Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Pet savjeta kako privući žene u IT sektor

Poznato je da su žene komunikativnije da se pristojno izrazim, smatra nas se odgovornijima i boljim organizatorima. Muškarci se percipiraju kao brži u rješavanju problema i stručniji.

Poznato je da su žene komunikativnije da se pristojno izrazim, smatra nas se odgovornijima i boljim organizatorima. Muškarci se percipiraju kao brži u rješavanju problema i stručniji.

Because I am a woman, I must make unusual efforts to succeed. If I fail, no one will say, “She doesn’t have what it takes.” They will say, “Women don’t have what it takes.” ~ Clare Boothe Luce

Zajedno smo dobar tim!

Moj petnaestgodišnji suživot s geekovima to dokazuje. Uz sve probleme na koje možete naići u komunikaciji prilikom realizacije pojedinog projekta nikad se ne bih mijenjala.

Žene u IT sektoru su u manjini, tako će uvijek i biti. Naravno, treba raditi na tome da ih ima više ali ne nužno razmišljati u postocima i tome da li je npr. programiranje ženski ili muški posao. Upoznala sam vrsne programere oba spola, ali većinom su to ipak muškarci. Logika ih bolje služi vjerujem. Mislim da se moramo fokusirati na edukaciju i osnaživanje žena da shvate da mogu raditi i zahtjevnije poslove od onih koje su radile stoljećima.

Zgodna ilustracija je anegdota što mi ju je jučer ispričala prijateljica. Mama joj je slavila rođendan i od tate je dobila poklon. Novi usisavač. Zamislite da ga je dobio on za rođendan. Bila bi to vjerojatno katastrofa širih razmjera. Mi smo naučene usisavati i šutjeti, iako smo komunikativnije. Zašto?

Možda niste znali podatak koji me zgrozio da su žene dobile pravo glasa tek 1979.

Vremena se mijenjaju i činjenica je da živimo u doba kada žene imaju sve više ravnopravnosti. Drukčije smo i u tome leži ljepota suradnje na pojedinom projektu. Prihvatite nas kao kolegice uz naše oscilacije raspoloženja, emotivniji pristup stvarim, naš drukčiji način razmišljanja uzmite kao pozitivnu stvar koja može promijeniti tijek projekta na bolje i donijeti vam ideju za neko novo rješenje problema.

Profesor De Palma s Gonzaga Sveučilišta ima pet savjeta kako privući žene u IT sektor:

Teach any girl with an aptitude for symbol manipulation how to program.

When teaching women how to program, keep things as close to pure logic as possible. Minimize reliance on other clumsy software packages, fancy graphical interfaces, and powerful IDEs.

Teach computing without microcomputers. Microcomputers tend to attract tinkering men more than women.

Keep the length of programming assignments as short as possible, at least in the early stages. One aspect of the mathematics discipline is that assignment problems are hard enough to make a person think for a while, but are not hard enough to get them frustrated and lose interest in the problem.

Treat a programming language as the notational system and avoid adopting new languages.

izvor: wikipedia

Upustite se u nova područja i ne razmišljajte kako vi to ne možete jer ste – žensko. Učite od muških kolega i borite se.

Digitalno doba nudi niz novih mogućnosti za žene:

rad od kuće (jednostavnije se organizirati kad imate djecu)

zahtjeva komunikacijske vještine više nego ikad i društvenu inteligenciju

žene su dobri slušači pa su izvrsne za customer care poslove

žene nužno surađuju jer se moraju organizirati i balansirati između djece i posla

žene su sklonije manjem riziku, pa su često i bolje u vođenju tvrtki

Podsjetnik na Fight Club 6: šefovi u IT industriji – žene protiv muškaraca

Za one koji me ne poznaju, a zanima ih kako razmišljam – pratite me na @lilirodic


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.