Pokrenut projekt s ciljem razvoja društvenog poduzetništva u ruralnim sredinama europskih zemalja

Povodom pokretanja Interreg Central Europe projekta DelFin održan je prvi sastanak pod vodstvom glavnog projektnog partnera Investitionsbank Sachsen-Anhalt. Svrha projekta je predstaviti i promovirati model društvenog poduzetništva u ruralnim područjima s ciljem unaprjeđenja ekonomske situacije te uvođenja društvenih inovacija.

Projektni konzorcij uključuje osam projektnih partnera iz Hrvatske, Njemačke, Mađarske i Italije. Provedba projektnih aktivnosti planirana je u razdoblju od 1. travnja 2019. do 30. ožujka 2021. godine s ukupnim budžetom od 1.9 milijuna eura financiranih od strane Europskog fonda za regionalni razvoj kroz program Interreg Central Europe.

Projekt nastoji olakšati suradnju između regionalnih i lokalnih dionika društvenog poduzetništva u ruralnim područjima. Ruralne regije Duga Resa (HR), Saalekreis (DE), Hajdu Bihar (HU) i Piedmont (IT) zajedno rade na razvoju sustava financiranja javnih potpornih institucija za društveno poduzetništvo te na daljnjem razvoju instrumenata financijske podrške sadašnjim i budućim društvenim poduzetnicima.

Motivacija za pokretanje projekta proizlazi iz društvenih izazova s kojima se trenutno suočavaju europske ruralne regije. Samo neki od izazova su odljev mozgova, nezaposlenost i starenje stanovništva.

“Svrha projekta je povezati partnere iz različitih zemalja kako bi se zajedničkim snagama suočili s problemima ruralnih područja kroz uvođenje inovacija i razvoj društvenog poduzetništva u centralnoj Europi” – naglasila je voditeljica projekta Claudia Zott, predstavnica Investitionsbank Sachsen-Anhalt.

U hrvatskom kontekstu, na razvoju sustava podrške društvenom poduzetništvu radit će tandem partneri Grad Duga Resa i Brodoto d.o.o. iz Zagreba koji su tijekom prvog sastanka prezentirali uvodnu analizu društvenog poduzetništva u Hrvatskoj i plan rada na projektu.

Pritom je kao primjer dobre prakse društvenog poduzetništva u Hrvatskoj, točnije u Karlovačkoj županiji istaknuta tvrtka Aurora Colapis j.d.o.o. Ustanovljena je 2015. godine od strane udruge Zvono uz Kupu (ZUK), nalazi se fazi rasta i nudi niz usluga među kojima su i dnevni izleti za turiste na povijesnom brodu “Žitna lađa ZORA”.

Tijekom projekta, partneri će razviti alate za promociju društvenog poduzetništva u ruralnim sredinama i testirati ih unutar pilot projekata koji uključuju lokalne društvene poduzetnike. Također, predviđeno je održavanje seminara za jačanje kapaciteta s fokusom na lokalnu upravu i samoupravu te financijske institucije s ciljem upoznavanja sa stečenim spoznajama. Naposljetku, u četiri partnerske regije će biti osmišljeni i provedeni akcijski planovi kako bi se osigurala održivost i vidljivost rezultata projekta.

Podijeli

Odgovori

Top