Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Ostala bez posla, usavršavala se i odlučila ‘krenuti u akciju’

“Nakon dvije godine nezaposlenosti i bezuspješnog javljanja na oglase shvatila sam da moram sama sebi ‘stvoriti posao'”. Karin Werner Klement otvorila je obrt za usluge koji se ponajprije bavi web i grafičkim dizajnom

"Nakon dvije godine nezaposlenosti i bezuspješnog javljanja na oglase shvatila sam da moram sama sebi 'stvoriti posao'". Karin Werner Klement otvorila je obrt za usluge koji se ponajprije bavi web i grafičkim dizajnom

Do prije dvije godine radila sam kao arhitektica u nekoliko arhitektonskih ureda, a iz posljednjeg sam, zbog krize u građevinarstvu, završila u jednom sasvim drugom birou – birou za zapošljavanje. Nakon nekoliko mjeseci traženja posla shvatila sam da ću ga u svojoj struci, desetkovanoj krizom, teško pronaći. Stanje u arhitekturi bilo je sve lošije, a kako sam se i tijekom svog rada kao arhitektica i privatno dosta bavila grafičkim dizajnom, odlučila sam svoja znanja proširiti i na web-dizajn, piše Večernji list.

Usavršavanje

Upisala sam i završila tromjesečno stručno osposobljavanje za web-dizajnera. Ubrzo nakon završetka edukacije dobila sam priliku dizajnirati nekoliko web-stranica i nastavila se sama educirati na tom polju. Napravila sam portfolio stranicu, jedno se vrijeme javljala i na oglase za grafičke i web-dizajnere, no kako, unatoč tome, posao nisam nalazila, odlučila sam sama krenuti u akciju – kazuje Karin Werner Klement te nastavlja:

– Početkom godine sudjelovala sam na četverodnevnom ciklusu radionica “Poduzetnica to mogu biti i ja” u organizaciji Udruge poslovnih žena KRUG. Ove radionice svakako treba spomenuti jer su one označile prekretnicu na mom putu od nezaposlene arhitektice do vlasnice obrta za dizajn. Tamo sam, naime, upoznala mnogo ljudi koji su imali slične dvojbe, ali i želju za promjenu u doba sveopće depresije u društvu, a tamo sam dobila veliku dozu pozitivne energije i saznanje da je nešto ipak moguće napraviti i pokrenuti.

Na te sam radionice krenula jer sam nakon dvije godine nezaposlenosti i stalnog javljanja na oglase za posao (isprva samo za arhitekte, a kasnije i za web i grafičke dizajnere) bez ikakva uspjeha shvatila da, ako želim raditi (a zaista sam željela), moram sama sebi “stvoriti” posao. U lipnju ove godine pohađala sam radionicu za žene buduće poduzetnice koja je održana u sklopu projekta EntrepreneurSHEp Croatia – Europska mreža žena ambasadorica poduzetništva, koju je u suradnji sa svojim partnerima proveo HGK. To je bila zadnja u nizu radionica koje sam pohađala prije samozapošljavanja. Ona mi je dala završni impuls nakon kojeg sam se napokon odvažila i upustila u pokretanje biznisa – otvorila sam obrt za usluge koji se ponajprije temelji na web i grafičkom dizajnu.

Uspješan početak

Karin Werner Klement prije toga prikupila je informacije putem interneta i te radionica, a onda je napokon otvorila vlastiti obrt.

– Pri otvaranju obrta predala sam zahtjev za korištenje poticaje koje HZZ daje za samozapošljavanje, od kojeg sam dobila 18.000 kuna, što mi je pokrilo oko 70 posto fiksnih troškova obrta. To mi je zaista bila velika pomoć u mojoj prvoj godini poslovanja. “Mala tvornica ideja” obrt je za usluge, primarno temeljen na web i grafičkom dizajnu. Klijenti su većinom mali poduzetnici kojima se pomaže da se kvalitetno i za njima prihvatljivu cijenu prezentiraju u virtualnom i stvarnom svijetu.

– U svom kratkom poduzetničkom stažu, osim izrade nekoliko web-stranica, dizajnirala sam niz logotipova, vizitki, memoranduma, radila sam letke, plakate te diplome, dizajnirala sučelje jedne mobilnu aplikaciju u razvoju i napravila nekoliko ilustracija za majice. Također pro bono vodim i pišem za web-stranicu planinarske grupe Gojzeki koja djeluje u sklopu OŠ “Zapruđe” i HPD “Željezničar” i najveća je takva planinarska školska grupa u Hrvatskoj.

Uživam u raznolikosti u svom poslu iako to zahtijeva više energije nego fokusiranje na samo jednu usku nišu. Uživam u svom poslu. Sretna sam što ponovo radim i što svojim idejama činim ovaj svijet (odnosno svijet svojih klijenata) bar malo ljepšim i veselijim mjestom za život i rad – zaključuje Karin Werner Klement.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Osobne financije

Bilo da si zarađenim novcem želite priuštiti dugo priželjkivani automobil ili ga pak planirate uložiti u kupovinu nekretnine ili dionica, važno je steći naviku...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.