Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Upravljanje biznisom

Poslovni optimizam pada od početka ove godine, poboljšanja se ne naziru

Hendal-Liderov indeks poslovnog optimizma prati reakcije realnog sektora već četvrtu godinu. Rast proteklih godina, koji je bio posebno izražen između 2006. i 2007. godine, zamijenio je oštar pad krajem 2008. godine. Negativan trend nastavlja se nažalost i u ovoj godini.

Hendal-Liderov indeks poslovnog optimizma prati reakcije realnog sektora već četvrtu godinu. Rast proteklih godina, koji je bio posebno izražen između 2006. i 2007. godine, zamijenio je oštar pad krajem 2008. godine. Negativan trend nastavlja se nažalost i u ovoj godini.

U četiri godine, koliko agencija Hendal mjeri indeks poslovnog optimizma, zamijećen je najprije kontinuiran rast poslovnog optimizma, koji je počeo u fazi rasta gospodarstva, a nakon godinu dana mjerenja, u lipnju 2006., prešao je čak u fazu gospodarskog buma, u kojoj se zadržao sve do kraja 2007.

Metodologija ispitivanja

Metoda prema kojoj se indeks izračunava uključuje pet djelatnosti na uzorku od 400 poduzeća. Djelatnosti su graditeljstvo, trgovina, turizam, prijevoz i usluge.

Još prije godinu dana, točnije u lipnju 2008. godine, trend HLIPO indeksa pokazivao je nagao pad u poslovanju. Tada smo najavili i početak recesije u Hrvatskoj. Taj se trend zadržao sve do danas i još nema naznaka da bi se indeks mogao oporaviti, kao ni da ćemo uskoro izaći iz recesije.

Indeks izmjeren u lipnju 2009. iznosi 88 postotnih poena (manji je izmjeren samo u ožujku i travnju ove godine), a takvom pesimizmu najviše je pridonijelo nezadovoljstvo u prijevozu i uslugama te u građevinarstvu i proizvodnji.

Vlada pesimizam

Direktorica Hendala Nevenka Hendrih istaknula je da svi aktualni sekundarni statistički podaci o trendovima u domaćem gospodarstvu pokazuju usporavanje gospodarskog rasta, što su prije toga najavili i rezultati HLIPO indeksa. Poslovna očekivanja i dalje su pesimistična, što nas vodi dublje u recesiju, te pokazuju da u idućih šest mjeseci neće biti pozitivnih pomaka.

Na konferenciji je sudjelovao i Zdeslav Šantić, direktor direkcije za ekonomska istraživanja u Raiffeisen Consultingu, koji je istaknuo važnost tog istraživanja. Naime, slični pokazatelji u SAD-u te u Eurozoni imaju direktan utjecaj na gospodarstvo (primjerice, kretanja na financijskom tržištu).

Bolje tek u proljeće 2010. godine

Također je istaknuo da ne očekuje oporavak gospodarstva prije druge polovice 2010. Za tekuću godinu predviđa se pad stope BDP-a od -4,5 posto, a u 2010. blagi rast stope BDP-a od 0,4 posto. Sukladno tome, pozitivan pomak na tržištu rada odnosno rast zaposlenosti očekuje se tek početkom 2011. godine.

Takve prognoze najavljuju mogućnost stagnacije u Hrvatskoj i nakon izlaska iz krize te još jednom dokazuju nužnost strukturalnih promjena u gospodarstvu.

Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Budući rukovoditelji optimističniji su od predsjednika uprava kada je u pitanju gospodarski rast, no pesimističniji kada je u pitanju kibernetička sigurnost, obrazovanje i povjerenje...

Elvira Mlivić Budeš

Krenete li na posao javnim prijevozom, uočit ćete ljude koji žure prema svojim radnim mjestima i nervozno se namještaju s pogledom iz kojeg se...

Ekonomija

Da se stanje u kojem se u ovom trenutku nalazi hrvatsko gospodarstvo može ocijeniti nedovoljno dobrim, postoji visoko suglasje u svim društveno-gospodarskim slojevima. Takav...

Elvira Mlivić Budeš

Kad se teško nosimo s nekim situacijama u poslu ili općenito u životu, onda obično tražimo poznata rješenja ili tragamo za sličnim iskustvima iz...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.