Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Žena poduzetnica i njene potrebe

ivana_matic_woman_in_adria

Iako više od 90 posto žena poduzetnica radi iz kućnih ureda, država ne prepoznaje njihove potrebe. Zbog toga mreža Women in Adria uoči Dana žena traži sustavno poticanje ženskog poduzetništva kroz uvođenje praktičnih mjera poput osiguravanja i sufinanciranja smještaja u vrtićima za njihovu djecu.

Najnovije istraživanje mreže Women in Adria pokazuje da se većina žena za poduzetništvo odlučuje u tridesetima te da većina njih, čak 90 %, ima djecu. Gotovo sve rade iz kućnih ureda. Država još nije prepoznala njihovu snagu, ali ni potrebe.

„Većina žena pokreće biznis bez ikakvog kapitala ili se financiraju iz privatnih izvora – od ušteđevine ili posuđenog novca. Kako bi smanjile početne troškove, mnoge se odlučuju za rad od kuće. To im uz financijsku uštedu omogućuje i racionalno upravljanje vremenom; ne gube vrijeme na putovanje na posao i manje su odvojene od djece. S druge pak strane, nedostaje im podrška kakvu ima prosječna zaposlenica. Kako su većina njih mikropoduzetnice s nekoliko zaposlenih, one si ne mogu dopustiti uzimanje rodiljnog dopusta jer bi to ugrozilo njihovo poslovanje. Redovito rade do pred porod i vraćaju se poslu gotovo odmah nakon poroda. Budući da često nemaju sustav pomoći, rad od kuće im je jedina moguća opcija. Među konkretnim mjerama kojima bi im država mogla pomoći, su osiguravanje smještaja za djecu u vrtićima te njihovo sufinanciranje kao i financijska podrška u angažiranju dadilja i pomoći u održavanju kućanstava“, ističe Ivana Matić, osnivačica mreže Women in Adria.

Posljednje istraživanje te mreže kao jedan od glavnih razloga za izlazak žena iz korporativnog svijeta i ulazak u svijet poduzetništva navodi bolju ravnotežu između privatnog i poslovnog života.

Prepoznajući prednosti kućnog ureda mreža Women in Adria prošle je godine započela s predavanjima namijenjenima poduzetnicama i onima koje će to tek poslati. Na skupovima u Zagrebu, Varaždinu i Puli edukacije je prošlo nekoliko stotina žena.

Idući skup na kojem će žene moći naučiti kako urediti kućni ured, kako uspješno voditi njegove financije te koja sve pravna pitanja prate rad takvog ureda, održat će se u hotelu Panorama u Zagrebu u četvrtak, 19. ožujka, od 9 sati.


Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.