Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Policija ostaje na granici, carinici odlaze nakon 1.7.

Hrvatska i srpska policija pripremaju se za potpisivanje sporazuma koji će omogućiti uspostavljanje zajedničkih pograničnih patrola – najavio je načelnik Uprave granične policije Republike Srbije Nenad Banović.

Hrvatska i srpska policija pripremaju se za potpisivanje sporazuma koji će omogućiti uspostavljanje zajedničkih pograničnih patrola - najavio je načelnik Uprave granične policije Republike Srbije Nenad Banović.

Dodao je kako su pregovori o tome dovedeni do kraja, a dvije policije već godinama odlično surađuju na svim poljima. Novosti će biti i na graničnim prijelazima prema Sloveniji i Mađarskoj, piše Glas Slavonije. Hrvatska neće 1. srpnja, nakon ulaska u EU, automatizmom postati dio schengenskog prostora, a građani će i dalje trebati putovnice ili osobne iskaznice za prelazak granice, no više se neće čekati na dvije točke na graničnom prijelazu, kao što je sada slučaj kada se putnici zaustavljaju pri izlasku iz države pa ponovo nekoliko stotina metara dalje pri ulasku u susjednu državu.

Bit će uvedena, doznajemo, zajednička kontrola hrvatske i granične policije susjedne zemlje. Nakon 1. srpnja to će se dogoditi prvo na prijelazima Bregana, Macelj i Rupe, no još uvijek nije poznato hoće li policija biti smještena u hrvatskom ili u slovenskom/mađarskom graničnom objektu. To će znatno skratiti vrijeme čekanja na prelazak državne granice i ublažiti gužve u jeku turističke sezone.

Te policijske kontrole bit će potpuno ukinute tek kada Hrvatska postane dio europskog prostora slobodnoga kretanja. Kada će se to dogoditi nije poznato, i moguće je da ćemo na to čekati nekoliko godina, iako je hrvatska policija potpuno spremna. Ispunjeni su, naime, svi uvjeti, posebice kada je riječ o popunjavanju radnih mjesta u graničnoj policiji na budućoj unutarnjoj i vanjskoj granici Europske unije, a to je jedan od važnih uvjeta Europske komisije. No, već od 1. srpnja na graničnim prijelazima sa Slovenijom i Mađarskom više neće biti carinika jer Hrvatska odmah postaje dio zajedničkog, unutrašnjeg tržišta Europske unije. Po ulasku u shengenski prostor obvezno će biti posjedovanje novca za ulazak u Hrvatsku. Koliki će to biti iznos još se ne zna, a trenutačno stranci moraju imati 100 eura po danu predviđenog boravka u Hrvatskoj.

Promjene na granici s BiH 

Hrvatska je pokrenula i pregovore sa susjednom Bosnom i Hercegovinom o režimu na granicama. I tu će se neke stvari morati mijenjati jer ulaskom u Europsku uniju granice Hrvatske postaju vanjske granice EU. Prema neslužbenim informacijama, razgovara se o tome da granični policajci i carinici iz Bosne i Hercegovine budu smješteni u hrvatskim graničnim objektima. Državljani BiH koji žive u pograničnom području na udaljenosti do pet kilometara od granice s Hrvatskom granicu će moći prelaziti uz posjedovanje pogranične propusnice. Ostali će morati imati putovnicu, iako se razgovara i o mogućnosti prelaska granice s osobnom iskaznicom, no takva odluka nije još donesena.

Napisao

Pročitajte još:

Novosti

Posljednja istraživanja pokazuju da su među poslovnim korisnicima najzastupljeniji pozivi prema članicama EU te pozivi i surfanje dok se nalaze u roamingu EU.

EU fondovi

EU treba proračun prilagođen ciljevima i u kojem se svaki euro troši u korist građana.

EU fondovi

Hrvatska je tijekom 2015. godine u proračun Europske unije uplatila nešto više od 3 milijarde kuna, dok su istodobno Hrvatskoj iz EU proračuna doznačena sredstva...

EU fondovi

Tradicionalno proizvedena, autentična, ručno brana, okupana suncem, pogodnim vjetrom i omeđena najvrijednijom prirodom – nacionalnim parkovima, Ninska je sol poklon za tijelo i dušu...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.