Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

EU fondovi

Potpisani ugovori Europskog socijalnog fonda za financiranje mjera aktivne politike zapošljavanja

Danas su u prostorima Središnjeg ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, povodom obilježavanja 109 godina postojanja službe za zapošljavanje u Republici Hrvatskoj, svečano potpisani ugovori Europskog socijalnog fonda za financiranje mjera aktivne politike zapošljavanja. Potpisano je 7 ugovora ukupne vrijednosti 1.470.996.651,60 kuna za razdoblje od 1. siječnja 2015. godine do 2017. godine.

Riječ je o ugovorima za provedbu projekata u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., usmjerenih na financiranje mjera aktivne politike zapošljavanja, i projekata usmjerenih na modernizaciju, odnosno jačanje kapaciteta institucije.

Ugovore su potpisali prof. dr. sc. Mirando Mrsić, dr.med., ministar rada i mirovinskoga sustava ispred sustava upravljanja Operativnog programa „Razvoj ljudskih potencija“, Ankica Paun Jarallah, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kao posredničko tijelo razine 2 Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te Mirjana Zećirević, pomoćnica ravnateljice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kao predstavnica korisničkog dijela Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Europski socijalni fond jedan je od pet Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF), koji od 2014. godine djeluju pod zajedničkim okvirom, imaju komplementarne ciljeve i glavni su izvor ulaganja na razini Europske unije za pomoć državama članicama u povećanju njihova rasta i osiguravanju većeg broja radnih mjesta, istovremeno osiguravajući održivi razvoj u skladu s ciljevima strategije Europa 2020.

Nakon 1. srpnja 2013. godine Republika Hrvatska, kao punopravna zemlja članica, ima pristup Europskom socijalnom fondu (ESF) kao glavnom instrumentu Europske unije usmjerenom na poticanje poduzetništva, pružanje pomoći posloprimcima u pronalaženju boljih radnih mjesta i uspostavu pravednijih mogućnosti za sve građane Europske unije prilikom njihovog zapošljavanja.

U provedbi ESF projekata Hrvatski zavod za zapošljavanje ima dvije uloge. Unutar Operativne strukture za upravljanje operativnim programom Učinkoviti ljudski potencijali, Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije HZZ-a je u funkciji Posredničkog tijela razine 2, a kao institucija HZZ je i korisnik koji priprema i prijavljuje projekte te koristi sredstva ESF-a.

U okviru ESF programa, Ured sudjeluje u provedbi Operativnog programa “Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013.” kao jedno od tijela Posredničke razine 2 čija je uloga ugovaranje i praćenje provedbe ugovora za projekte iz područja zapošljavanja i socijalne uključenosti.

Današnjim svečanim potpisivanjem ugovora zadovoljeni su svi potrebni preduvjeti za provedbu sedam projekata Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kojima će se financirati mjere aktivne politike zapošljavanja, u koje će biti uključeno ukupno 50.726 osoba. Iz sredstava osiguranih današnjim potpisom ugovora, do 2017. godine provodit će se projekti vezani uz:

1. Obrazovanje, osposobljavanje i prekvalifikacija nezaposlenih osoba
2. Potpore za zapošljavanje teže zapošljivih skupina
3. Podrška samozapošljavanju
4. Zadržavanje radnika u zaposlenosti
5. Provedba javnih radova za teže zapošljive skupine
6. Provedba mjera aktivne politike zapošljavanje za mlade
7. Provedba mjera aktivne politike zapošljavanja za dugotrajno nezaposlene mlade


Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.