuo je jučer 2 boda jer su ulagači oprezni nakon što se taj indeks, po prvi puta nakon više od pet godina, probio iznad psihološki važne razine od 1.500 bodova.

Makroekonomski podaci, koji su posljednjih tjedana podržavali tržište, jučer su bili nejasni.

Narudžbe za trajne proizvode u SAD-u porasle su u prosincu 4,6 posto, znatno više nego što se procjenjivalo, no prodaja postojećih kuća pala je oštrih 4,3 posto, dok su analitičari očekivali blagi rast.

Ni kvartalni poslovni rezultati kompanija jučer nisu bili sjajni. Caterpillar je izvijestio o padu dobiti u četvrtom lanjskom tromjesečju za 55 posto zbog troškova računovodstvenih nepravilnosti u kineskoj podružnici.

Ipak, cijena dionice najvećeg američkog proizvođača rudarske i poljoprivredne mašinerije porasla je 1,5 posto, nakon što je u prethodna tri dana pala više od 2 posto.

Prema podacima Thomson Reutersa, od 150 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovna izvješća, njih 67,3 posto nadmašilo je očekivanja analitičara, što je više nego u protekla četiri tromjesečja. No, očekivanja su bila vrlo niska.

I dok su S&P i Dow Jones jučer oslabili, Nasdaq indeks je ojačao, zahvaljujući rastu cijene dionice Applea za 2,4 posto.

Nakon što je u prethodna dva dana dionica tog proizvođača iPhonea i iPada pojeftinila više od 14 posto, jučerašnjim rastom Apple se ponovno vratio na vrh liste najvećih američkih kompanija po tržišnoj kapitalizaciji, ispred naftnog diva Exxona.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,16 posto, na 6.294 boda, a pariški CAC 0,07 posto, na 3.780 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,32 posto, na 7.833 boda.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.