Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

PDV na novine pet posto od 1. srpnja

To vjerojatno neće značiti i snižavanje cijene novina, no u Vladi očekuju da će se konsolidirati stanje u izdavaštvu koje je kao i ostatku Europe već godinama pritisnuto padom prihoda od prodaje i marketinga

To vjerojatno neće značiti i snižavanje cijene novina, no u Vladi očekuju da će se konsolidirati stanje u izdavaštvu koje je kao i ostatku Europe već godinama pritisnuto padom prihoda od prodaje i marketinga

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog zakona o PDV-u koji uvodi niz promjena u sustav PDV-a od 1. srpnja, kada će Hrvatska ući u EU. Ministar financija Slavko Linić najavio je da će se, s obzirom na teško stanje u medijima, od 1. srpnja stopa PDV-a za dnevne novine sa sadašnjih 10 posto smanjiti na 5 posto.

Intenzivno razgovaramo s Ministarstvom poljoprivrede i prehrambenim sektorom oko mogućnosti da stopu PDV-a za još neke prehrambene proizvode smanjimo s 25 posto na 10 posto, rekao je Linić.

To su “vrlo teški razgovori” jer bi prihvaćanje svih zahtjeva za smanjenjem PDV-a značilo oko 2,5 milijardi kuna manje u državnom proračunu za ovu godinu.

Novim zakonom ukida se oslobađanje samostalnih umjetnika od plaćanja PDV-a ako imaju godišnje prihode iznad 230.000 kuna.

Ukida se i oslobađanje od plaćanja PDV-a za uvoz dobara koja vjerskim zajednicama služe za obavljanje vjerskih poslova, koje one primaju od stranih vjerskih zajednica te pravnih i fizičkih osoba.

Također se ukida oslobađanje od PDV-a za branitelje pri uvozu osobnih automobila i opreme za gospodarsku djelatnost.

Predviđa se velika promjena kod PDV-a na nekretnine jer se od 1. siječnja 2015. nekretnine odnosno zemljište i ostalo više neće moći prodavati bez PDV-a.

Predviđeno je da se od PDV-a oslobodi nabava goriva za brodove koji plove na otvorenom moru. Također se ukidaju slobodne zone i postaju dio jedinstvenog tržišta.

Od 1. srpnja PDV se više neće plaćati na promet roba i usluga između Hrvatske i zemalja EU, no ostaje plaćanje na uvoz i izvoz iz zemalja izvan EU-a.

Linić je najavio da će izvoznici ostati oslobođeni plaćanja PDV-a, a pravilnikom će se omogućiti uvoznicima roba i usluga iz trećih zemalja da ne plaćaju PDV prilikom uvoza nego tek kada se prodaju na hrvatskom tržištu.

Izrazio je zabrinutost što će od 1. srpnja povrat PDV-a za prodaju roba i usluga na hrvatskom tržištu moći tražiti i sve strane tvrtke, jer će to negativno utjecati na hrvatski prihod od PDV-a (dosad se PDV vraćao samo tvrtkama iz pet zemalja s kojima je bio potpisan sporazum).

U EU je praksa obrnutog postupka oporezivanja, tako da porez ne plaća isporučitelj robe i usluga nego kupac. To znači da, primjerice, PDV neće plaćati uvoznici automobila iz zemalja EU-a nego kupci, kao i ni prodavatelji nekretnina nego kupci.

Ministarstvo financija procjenjuje da će državni proračun zbog toga ove godine izgubiti najmanje 500 milijuna kuna, no Linić ističe da je taj gubitak ukalkuliran u proračun.

Također ima procjena da bi idućih godina to moglo značiti i do milijardu kuna manje u proračunu, ali Linić vjeruje kako se to ipak neće dogoditi jer će dobar dio europskih tvrtki otvoriti svoje tvrtke u Hrvatskoj.

S druge strane, hrvatskim izvoznicima na tržišta zemalja EU-a to bi trebalo donijeti daleko lakši sustav poslovanja i veću likvidnost.

Premijer Zoran Milanović podsjetio je kako od Nove godine Hrvatska ima nižu stopu PDV-a za turizam i ugostiteljstvo, ali se cijene nisu snizile.

Ako to pomaže jednoj gospodarskoj grani da se konsolidira i smanji troškove dobro, ali svaka odluka oko poreza, a naročito PDV-a, mora imati neku političku i ekonomsku logiku, rekao je Milanović.

Dodao je kako je snižavanje PDV-a na dnevne novine zadnja stvar koju Vlada može učiniti za izdavaštvo, a izdavači moraju dalje sami tražiti unutarnje rezerve i konkurentnost na tržištu.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.