Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Poboljšajte zdravlje! Evo kako ćete se riješiti svakodnevnog stresa

Ako si u skorije vrijeme ne možete priuštiti tjedan dana odmora, razmislite bar o jednom slobodnom danu od vlastitog e-maila…

Ako si u skorije vrijeme ne možete priuštiti tjedan dana odmora, razmislite bar o jednom slobodnom danu od vlastitog e-maila...

Bilo bi divno pobjeći na neku od mnogih egzotičnih destinacija i zaboraviti na sve probleme. No nažalost, većini poduzetnika to nije tako jednostavno. Stoga Inc. preporučuje da pokušate isključiti samo jedan od programa na svom kompjuteru, i izvanredna promjena u radu vašeg srca i hormona stresa će biti vidljiva.

Gotovo svatko bi volio spakirati svoje torbe i uputiti se negdje na plažu na nekoliko tjedana, i isključiti se iz svakog pritiska posjedovanja vlastite tvrtke. No ako se to ne nalazi na vašim rasporednim karticama ili to jednostavno nije ostvarivo zbog proračuna, ne očajavajte. Nova studija kaže da smanjenje u razini stresa možete ostvariti s puno manje vremena i uz jeftinije intervencije.

Pitate se, kako? Pa jednostavno isključite vaš e-mail. Istraživači sa Sveučilišta California-Irvine i američke vojske, nedavno su priključili prigradske uredske radnike na gadgete koji su pratili koliko često su se prebacivali između prozora na svojim računalima i stope rada njihovih srca. Za dio istraživanja radnike su pratili i u njihovim svakodnevnim rutinama, kao i dok su provjeravali i slali e-mailove. Nakon toga istraživači su tražili sudionike studije da uzmu ‘godišnji odmor’ od svog e-maila i inboxa.

Rezultat nije pokazao samo pad broja poslanih e-mailova. Rezultati su bili jasno vidljivi i u tijelima sudionika istraživanja. Kada bi radnici imali stalan pristup e-mailu, neprekidno bi bili izloženi visokom broju otkucaja srca, kao da su stalno na oprezu. A takva povećana mjerenja rada srca povezana su s visokim razinama hormona kortizola i mnogim zdrastvenim problemima. Kada su sudionici prestali koristiti e-mail, njihovi otkucaji srca su se vratili na prirodniji varijabilan uzorak, koji se povećava kada se suočavamo s nečim stresnim i vraća se u opušteniji tempo kada stresna situacija prođe.

Nakon pet dana bez e-maila, istraživački tim je tražio sudionike njihove subjektivne osjećaje, koji su uslijedili nakon odmora od njihovih inboxa. Radnici su izjavili osjećaj veće kontrole i veće produktivnosti, ali i malo veći osjećaj izoliranosti.

Ranija istraživanja pokazuju da dolazak 70 posto e-mail pošte, radnici prime na znanje u roku od šest sekundi. Stoga ne iznenađuje da ‘odmor’ od e-maila ima toliko značajan utjecaj na stanje uma i fizičko blagostanje radnika. Dok potpuno oslobođenje od e-maila može biti neostvarivo za većinu poduzetnika, ovo istraživanje ne sugerira samo kako povremeni prekid može biti ostvariv već i da može imati značajne koristi za zdravlje.

Dakle, ako si u skorije vrijeme, ne možete priuštiti tjedan dana, razmislite bar o jednom slobodnom danu od vlastitog e-maila i stresa koji on sa sobom nosi.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.