Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Edukacija

Pitanja koja će vam ubiti svaku mogućnost zapošljavanja

Taman kad ste pomislili da je razgovor za posao odlično okončan uslijedilo je pitanje – imate li neko pitanje za nas o tvrtki ili radnom mjestu. Ostali ste malo zbunjeni, pa ste stidljivo upitali o visini plaće. I zauvijek upropastili priliku za dobiti posao.

Taman kad ste pomislili da je razgovor za posao odlično okončan uslijedilo je pitanje – imate li neko pitanje za nas o tvrtki ili radnom mjestu. Ostali ste malo zbunjeni, pa ste stidljivo upitali o visini plaće. I zauvijek upropastili priliku za dobiti posao.

Da, vrlo često osoba iz ljudskih resursa ili osoba zadužena za razgovore s kandidatima zaključuje razgovor tako što kandidatima ponudi mogućnost da postave pitanje. Pri tome valja imati na umu da anketar i dalje ocjenjuje kandidata. No, pitanje o visini plaće nije jedino pitanje koje ne potencira tražitelj posla.

Kada ću biti promoviran?

To je vrlo često i uobičajeno pitanje kojim se tražitelji posla sami eliminiraju. Ako vas promaknuće toliko interesira nije li bolje postaviti pitanje – što trebam učiniti kako bi bio/la promovirana? Time nećete istrčati pred rudo, poslodavcu ćete dati nedvosmislen znak da ste spremni na težak rad, a dobit ćete i odgovor na postavljeno pitanje.

Zapamtite – pregovore o plaći ne započinjete vi već poslodavac! Plaću ne spominjete pogotovo ne na prvom razgovoru za posao. To je neumjesno i pokazuje da vas jedino plaća interesira, dok poslodavca interesira kako vi možete doprinijeti tvrtki. Prvi razgovor za posao iskoristite kako biste se „prodali“ poslodavcu, kako biste ga uvjerili da ste vi baš ono čime će tvrtka dobiti na vrijednosti. Plaću ostavite za neki drugi razgovor…

Povišica

Isto je i sa povišicom. U doba krize i recesije mnoge tvrtke su zamrznule plaće, povišice su ukinute. Kad se govori o povišici može se eventualno pitati – što se može učiniti kako bi se ostvarila povišica. U suprotnom,  upit o povišici, posebno na prvom razgovoru za posao, nema smisla a kandidat pokazuje da „nema veze s realnošću“.

Rad od kuće

Iako je rad od kuće i fleksibilno radno vrijeme sve češći model rada tvrtki, postaviti takvo pitanje na prvom razgovoru za posao je u najmanju ruku – neprikladno. Time nećete pokazati da idete u korak s vremenom već dovesti u dvojbu poslodavca jeste li uopće zainteresirani za posao.

Profitiraj.hr vam daje jedan dobar savjet – slušajte dok vam poslodavac govori o tvrtki, radnom mjestu, vašim zadacima, očekivanjima. Potpuno je glupo postavljati pitanje na koje je poslodavac u svome izlaganju dao odgovor. Time ćete pokazati da uopće niste slušali poslodavca i da vam izlaganje nije bilo bitno, interesantno. Mogućnost postavljanja pitanja iskoristite kako biste se više informirali o svom, radnom mjestu, planovima tvrtke, razvoju i gdje sebe vidite. Plaću, povišicu i ostale benefite ostavite za neko drugo vrijeme i drugi krug razgovora.

Napisao

Preporučujemo

Lifestyle

GLAMI, jedinstvena modna tražilica koja se oslanja na umjetnu inteligenciju, u Hrvatskoj posluje iznad očekivanja i za svoje partnere uspijeva generirati narudžbe u vrijednosti...

Turizam

Kriza se odužila. Turizam je na koljenima, a s njime i oko 450 obiteljskih malih hotela koje očekuje još jedna neizvjesna sezona.

Lifestyle

Svi ljudi su više ili manje lijeni. Neki su ipak previše, i to se smatra ogromnom manom. Ali što ako to nije toliko loša...

Edukacija

Sigurno imate kolegice i kolege s kojima su odnosi sjajni i one s kojima vam odnosi nisu baš onakvi kakve priželjkujete.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.